Amerikan Dizilerinde Başkanlık Sistemi
8 yorum necdetcem7 29 Haziran 2017 08:41
amerikan dizisi başkan başkanlık sistemi designated survivor dosya house of cards meclis senato siyasi diziler the brink the west wing veep
TEMSİLCİLER MECLİSİ (CAPITOL HILL)
- Her partinin ulusal kongresinde yer alan temsilci sayısı farklıdır. Cumhuriyetçilerin 2287, Demokratların 5693 (Demokratlar’da bu sayı artmaya devam ediyor her seçim döneminde) üyesi vardır. Bu nedenle Cumhuriyetçilerin başkan adayı olabilmek için üye tam sayısının yarısından bir fazlası, yani 1144 delegenin; Demokratlar’da ise yine yarısından bir fazla olan 2846 delegenin desteği gerekir.
- Partiler başkanlık seçimlerinde ‘‘ABD Seçiciler Kurulu’’ (United States Election College) oluşturur. Kasım ayının ilk salı günü ABD genelinde yapılan başkanlık seçimi aslında resmi işlemlere göre bu seçiciler kurulunu belirlemek için gerçekleştirilir. Yine dört yılda bir kasım ayının ilk pazartesini takip eden salı günü seçimler yapılır ve yine genel seçimde Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile üst kanadı Senato’nun üçte biri yenilenir.
- Kongre’nin alt kanadı için 2 yılda bir seçime gidilir.
- Eyaletler nüfus oranlarına göre Temsilciler Meclisi’nde temsil hakları söz konusudur. Bu bağlamda Temsilciler Meclisi’nde en fazla California (53) daha sonra ise New York eyaleti (29) milletvekilleri bulunmaktadır.
Temsilciler Meclisi’nde toplam 435 vekil bulunur. - Kongre’nin alt ve üst kanadı için seçilmişlerin başkanda olduğu gibi iki ya da daha fazla dönem ile sınırlamaları yoktur.
- Hangi parti seçiciler kurulunun tam sayısının (538 kişi) yarısından bir fazlasını elde ederse (270) ise o parti seçimin galibi olur.
- Halktan en fazla oy alan değil en fazla seçici kurul sayısı kazanan parti ipi göğüslüyor. Bunun bir örneği 2000 yılında yapılan seçimlerdir. Al Gore rakibi G. W. Bush’dan daha fazla oy almasına rağmen seçimi kaybeden taraf olmuştu. Oy sayısı: George W. Bush: 50.456.002, AL Gore; 50.999.897. SEÇİCİ KURUL, Bush 271, Gore 266. Benzer bir durum Hillary Clinton-Donald Trump arasında da yaşanmış, Clinton “popular vote” denen oy çokluğunu elde etse de seçimi kaybetmiştir.
- Seçici kurul belirlendikten sonra bulundukları eyaletlerdeki yerel kongre binalarına giderek ABD başkanı ve başkan yardımcısını seçmek üzere oy kullanılıyor.
- Özel bir statüsü olan ve eyalet olarak kabul edilmeyen başkent Washington’ın 3 seçici oyu bulunuyor. 538 kişilik seçiciler kurulu da bütün eyaletleri temsil eden senatör ve milletvekili sayısıyla Washington’ı temsil eden 3 seçici delegenin toplamından oluşur.
- Her bir eyalette seçmenler, önceden belirlenmiş olan başkanını seçecek seçici kurul üyelerine oy veriyor. Ancak oy pusulalarında, seçmenler için karışıklık yaratılmaması için sadece ABD başkan adaylarının adları yer alıyor. Bir eyalette seçmenler Cumhuriyetçi Partili adayı seçtiyse o eyaleti temsil eden bütün seçici oylar Cumhuriyetçi Parti’ye sayılıyor.
- Sadece Maine ve Nebraska eyaletleri bu kuralın dışındadır. Bu eyaletlerde seçmenlerin belirlediği seçici oyların tamamı tek bir partiye gitmiyor ancak iki başkan adayı arasında seçmenin belirlediği şekilde paylaştırılıyor.
- Her eyaletin seçiciler kurulu nüfusuna orantılı belirlendiği ve eyaletlerin hemen hepsinde birinci gelen adayın tüm seçicileri kazanması nedeniyle adaylar açısından büyük eyaletleri yanına çekmek daha da kritik önem arz ediyor.
- Yasama yetkisi meclisin elindedir. Yürütmeden bağımsızdır ve birbirlerine karışamazlar. (Bazı durumlar dışında.) Kabul edilen yasaları veto edebilirler.
- Gelir sağlama amaçlı bütün yasa tasarıları ilk olarak Temsilciler Meclisi’ne sunulmalıdır.
- Bir başkan adayı seçici oyların çoğunluğunu alamazsa başkanı Temsilciler Meclisi seçer. Bu gibi durumlarda her eyalet delegesi bir oya sahiptir.
yorumlar
Eline sağlık , çok faydalı bir yazı olmuş …
Sırf bu sisteme çok hakim olmadığımdan “House of Cards”tan seyir zevkini tam manada alamamıştım; ders kitabı gibi bir yazı olmuş. Eline sağlık @necdetcem7
Ellerine sağlık necdetcem. Çok faydalı bir yazı olmuş. Lazım oldukça sık sık girer bakarım buraya artık.
Eline sağlıklara, tutanlara teşekkürler.
Yazarken benim de eğlendiğim, bilgilerimi pekiştirdiğim bir yazı oldu, umarım herkese yardımcı olmuştur.
Amerika’daki ara seçimler sonucunda Trump beyin partisi Cumhuriyetçi Parti, çoğunluğa sahip olduğu Temsilciler Meclisi’ni kaybetmiş. Senato yine onlarda kalmış. Daha önemli olan TM olduğu için Demokrat tarafı zafer modunda.
Trump bey yine kendi istediği gibi gördü gerçi. Geçerli bir sebeple, hele de böyle bir iklimde başkanlıktan alınabilecekken neye dayanarak muazzam başarı dedi orası meçhul. Gerçi Senato kendi partisinde olduğu için azil olayı kolay bir şey değil de mevzu zaten başka.
Ek: Bir de anladığım kadarıyla buna rağmen Texas yine Konya’lılığını göstermiş. Parti sadakatini anlarım da Ted Cruz gibi birisi için de fazla sanki. Amerikalıları yine bizim ülke insanına benzetesim geldi.
Eğer alıcısı ve taleplisi varsa bunun ikinci versiyonunu İngiltere’yi anlatarak yapabilirim. Onlar çok fazla siyasi dizi yapıyorlar mı hatırlamıyorum ama aklıma bi Victoria ile The Crown geldi.
Bu dönem gördüğüm dersin de yardımıyla İngiltere konusunda biraz bilgi ve kaynağa sahip oldum ama başka yerlerden de araştırma yaparım muhtemelen.
Tabii hemen gelebilecek bir yazı olamaz yaz sonuna kadar yetiştirmeye çalışırım. Bunun kadar uzun olur mu da bilmiyorum.
Bence olur. Bu kadar detay olmasa da olur zaten.