Battlestar Galactica || Yaratılış, Evrim, Başkaldırış
94 yorum ozgun14 21 Ağustos 2013 00:09
Saylonlarİnsanlar tarafından yaratıldılar.
Evrimleştiler.
Başkaldırdılar.
Birçok kopyaları var.
…ve bir de planları…
—
…ve insanlar
49.584 kurtulan,
Dünya denilen
Yeni yuvalarını arıyor.
“ALL OF THIS HAS HAPPENED BEFORE, AND WILL HAPPEN AGAIN”
(Tarih Tekerrürden İbarettir – Bunlar Önceden De Yaşandı ve Yeniden Yaşanacak)
Başlıklar
- Kimlik Bilgileri
- Eski Dizi ve Yapım Süreci
- Mini Sözlük
- Mini Konu
- Konu
- 4 Sezon İzlemiş Olanlar İçin Ayrıntılı İnceleme
- Karakterler
- Uzantı Dizileri
- İzleme Sırası
- Ödüller ve Reytingler
- Tanıtım Videoları ve Giriş Jeneriği
- Son Söz
Kimlik Bilgileri
Türü: Bilim kurgu, Drama, Politika, Felsefe
Yaratıcısı: Ronald D. Moore
Sezon-Bölüm sayısı: 4 sezon (75 bölüm)
Yayın tarih aralığı: 18 Ekim 2004 – 20 Mart 2009
Bölüm süresi: 42 dakika
Yayınlandığı kanal: Sci-Fi
Türkiye’de yayınlandığı kanal: CNBC-e, E2, FX
Jenerik müziği: Richard Gibbs
Resmi Web Sitesi – Vikipedi – Wikipedia – IMDb – BattleWiki
Eski Dizi ve Yapım Süreci
Glen A. Larson, 1978’te boyundan büyük bir işe kalkıştı ve dönemin en pahalı dizi fikrini ortaya attı. Uzayda geçen, Dünya’larını arayan bir insanlık ve onlarla savaş halindeki Saylonlar. Evet, fikir güzeldi; ama çok fazla teknik destek ve görsel efekt gerekiyordu. Bunca masrafa değmesi için de büyük başarı elde etmesi şarttı. Ama bir yandan da Star Wars‘la benzerlikler mevcuttu, bu da ikna sürecini zorlaştırıyordu.
Bunlara rağmen uzun ikna süreci başarıya ulaştı ve dizi, -aynı uyarlamasında olduğu gibi- mini dizi olarak ortaya atıldı. Bu sayede hem seyircinin nasıl karşılayacağını görebileceklerdi, hem de tutması halinde ön satışlardan diziye ek bütçe sağlamış olacaklardı.
Umut edilen gerçekleşti, dizi izlenme rekorları kırdı; her bölüm seyirci sayısı daha da artıyordu. Ama bölüm başı harcamalar çok fazlaydı ve iyi olması yeterli değildi; en iyi olması gerekiyordu. İlerleyen bölümlerde masrafları düşürmek için aynı uzay sahnelerinin tekrar tekrar kullanılması ve kalitenin düşürülmesi izleyici sayısının da azalmasına neden oluyordu. Her şeye rağmen belli bir izleyici kitlesi elde etmişti ve herkes umutluydu.
Ama George Lucas durmadı ve dizinin birçok yönden çalıntı olduğunu iddia etti. Diziye dava açılmasını istedi. Senaryo ve karakterler açısından incelendiğinde Star Wars’tan birçok şeyin arak olduğunu söyledi. Düşen reytingler olsun, mahkeme süreci olsun, bütçe olsun dizinin devam edilmesine değmeyeceğine karar verildi ve Battlestar Galactica iptal edildi. Acı olansa mahkeme sonucunda iddia edilen benzerliğin çalıntı düzeyde olmadığı yönünde karar verilmesiydi.
…ve yıllar sonra bu iptal, bir hazineye dönüştü. Ronald D. Moore, bu evrendeki eksik kalmışlığı, işlenebilecek zengin hikayeleri gördü ve bunu değerlendirmeyi başardı. 25 yıl sonra bu evrenle tekrar buluşmamızı sağladı. Bir devam niteliğinde olmaktan çok, aynı hikayeyi baştan ufak değişikliklerle uyarlamayı tercih eden Moore, serinin hakkını verdi ve 4 sezonluk (+2 film, +3 web dizisi, +1 uzantı dizi) bir şaheser yarattı.
Mini Sözlük
Diziyi izlemek isteyenler için açıkçası bir sözlük şart. Kobol gezegeni, şimdi yaşadıkları gezegen serisi, kullandıkları araçlar, saylon teçhizatları ve tipleri filan derken bayağı bir kafamın karıştığını, durdurup durdurup Google’ladığımı çok iyi hatırlıyorum. Ama onlara da girersem yazının çok uzayacağının da farkındayım. Şimdilik minisini hazırladım:
Frack/Frak: İngilizcedeki “fuck“, küfür.
12 Koloni: Kobol’dan ayrılan insanların 12 gezegeni bulduğunda ayrılması sonucu oluşan koloni sistemi.
Cylon: Saylon. İnsanlar tarafından üretilen robotlar. Genel bir kalıp.
Centurion: Saylon askerleri. İrade sahibi değiller. SkinJob Saylonlar’a bağlılar.
