Comic Con Nedir? Yenir mi? ;)
72 yorum dkamoy 31 Temmuz 2010 22:26
Her yıl bu zamanlar “Comic-con’da şu olmuş“, “Comic-con’da bu çıkmış” gibi haberler çarpar gözümüze, gelir kulağımıza. Kimimiz bu kelimeyi önemsemeyip, ne olduğunu bilmeyip habere devam eder; kimimiz “orada olmak vardı” diye ah çeker. Ah çeken kitleden biri olarak Comic-con’un ne olduğuna değinmek istedim bu yazıda.
“Comic-Con International“, – San Diego Comic Con (SDCC) olarak da adlandırılır – 1970’ten beri her yıl San Diego’da düzenlenen uluslararası bir çizgi roman fuarıdır. Ancak yıllar geçtikçe -özellikle son 10 yıldır Hollywood ile oyun firmalarınca istila edilince- bir çizgi roman fuarı olmanın ötesine geçen bir etkinlik haline gelmiştir.
Her yıl Amerika’nın Kaliforniya eyaletinin San Diego şehrinde düzenlenen ve San Diego Fuar Merkezi’nde 4 gün süren (perşembeden pazara) bir etkinliktir. Comic-con hem etkinliğin hem de organizasyonun adıdır.
Comic-con organizasyonu, aynı zamanda iki fuarı daha organize etmektedir:
- Wondercon – 1987 yılından bu yana devam eden fuar, çizgi roman, bilim kurgu ve sinema temalıdır. Nisan ayında gerçekleşir.
- Alternative Press Expo (APE) (alternatif basın fuarı) -1994’ten bu yana devam eden APE, daha çok çizgi roman ağırlıklıdır. Yeni sanatçıların, çalışmalarını sunmaları için uygun bir ortam yaratır. Ekim ayında gerçekleşir.
1974’ten beri her yıl Comic-Con sırasında Inkpot Award isimli bir ödül ile Will Eisner ödülleri verilmektedir.
Comic-con, genellikle çizgi romanlar, bilim kurgu, fantastik türdeki filmler ve televizyon dizileri ile ilgili popüler sanatlara ev sahipliği yapan bir fuardır. Yıllar geçtikçe kapsadığı alanlara korku, anime, manga, oyuncaklar, oyun kartları, video oyunları, internet çizgi romanları ve fantastik romanlar gibi popüler kültür ürünleri de eklenmiştir.
Dünyanın Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali‘nden sonra gelen ikinci büyük etkinliktir. (kaynak wikipedia maddesi)
2009 yılında Comic-Con Fuarı’na katılım 126.000’in üzerinde olmuştur.
Comic-Con, 13 kişilik bir yönetim kurulu ile 16-20 kişilik tam ve yarı zamanlı çalışan ve bu ekibe yardımcı olan 80 gönüllü tarafından organize edilmektedir.
Comic-Con, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur ve gelirleri APE ile Wondercon’un bütçelerini de karşılamaktadır.
Comic-con’u komikkon yapan önemli etkenlerden biri de ziyaretçileridir. Özellikle, birbirinden ilginç kostümlerle fuara renk katan ziyaretçileri unutmak mümkün mü? 2009 yılında pek beğenilmiş 12 kostüm için şuraya uğramak isteyebilirsiniz.
Fuar Boyunca Gerçekleşen Etkinlikler
- Çizgi roman uzmanları ile paneller, seminerler ve atölye çalışmaları
- Gelecek filmlerin ön gösterimleri, tanıtım filmleri
- Büyük çizgi roman ve video oyunu firmalarının portfolyolarının tanıtımları,
- Maskeli balo ve ödül törenleri ile süslenmiş geceler
- Dağıtımı olmayan ya da dağıtım anlaşması yapmamış kısa/uzun metrajlı filmlerden oluşan comic-con uluslararası bağımsız film festivali
Geleneksel etkinlikler arasında :
- derleme bir film programı,
- Japon animeleri gösterimine adanmış bir oda
- Oyun oynamak
- Çizer Scott Shaw’un “Scott Shaw!’s Oddball Comics” slayt gösterisi ve animasyon uzmanı Jerry Beck‘in hazırladığı “televizyondaki en kötü çizgi filmler” programı gibi programlar
- tüm bunların yanında çizgi roman ve popüler kültüre dair toplam 350 saatlik çeşitli etkinlik de bulunmaktadır.
