G’wed, İngiliz kanalı ITV’nin streaming servisi ITVX’te yayınlamış 6 bölümden oluşan bir komedi. 5 Şubat’ta tüm bölümleri paylaşılan dizinin bölüm uzunlukları 30 dakika civarında değişiyor. Dizi, yayının hemen kısa bir süre sonrasında 2. ve 3. sezon onayını da almış durumda.

G’wed esasında, çoğunlukla bir lisede geçen klasik bir gençlik dizisi. Fakat bu sefer, odağına işçi sınıfına mensup Liverpoollu gençleri alıyor. Günümüzde birçok lise dizisinde olduğu gibi, ergen karakterler üzerinden cinsellik ve cinsel kimlik kavramları başta olmak üzere arkadaşlık, çok kültürlülük, sınıf ayrımcılığı, yas gibi konulara da değiniyor. Dizide birçok karakter bulunsa da dinamiğini iki karakter üzerinden ilerletiyor. Yaptığı birçok haylazlıktan sonra okuldan atılmak üzere olan Reece ve Reece’in okuldan atılmaması için kendisine rehberlik yapacağı yeni öğrenci Christopher. Farklı ailelerden gelen bu ikilinin arasındaki çatışma ve yan karakterlerin diğer maceralarıyla ortaya izlemesi gayet eğlenceli bir iş çıkıyor.

Reece-Christopher-Ted-Connor-Mo-Mia Louise-Aimee

Dizinin esas cazibelerinden biri de Liverpool’da geçiyor olması. Zaman zaman ülke içinde tiye de alınan anlaması zor olan Liverpool aksanı ve işçi sınıfından doğal manzaralar da eğlenceli bir görüntü sunuyor. Daha önce dizilerin pek de uğramadığı bu şehirde böyle temsili bir dizi olması da dizinin çok sevilmiş olma nedenlerinden biri diye düşünüyorum. Liverpool aksanı demişken bir de küçük bir tırıvırı bilgi bırakıyorum: Dizinin ismi G’wed, aksan nedeniyle zamanla kısaltılmış hâle gelen “Go Ahead” kelimesinin kısaltılmasından geliyormuş.

Tüm bölümleri Liverpool ve etrafında çekilen dizinin yazarı ve yaratıcısı da doğma büyüme bir Liverpoollu olan Danny Kenny. Kadrosu ise Dylan Thomas Smith, Jake Kenny-Byrne, Zak Douglas, Max Ainsworth, Amber Harrison, Gemma Barraclough, Dominic Murphy gibi oyunculardan oluşmakta.

Son olarak izleyecek olanlara iyi seyirler dileyerek, diziye dair bir ilk bakışı da aşağı iliştiriyorum.