Skinjob: İnsan-saylon: İç ve dış olarak tamamen insana eş özelliklere sahip, gelişmiş saylon türü.
Battlestar: Savaş Yıldızı. Her koloninin kendi savaş yıldızları, yani ana savunma uzay gemileri var. Caprica’nınkilerden biri de Galactica.
Raptor: Taşıma araçları. Uzayda filolar halinde gezen gemiler arasındaki ulaşım bunlarla sağlanıyor. Keşif gezilerine filan çıkılabiliyor. Işınlanabiliyorlar.
Viper: Savaş araçları. Saylon savaş araçlarına karşı ilk müdahale ekibi. Işınlanabilme özelliği bu araçlarda mevcut değil.
Cylon Baseship: Saylon Üssü. İnsanların Battlestar’ı gibi onların da ana gemisi bunlar.
Cylon Raider: Saylon savaş araçları. Viper’lara denk. Ekstra olarak ışınlanabiliyorlar.
Dradis: Galactica radar sistemi.
Komuta Merkezi: Geminin kontrolünün sağlandığı bölüm.
CAG: HEK, yani Hava Ekibi Komutanı. Viper pilotlarının başı gibi düşünebilirsiniz. Onları yönlendirir, görev dağılımı yapar.
Mini Konu
İnsanlar tarafından yaratılan, yapay zeka+makine birleşimi saylonların, insanlarla eşit haklara sahip olmak istemesi ve bunun üzerine ayaklanıp insan ırkına savaş açmasının ardından çok az insan hayatta kalmayı başarır. Galactica adlı savaş gemileriyle uzaya açılan bu insanlar, kutsal metinlerde de adı geçen, insanlığın kalanının yaşadığına inandıkları Dünya adlı gezegeni aramaya koyulurlar. Bilinmeyene doğru bu uzun yolculukta bir yandan saylonlarla savaşırken, bir yandan da gemideki yeni düzeni korumak zorundadırlar.
Konu
Kobol adlı gezegende Tanrılarıyla beraber mutlu mesut yaşayan insan ırkı, bin yıllar önce, -daha sonra öğreneceğimiz bir nedenden dolayı- gezegeni terk etmek zorunda kalır. Kendilerini uzayın derinliklerinde bulan insan ırkı, yeni bir yuva arayışına girecekken bir kısmı gruptan ayrılır; kendi yolunu çizmeye karar verir. Geriye kalanlar uzun bir arayış sonucunda 12 gezegenden oluşan bir galaksi bulur ve oraya yerleşir.
Bu 12 gezegen sonrası, kolonilere ayrılırlar. Böylece 12 koloni kavramı oluşur. Kendilerinden ayrılan gruba da 13. koloni adını verirler.
Aerilon, Aquarion, Canceron, Caprica, Gemenon, Leonis, Libran, Picon, Sagittaron, Scorpia, Tauron, Virgon adlı bu gezegenlerde uzun süre yaşarlar. Her bir koloni belli alanlarda gelişmeler kaydeder. O özellikleriyle tanınır olur. Bazı koloniler tarımda yükselir, bazıları teknolojide. Bu süreçte koloniler arası savaşlar da yaşanır; bazen sınıfsal, bazense dinsel çatışmalar yüzünden.
Caprica, aralarında en gelişmiş olanıdır. Teknolojide çığır açar, günlük hayatta ve askeri alanda yardımcı olması için saylonları üretir. Yapay zeka sahibi olan saylon robotlar, belli kısıtlamalar nedeniyle sadece insan ırkının emrine amadedir. İşçi olarak, hizmetli olarak, asker olarak kullanılır ve makine olarak görülürler.
Yıllarca bu şekilde sorunsuzca ilerleyen sistem, saylonların insanlarla aynı haklara sahip olmak istemesiyle sekteye uğrar. İstekleri yerine gelmeyen saylonlar ayaklanır ve insanlığa savaş açarlar.
İnsanlık tarihinin en büyük savaşlarından biri olan, 1. Saylon Savaşı adını verdikleri bu savaş tam 12 yıl sürer. İki taraf da çok fazla kayıp verir. 12 yılın ardından saylonlar birden savaşı sona erdirir; iki taraf da masaya oturup ateşkes imzalar. Saylonlara galaksi dışında ayrı bir gezegen verilir. Uzayda ortak bir üs kurulur ve her yıl iki tarafın da birer temsilci göndereceği ve ateşkesin yenileneceği kararına varılır. İnsan ırkı her yıl anlaştıkları gibi temsilci gönderirken saylonlardan hiç kimse gelmez. Tam 40 yıl boyunca böyle devam eder. Artık her şeyin sona erdiği, savaşın bittiği düşünülürken saylonlar gezegenlere nükleer saldırılar düzenleyerek geri dönerler.
İşte bu saldırıyla başlıyor hikayemiz. Saylonlar 40 yıllık sükunetten sonra ateşkesi bozuyor ve insan ırkına savaş açıyorlar ve şimdi eskisinden çok daha güçlüler. Onlar da teknolojide ilerlemiş ve kendi özel insan-saylonlarını yaratmışlar. Artık, tamamen insan görünümlü saylonlar savaşı yönetiyor. Hatta insan ırkının arasına bile karışmışlar. Saldırıların bu denli başarılı bir şekilde sonuçlanmasında en büyük etken de; insan-saylonlardan bir tanesinin savunma sistemi bilgilerini sorumlulardan birini kandırarak elde etmesidir.
Saldırılar esnasında gezegenlerde büyük tahribatlar yaparlar, insan ırkının büyük bir kısmı saldırılar esnasında ölür. 50.000 kişiden az bir topluluksa kaçmayı başarır. Etkisiz hale getirdikleri savunma sistemleri yüzünden insanlığın tüm savaş yıldızları(battlestar) imha edilir. Saylonlara karşı savaşabilmek için ellerinde olan tek silahsa, o gün müzeye çevrilmesi planlanan ve eski olduğu için sisteme bağlı olmadığından saldırılardan etkilenmeyen 1. Saylon Savaşı’ndan kalma Battlestar Galacticadır (Savaş Yıldızı Galactica).
Az sayıda kalan insan ırkı, her şeye rağmen, eski kutsal metinlerde de adı geçen, 13. koloninin yaşadığına inandıkları Dünya adlı gezegeni bulma ümidiyle Battlestar Galactica ile uzaya açılırlar. Bilinmeyene doğru bu uzun yolculukta bir yandan saylonlarla savaşırken, bir yandan da gemideki yeni düzeni korumak zorundadırlar.
Sıradan bir uzay hikayesinden çok çok daha öte olan Battlestar’ın hikayesinde saylon-insan savaşı ve muhteşem görüntülerin yanı sıra insan ilişkileri, din, politika, felsefe ve psikoloji üzerine de çok güzel ayrıntılar bulacaksınız.
4. Sezon 17. Bölüme Kadar İzlemiş Olanlar İçin Ayrıntılı İnceleme
Dizi geri dönüşlerle (flashback) beslenen önce verip sonra açıklayan tarzda bir dizi olduğu için doğal olarak bitirmeye yakın kafalar karışıyor. Ama artık korkmanıza gerek yok. mabl‘ın yazmış olduğu bu inceleme yazısıyla tüm sorularınız cevap bulacak.
Karakterler
William Adama – Edward James Olmos
Laura Roslin – Mary McDonnell
Lee Adama – Jamie Bamber
Kara Thrace – Katee Sackhoff
Gaius Baltar – James Callis
Number Six – Tricia Helfer
Saul Tigh – Michael Hogan
Karl Agathon – Tahmoh Penikett
Sharon Valerii – Grace Park
Galen Tyrol – Aaron Douglas
Anastasia Dualla – Kandyse McClure
Felix Gaeta – Alessandro Juliani
Cally Henderson – Nicki Clyne
Uzantı Dizileri
Caprica: Dizi final yaptıktan sonraki yayın döneminde sunulan bu dizi, hikayenin başlangıcını, yani Caprica nükleer saldırısından 58 sene öncesini (ilk saylon savaşından 6 sene öncesini), saylonların yaratılışını anlatıyor. Galactica’nın kaptanı Adama’nın küçüklüğü üzerinden Adama Ailesi’nin köklerine inme fırsatı da buluyoruz. Bir yandan ilk saylonun muciti olan Graystone Ailesi’nin hayatını izlerken, bir yandan çok tanrılı inanışa sahip toplumda tek tanrılı inancın tohumlarının atılışına şahit oluyor; bir yandan da sınıfsal çatışmaların geleceği nasıl da şekillendirdiğini görüyoruz.
Dizi tek sezonluk planlanmamış olsa da erken gelen iptal haberi sayesinde son bölümüyle kendi hikayesini ana hikayeye bağlıyor ve final yapıyor. Ben, SyFy’nin potansiyeli yüksek bir diziye yazık ettiğini düşünüyorum. Ama güzel bir finalle asıl diziye bağlanabildiği için de mutluyum.
Hala şüpheleriniz varsa Widfara’nın bu sitede daha önce yazmış olduğu şu yazıyı okuyabilirsiniz.
Battlestar Galactica: Blood and Chrome: Bu web dizisi ise aslında yeni bir diziye pilot bölüm olarak düşünülmüştü. Yaklaşık 1,5 saat süren bir mini dizi veya tv filmi olarak nitelendirebileceğimiz bu yapım, ilk saylon savaşının 10. yılını anlatıyor. Başrolde ise Battlestar Galactica’nın komutanı/kaptanı Adama’nın gençliği yer almakta. Beklenen onay gelmeyince 1. Saylon Savaşı’ndan kesitler sunan güzel bir film olarak kaldı.
Battlestar Galactica: Razor: Dizi hala yayındayken TV filmi olarak yayınlandı. 2. sezonda karşımıza çıkan Pegasus adlı diğer bir savaş gemisinde yaşanan olayları, bu sefer Galactica yerine Pegasus bakış açısıyla izlediğimiz bir yapım. Pegasus’a ayrılan bölümü izlerken oturtamadığımız, kafamızı kurcalayan kısımlar burada açıklığa kavuşuyor. Saldırılar başladığından beri Pegasus’un başından neler geçtiğini bu güzel filmle öğreniyoruz.
The Plan: Dizi finalinden hemen sonra yayınlanan bu TV filmi ise bazı önemli olaylara saylonların bakış açısıyla tekrardan bakmamızı sağlıyor. 4 sezon boyunca saylonlar tarafından yapılan bazı hareketlerin amaçları, sık sık ortaya çıkıp kaybolan ama dizide önemli işler yapan bazı kopya saylonların akıbeti derken, kafamızda soru işareti bırakan bazı suallere cevap bulabiliyoruz.
Ama hemen aşağıda izleme sırasında da belirttiğim gibi finalden sonra değil, 4-5 bölüm önce izlenmesi önerilir ki eksik noktaları tamamlasın kafada soru işareti kalmasın ve final öyle izlensin. Bu yöntemi uygulayan biri olarak kesinlikle öneririm. Final bölümlerine soru işaretsiz bir kafayla girmek en sağlıklısı.
İzleme Sırası
Neden böyle bir başlık eklediğimi merak ediyor olabilirsiniz. Haklısınız da ama bu dizi birçok yan hikayeyle desteklendiği için çok fazla izlenecek materyal var. Bunları da yeni başlayacak biri için sıraya sokmak hayli yorucu olsa gerek. Ben de seriye yeni bulaştığımdan bu izleme rehberlerinden yararlandım ve seyir zevkimi kat kat daha arttırdığına inanıyorum. Parantez içi belirtilen bölümler blu-ray setinde uzatılmış sürümleri olan bölümler, her birinin çevirisi mevcut olduğundan uzatılmış sürümlerin izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.
(Bir de burada söylemek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama, mümkünse Pitiko çevirilerinden izleyin. Ben ilk sezon farkına varmadan başka çeviriyle izlemişim. İkinci sezondan Pitiko’yla devam ettim. Çok özenli çevirilerle seyir zevkinizi artıracaktır. Kendisi son dönemlerde baştan çevirdiği güncel altyazılar sayesinde dikkatimi çekmişti zaten. Uygun sürümleri bulmaksa size kalıyor.)
Bu alakasız bölünmeden sonra izleme sırasıyla devam edelim:
1. The Night Mini Dizisi
2. Sezon 1
3. Sezon 2 – İlk 17 bölüm (10. bölümü Pegasus: 56 dakikalık versiyon)
4. The Razor TV Filmi (101 dakikalık versiyon)
5. Sezon 2 – 18. Bölüm ve devamı
6. Sezon 3 (9. bölümü Unfinished Business: 70 dakikalık versiyon)
7. Sezon 4 – İlk 15 bölüm (12. bölümü A Disquiet Follows My Soul: 53 dakikalık versiyon)
8. The Plan TV Filmi
10. Sezon 4 – 16. bölüm ve devamı (18. bölümü Islanded In a Stream of Stars: 62 dakikalık versiyon, 19. bölümü Daybreak: 150 dakikalık versiyon)
11. The Blood and Chrome Web Dizisi (isteğe bağlı)
12. Caprica Uzantısı (isteğe bağlı)
“İsteğe bağlı” yazdıklarım yukarıda da belirttiğim gibi uzantılar. Kadro aynı değil. İlk “isteğe bağlı”da ilk savaş dönemi anlatılırken, ikinci “isteğe bağlı”da ise ilk savaş öncesi saylonların icadı anlatılıyordu. Ama şuna emin olabilirsiniz: Zaten 4 sezon BSG izlemişseniz, devamını da getirirsiniz.
Ödüller ve Reytingler
Ödüller: Dizinin sadece aldığı ödüllerin listesi için bile ayrı bir Wikipedia maddesi bulunduğundan ben ayrıyetten kasmayıp sizi o sayfayla başbaşa bırakacağım. Aynı listeye IMDb üzerinden de ulaşmak mümkün. Bağlantısı burada.
Reytingler: Bu konudaki bilgilere ise kendi wiki sayfasından ulaşabilirsiniz. Bağlantısı da burada.
Tanıtım Videoları ve Giriş Jeneriği
Son Söz
Varsa ön yargılarınızı kırın ve sadece pilot bölümü izleyin. Düşündüğünüz gibi bir yapım olmadığını göreceksiniz. Düşündüğünüzden çok daha fazlası, çok daha ince dokunmuş bir hikayeyle karşılaşacaksınız. İnsanlarla saylonların yaşam mücadelesinde, bir insan olarak bazı zamanlarda ne tarafın haklı olduğuna karar veremiyor olmak, dizinin ne kadar özenli hazırlandığının bir göstergesidir bence. Bu yapımdan sonra robotlara bambaşka gözlerle bakacaksınız.
İzleyeceklere keyifli seyirler dilerim.
“SO SAY WE ALL”
(Dualarımızı Kabul Edin – Amin)
yorumlar
Vaşşş! Diziye yaraşır bir tanıtım olmuş ozgun14, ellerine sağlık valla. (Bu arada karakter bölümünü de iyi ki koymuşsun; orası da ayrı güzel olmuş bence.)
Her şeyiyle 2540 kelimelik tanıtım yazacaksabrı nereden buldun bilmiyorum ama epik ve ansiklopedik bir tanıtım olmuş. Eline sağlık. Daha ne olsun diyorum. Özellikle sıralama kısmına bayıldım ben. Bu konuda takıntılının tekiyimdir çünkü. İyi bir rehber olmuş.
Ellerine, emeğine sağlık @ozgun14, Hepsini okuyamadım gecenin bu vakti; ama tanıtım biz diğer yazarları kıskandıracak kadar güzel duruyor. Ayrıca okuduğum kadarıyla içeriği de bir o kadar dolu…
Yalnız bir izleme sırası yazmışsın; valla insanın gözü korkmuyor değil. Diziye gelince pek ilgim ve de bilgimin olmadığı bir dizi; o yüzden hakkında pek de bir şeyler söyleyemeyeceğim…
Daha yeni izleyip battlestar aşkına tutulduğumdan, bir bu kadar daha giderdim. tırıvırı bilgiler ekleyecektim zor durdurdum kendimi.
izlemesi çok güzel bir serüven olduydu benim için, elimden gelenin en iyisini yapmak istedim dizi için. malum bilim kurgu olduğu için burun kıvıran çok. belki biraz ön yargıları kırarım dedim.
umarım tanıtımla birkaç kişiyi de olsa diziye başlatabilirim.
@alperen4700 : Eğer ben senin zevkini doğru anladıysam, izlesen eminim ki hastası olur, yıllarca dilinden düşürmezsin bu diziyi.
@dkamoy: Vaşşş, senin gibi dizi zevkine çok güvendiğim bir dizisever, bu kadar iddialı konuştu ise listeye hem de en üstlere alıyorum elbette bu diziyi, zaten ozgun14’ün yazısını şu anda tamamlayınca aklıma çok yatmış ve merakımı cezbetmişti. Sözlerinden sonra üstlere taşıdım diziyi…
Lakin, bahsettiğim gibi çok yoğun bir döneme girdiğimden, ne zaman denk ve sıra gelir bilemiyorum. Bu yaz çok izlemek istediğim Carnivale’ye bile giremedim daha, ki giremeyeceğim de muhtemelen…
@alperen: ben de bundan korkuyordum. aslında o kadar da karışık değil yav. 2 film ve 2 webisode serisi aralara serpiştirimiş o kadar. okuyanlar lütfen gözünüz korkmasın. çok şey kaçırırsınız.
@ozgun14 Çok güzel bir tanıtım olmuş, dizi ile ilgili pek bir bilgim yoktu ama bir solukta okudum. Çok uğraştığın her yerinden belli yazının. Karakter kısmı bence de iyi ki olmuş. Tanıtımla da diziyi aklıma soktun.
Aslında bilim kurgu türüne yeni yeni merak salan biriyim. Dizi de hiç aklımda yoktu, ama görüyorum ki kaçırmamak olmaz bunu. Yalnız o izleme listesi benim de gözümü fena korkuttu. Nasıl yaparım bu yoğunlukta bilmem, bir araya sıkıştıracağım yine de. Ama izlersem de diğer tv filmlerini/uzantıları yayınlanma tarihine göre izlemeyi tercih edeceğim sanırım.
Baştan sona hepsini okudum ellerine sağlık @ozgun 14, harika bir tanıtım olmuş.
Çevremde, Defiance izleyip vaktini boşa harcayan arkadaşlarıma hep BG’yı tavsiye ediyorum. Her şeyiyle dört dörtlük bir bilimkurgu, bütün övgüleri hakediyor. Diziyi ıskalamayın bence…
alperen: defiance var ya hani bilim kurgu diye heyecan yaptık o kadar. (dip not:ben bu örneği verirken unfortr dan habersiz verdim, aklın yolu bir.)ama çoğu yerde bunun tırnağı olamaz diyorlar. bilim kurgunun babası diyorlar. listene al direkt, ne zaman izlersin bilemem ama kaçırmanı istemem.
real tortoise: dizi cidden çok güzel, bir sarıyor bir daha bırakamıyorsun. yeter ki başla. nasıl izlediğin önemli değil.
dizi bittikten sonra çıkan iki uzantının ne zaman izleneceğinin bir önemi yok. izlemesen bile olur. keza webiseode serileri de aynı şekilde. topu topu yarımşar saatlik şeyler. ve içerik olarak da çok fazla bir şey kattıkları yok. breaking bad ve walking dead webisode larını izlediysen onlar ayarında seriler. ama iki film var razor ve plan. bence bu ikisi önerilen zamanlarda izlenmeli. en azından o iki film için istisna yap. çok şey fark ediyor. ama yine de sen bilirsin. bu bilgi de en azından genel olarak izleyecekler için burada durmuş olsun.
@ozgun14 tamam o zaman dediğin gibi yapacağım, vardır bir bildiğin
Efsane diziye efsane tanıtım. Ellerine sağlık @ozgun14.
BSG’yi seyrettikten sonra, istediğiniz bilim kurgu dizisini seyredin; içinizde bir olmamışlık hissedeceksiniz. SyFy çıtayı öyle bir yere koydu ki BSG ile, ne yaparsa yapsın, yanına dahi yaklaşamıyor hiçbir yapımı. BSG’ye dizi demek haksızlık ya aslında. Politika, din, felsefe gibi konuları alıp, bunu harika bir şekilde bilim kurguya yedirmeyi başarıyor. Karakter zaten olağanüstü. Hangisine girsem çıkamam.
Kısaca, bir diziden öte Battlestar Galactica. Mutlaka ama mutlaka seyredin.
ve eğlenceli bir kare:
70’lerin erkek Starbuck’ı, 2000’lerin kadın Starbuck’ı ile Starbucks‘ta takılırken
Bu tanıtımla diziyi aklıma yeniden soktun valla.Ellerine sağlık ozgun14.Bakalım bu sefer finali görebilecekmiyim.
Sıralama yapman çok iyi olmuş.Webisode u filmi derken insanın kafası iyice karışıyor.Uzun versiyonlu bölümleri zaten ilk defa duydum.Bunların hepsini sıralı bir şekilde edinip bi köşeye koyayım.Hem hepsini derli toplu görünce gözüm korkmamış olur hem de geri dönme ihtimalimi artırmış olurum.2. sezon ortalarından alıp tavsiye edilen sırada izliycem ama verdiğin linkte razor filminin son 10 dakikası hakkında bir şeyler denmiş.Orası biraz kafamı karıştırdı.Gerçi sadece hafif ispiyon varsa benim için önemli değil ama önemseyenler olabilir.
@meorman : İspiyon altında sorduğun soru için teşekkürler. İlk mini dizinin (ilk 2 bölüm) finaline kadar olan bir ispiyon içeriği vardı yazının ilk başta. Sonra ozgun14 ile konuşup can alıcıları aradan silmiştik. O senin yazdığın kaçmış aradan. Şimdi düzelttim hemen.
Bu dizi çok şey içeriyor ve eli yüzü düzgün olmasına rağmen hiçbir zaman benim favori bilim kurgum olamadı. Bana fazla gelen bir depresif ve ağırlık ile ilerledi. Ha farklı olsaydı sever miydim? Sanmıyorum. Böyle olması gereken bir dizi ve böyle inanılır ve güzel kalabiliyor. Ama işte ne bileyim bir Farscape, Star Trek’ler, Stargate SG1 her zaman önde gelir benim için bilim kurgu açısından. BSG’de İşin bilim kurgu tarafı, bu saydıklarımdan daha geri plandadır bence. Ama günümüze en yakın uzun süren eli yüzü düzgün bilim kurgu dizisi olduğu için ve bilim kurgu dışında da çok şey verdiğinden BSG’yi rahatlıkla öneririm insanlara.
İşin bilim kurgu kısmını geçersek… Herkesin yazdığı gibi, dizide her şey var ve hatta daha fazlası var ve bunları da gayet iyi sunuyor (aşk, entrika, gizem, macera, felsefe, din ilk aklıma gelenler). Bu açıdan da her nabzı yakalayabiliyor ve herkese önerilebiliyor. Ağır ilerliyor olmasını bir kenara bıraktığımda, benim için 2. kez izlenecekler listesinde yer alır. Ama hiç bir zaman -internette farklı yerlerde okuduğum- “BSG sen diziysen bunlar ne?” ifadesini kullanacağım kadar hastası olamadım, mükemmel bulmadım bu diziyi. Beklentileri ona göre ayarlayın.
Kült bir dizi kaçırmak istemiyorsanız, BSG’yi bitirmeden geçmemelisiniz. Mevzu ilerledikçe hem sarpa sarıyor, hem de bir sürü soruya yanıt geliyor.
Bir de demeden geçemeyeceğim. Bu diziyi zamanında aynı anda yayınlanan Lost ie karşılaştırıp beni ifrit ederlerdi. Bunu yapanlara kanmayın, elmalarla armutları karıştıranlara alet olmayın. İkisinin de yeri ayrı.
@unfortr: Defiance izleyenlere BSG değil de Babylon5 mı önermeliyim diye düşünüyorum genelde. Ne dersin? (Ben henüz B5’ta pek ilerlemiş sayılmam, senin anlattıklarına dayanarak işkembeden atıyorum/soruyorum diyebiliriz.)
Bir de bir ara Farscape tanıtımını yenilesem, Star Trek’lere girsem, SG1’dan çıksam iyi olacak sanırım da ne ara onu bilmiyorum işte.
@ozgun14 Yazınızın tamamını okudum diziyi öyle bir anlatmışsınızki şuan hemen açıp izleyesim geldi Bilimkurgu filmlerinin yeri benim için ayrıdır çok severim. Son olarak Fringe izledim o da çok sağlam bir dizidir tavsiye ederim. En beğendiğim bölüm izleme listesi. Yeni başlayanlar için çok iyi olacak. Yakın zamanda sizin sayenizde bende izlemeyi düşünüyorum bu filmi
Akliniza bsg yi sokabildiysem ne mutlu bana. Fringe cok zorlamama ragmen sevemedim bir turlu ilk sezinu bitiremedim ama arsivimden de cikarmaya kiyamam, bir gun bitirecegim sanirim.
Meorman: o ispiyon bilgisini duzelttirdigin icin tesekkurler. Umarim cok dikkat cekmemistir. Basta yer alan sonradan cikarttigimiz bir bilgiydi. Kendi altinda cikartirken baska yerde de bahsettigimi unutmusum.
Dkamoy: o dedigin tanitimlar gelse aslinda benim gibi bilim kurguya yeni baslayanlar icin super olurdu. Daha cok yol kat etmem lazim cunku…
Hele de daha guzel diyorsun, cezbediyorsun.
@ozgun14 : Bu bahsettiklerimin üçü de (aslında star trek’ler dediğim tek dizi değil 5 dizi gerçi) günümüzde izlenmesi zor diziler. Çünkü sonuçta nereden bakarsan bak eski diziler ve teknolojisi eski kaldığından günümüz görselliğine, tarzına alışkın gözler için yorucu olabiliyor (kimisinde oyunculuk dahil). Ama bunları bir kenara bırakınca içerik olarak şu anda varolan ve kendine bilim kurgu diyen birçok dizi, mini dizi ve filme bin basacak diziler bunlar.
Hele Star Trek’lerde (özellikle TOS ile TNG‘de) bölüm içinde biten o kadar yaratıcı konular ve güzel işleniş var ki onların uyarlanıp filme dönüştürülmemesine çok bozuluyorum. Tanıtım yapsam işte “Niye izlemelisiniz, niye izlememelisiniz” şeklinde bir şeylerle gelmeyi planlıyorum. “Hangisinin ne yönü güzel, ne yönü kötü, nasıl bir izleyici iseniz izlemelisiniz” tadında bir şeyler var kafamda. Ama bu planlarım sanırım 3 yıllık filan oldular bu sene. Fikir ve niyet bol da araya alınan proje çok olunca altlara atılıp duruyorlar.
@dkamoy Defiance’nin konu hatlarını dizi başlamadan evvel öğrenmemle birlikte ahanda Babylon 5’in kopyası olmuş demiştim. Irk çeşitlilikleri politik oyunlar elbetteki bilimkurguda Babylon 5’in tekelinde olan bir konu değil onu da ayrıca belirteyim.
Ne yazıkki Defiance konu bakımından benim gözümde çok cılız kaldı. Ama Defiance izleyen hiçbir arkadaşıma da B5’i önermedim. Sırf az yukarda senin yazdıgın nedenlerden dolayı ( eski dizilerdeki düşük teknoloji ile çekilen görsel efektler, kimi göz tırmalayan oyunculuklar ) İçerik ne kadar zengin olursa olsun eski bilimkurgulara burun kıvıranlar çok oluyor. Ama bilmiyorlarki neler kaçırıyorlar. Neyse keyfini doyasıya çıkarıyorum ben:)
Siteye üye olduğum günden beri, Star Trek tanıtımları benim de hep aklımda, zaten iyice paslandım bir şeyler yazmam gerek artık, dur bakalım.
Tanitimlarini seven birisi olarak bu ise sevinmedim degil.
Eski dizi izlemeyi sevmem hakkatten. Bsg nin de eskisini edindim ama izleyesim gelmedi. Ama guzel bir tanitimin celemeyecegi akil da yoktur bence.
Bitmis bir bilimkurguya daha sardirasim var acikcasi. Ozellikle de yeni donem icin.
Benim için efsaneler arasında yer alan bir dizidir, her bir bölümünü merakla beklerdim. Ancak eleştirel baktığım yönleri de yok değildi. Bunlardan biri dizinin bölüm sayısının çoğaltılabilmesi için saçma sapan bölümlerin çekilmiş olmasıydı, tabi bir de genel kural olan ve lost, fringe, killing (özellikle 3üncü sezon) gibi dizilerde gördüğümüz hızlı ve akıcı tempolu ilk sezonun ardından ivme kaybeden devam sezonları. Bu ivme kaybını bana hissettirmeyen çok az dizi var; eskilerden “flashforward” (tadı damağımda kaldı-devam ettirilmemesi çok kötü), günümüzden “Game of thrones” ve “person of interest” biraz da “following”….
dkamoy sen eski dedin ama baktım da stargate serisi gayet yeni bence. friends izlemiş insanlarız. en fazla ilk 3 sezonu gerer diye düşünüyorum 2000lere geldi mi rahatlar.
şöyle bir bakayım dedim ekşide falan bir izleme sırası koymuşlar çok ağır geldi okuması bile. ama böyle dizileri de seviyorum. birçok yönden desteklenmiş farklı dallardan gidebilecek kadar zengin dizileri. umarım özellikle stargate in tanıtımı gelir burda zevkle okur, ve muhtemelen başlarım.
@ozgun14 stargate in ilk bölümlerine ben bakmıştım, yan ürünlerine bakmadan gayet anlaşılır ama tabi bazen eskilerden bahsediyorlar ama ilk bölüm 100 dk falan dı heralde.
ilk bölümleri derken stargate 1 in ilk bölümleri mi? ondan da mı eskisi varmış. o zaman ben yanlış baktım sanırım.
stargate sg-1 ‘in ilk bölümleri benim de aslında çok bir bilgim yok kafam karıştı, ama onda da konuşmalarda sürekli eski görevden falan bahsediyorlar.
Filme gönderme yapıyorlardır orada.
Stargate’te ne sırası varmış ki? Bir tane 90’lardan kalma bir film olacak. Onu da izleyin diye ısrarcı değilim (zamanının iyi filmiydi ve konsepti anlatır ama dizi de konuyu açıklayarak girer, eksikliğini hissetmezsiniz filmin). Stargate SG1 ile başlayacaksın, dümdüz, yayın tarihiyle paralel izleyeceksin.
Sonra Stargate Atlantis ile Stargate Universe var ama ikisini de önermiyorum açıkçası. İkisi de SG1’ın yakınına yaklaşamadılar. (Atlantis yine günümüzdeki birkaç bilim kurgu kılıklı diziye bin basar ama işte SG1’ın üzerine koklayınca bozulduydum ben fena halde.)
Stargate SG1’ın ilk 1,5 sezonu bayıktır. Sonra ısınmaya başlar ve 3. sezonla beraber başka bir şeye dönüşür, hastası olursunuz. (Bu SG1 yüzünden kaç tane bayık yeni diziye devam etmişliğim var yıllardır “sonradan stargate gibi açılır belki” diye düşünerek.)
Bu arada güzelim BSG yazısının altını da bilim kurgu forumuna çevirdim ya pardon…
aslında tam yeri valla. bilgilenmeye ihtiyacım var bu dizi hakkında. yazı bahanesiyle bunun da lafını geçirmiş olduk. aklıma girdi baya. ne anlatıyor falan hiç bakmadım gerçi ama sağlam drama olduğu sürece sarar yüksek ihtimal.
stargate sırası derken işte paralel izleme olayı falan yazıyordu iki ondan iki diğerinden şeklinde. oydu karışık gelen.
Haa Atlantis ile SG1’ın aynı anda yayınlandığı zamanları kastediyorlar. Hmmm ben Atlantis’i önermeyince tabii böyle bir sorun da kalmamıştı. Atlantis’i de seyredesin gelirse zaten “hele bir 7 sezonu devir SG1’dan, sonrasında sıralamaya bakarız” diyeceğim.
Güzel bir tanıtım yazısı olmuş,teşekkürler. Verilen bazı bilgilerde hatalar vardı onları düzeltmek istedim.
-Battelstar’lar ilk yapıldığında 12 taneydi, yani her gezegen için bir tane ama sonradan sayıları artırıldı. cylon saldırısı olduğunda 100’den fazla battlestar vardı.
-Işınlanma yapabilen araçlar raptorlar, viperlerda bu özellik yok. ayrıca raptorlar sadece taşıma için kullanılmıyorlar, çeşitli silahlar ve füze taşıdıklarından kara operasyonlarına destek vermekten nükleer füze atmaya kadar birçok kullanım yerleri var.
-Cylon raider’ler viper lara ilaveten ışınlanma özelliği olan araçlar.
-Gaius Baltar şans eseri kurtulmamıştır nükleer savaştan..:)
-devamlı baltar’ın kulağına fısıldayan number six görünümlü varlık cylon değildir.
Bilgiler icin tesekkurler. Bugun bi ara duzeltirim onlari.
@ozgun14 verdiğin izleme sıralamasında ilk sıradaki `night` nedir bilemedim. onun imdb linkini paylaşsan iyi olurdu. bilim kurgu dizilerini sevdirme isteğin olduğunu görüyorum. bende de pek o dizilere merak yok. belki bu diziye gelen övgülerle izlemek isterim. yazı için teşekkürler.
@kont o pilot niyetine yapılan 2 bölümlük mini dizi.imdb linki
Torentte Battlestar Galactica complete diye aratırsan dizinin bütün materyalleri paket halinde bulunabiliyor.
Sonradan ek:281 gblık versiyonu bile var.İnsaf ya.
Bence bu diziye bilim kurgu gozuyle bakmaktan cok siradisi bir evrende gecen drama gozuyle bakmalisiniz. Ordakiler de insan. Onlarin da benzer dertleri var. Asklari, nefretleri var. Arka planda uzay olmasi neden her seyi bu kadar degistirsin ki. Izleyince bana hak vereceksiniz.
@ozgun14: Mmm aslında işin bilim kurgu tarafı uzay kadar android teknolojisinden de geliyor ama dediğin gibi işin bilim kurgu yönü ön planda değil bu dizide.
@meorman yardım için teşekkürler. Peki bundan sonra nasıl bir dizi bu diye sorana `Uzayın derinliklerinde insanlık halleri` diye tarif ederiz.
Kont soranlari tanitima yonlendir
widfara önceden yazmış olduğu bu tanıtımın devamında okunabilecek güzel bir yazı.
bsg devamından neden caprica’yı izlemeliyiz?
Biri tavsiye etmiş ve ben gözden kaçırmış olabilirim. 22dakika.org’daki şu yazı benim bayağı bir işime yaramıştı zamanında.
Şimdi 2 tane çok işe yarar kaynak var BSG için. BSG ile ilgili sıkıntısı olanlar için güzel kaynaklar sağlıyor 22dakika.
aaa, evet finale yakın ben de okuyup çok faydalanmıştım. onu da yazıya eklerim birazdan son kısımlara bir yerlere. iyi oldu hatırlattın.
@abidin77 : O bağlantısını paylaştığın yazı benim zamanında çok işime yaradıydı ve sıklıkla ismini geçiririm 22dakika’da yorumlarda filan. İlk okuduğumda “ben de böyle yazılar yazabilmek istiyorum” dediğimi hatırlıyorum ve hala da hayran olduğum yazılar içinde ilk 5’tedir. Üstteki tanıtımın bi yerine monte edeyim diye çok bakındım ama bulamadım. “Şuraya, şöyle koyulabilir” diye öneriniz varsa alalım.
Sonradan ek : ozgun14 işe el atmış bile. Oley!
“Ben de bir ara bir yerde bahsetmiştim o yazından” deyip sitede aramaya koyuldum. Diğer BSG tanıtımının altında @havintk için tavsiyede bulunmuşum. Hemen altına @dkamoy benzer şeyler yazmış.
karakterler ile konu arasına küçük bir başlık ekleyerek çözdüm durumu. ki yazı zaten fazlasıyla hak ediyor. dkamoy sen de içindekiler bağlantısını halledersen tamamdır.
nihaa