Çoğu çizgi roman organizasyonu gibi, Comic-Con da fuara katılacaklara geniş bir alan sunmaktadır. Bunların arasında çizgi roman satanlar ve koleksiyoncuların yanısıra film stüdyoları, televizyon kanalları gibi medya kuruluşları da yer almaktadır.
Alanda, sanatçıların eserlerini ya da fotoğraflarını vs. imzaladıkları, üretim ve satış yaptıkları, bir imza dağıtma bölgesi ile “sanatçılar sokağı (artist’s alley)” isimli bölgeler de bulunmaktadır. Sanatçılar Sokağı’nda yazarlar ve hatta mankenlere bile rastlamak mümkündür.
Akademisyen ve piyasada çalışan birçok çizgi roman uzmanı, Comic-con’da her yıl Çizgi Roman Sanatı Konferansı‘nı gerçekleştirir ve bilimsel çalışmalar sunarlar. Bu tür eğitici oturumlar, Comic-Con’un kar amacı gütmeyen statüsünü korumasını sağlamaktadır.
2006 ve 2007 yıllarındaki ziyaretçi artışı nedeniyle San Diego Fuar Merkezi’nin ve şehrin bu etkinliği artık kaldıramadığı eleştirileri gelmiş, ancak yine de en azından 2012 yılına dek Comic-Con’un San Diego Fuar Merkezi’nde devam edeceği kesin. Ziyaretçi sayısı ve resmi davetli katılımcıların yıllara göre dağılımları için şuradaki listeye bakabilirsiniz.
Comic-con’dan her yıl, biz 22dakika izleyenlerine izlediğimiz hemen hemen her Amerikan dizisi ile ilgili gelişmeler, tanıtım filmleri, panel görüntüleri ve röportajlar akıyor. Bizim de oturduğumuz yerden ağzımızın suyu akıyor.Örneğin, bu yıl 22-25 Temmuz arasında gerçekleşen Comic-con’da ortalıkta olan dizilerin bir listesi şuradaki gibiydi.
Comic-Con nedir sorusunun cevabını arayanlar şimdi söylesin bakalım; yenir miymiş, yenmez miymiş? Ben yerim de yanında da yatarım.
yorumlar
Bende yer yanında yatarımxDdkamoy ellerine,aklına sağlık yazı için!Her yıl yakından takip ediyorum comic con’u. Birde dizilerin World Tourlarını kıskanırımda bir gelmezler buraya.Bir gün San Diago’ya festival için gidebilmek umuduylaxD
waooww süper bilgiler, teşekkürler . . . o kadar şey yazılır çizilir “Comic-Con” için, en güzeli sana ait :)@”heroster”, Amerika’daki her festivale ayak basmak için neler vermez insan
comic-con denip duruyor, şöyle eli yüzü düzgün bir derleme görmemiştim. hep özendiğim, her sene kıskanarak okuduğum bir etkinliktir. hepimize görmek nasip olur inşallah:)
harika bir yazı olmuş.. teşekkürler..
Çok kaliteli bir paylaşım. Teşekkürler.
Aslında daha 1 ay kadar falan var ama hatırlatma da olur. Bu senenin Comic-Con programı aşağı yukarı belli olmaya başlamış. Kanallar açıklamaya başlamışlar. Ekleyeyim dedim.
(Yukarıda görmüşken de belirteyim, FOX bu sene Glee’yi almamış programa.)
Bu senei Comic-Con için tarihler çıkmaya başladı.
Şu Comic Con haberlerini gördükçe, “@dkamoy bizi Comic Con’a götür” şeklinde tezahürat yapasım geliyor
Pascal bizi diskoya götür gibi oldu ama neyse
Valla ne süper olurdu var ya… Kendi panel videolarımızı, fotolarımızı kendimiz çekerdik. Canlı yayın yapardık fedakarca.
Bugün de evde bana “tamam bi gün seni komik kona götürcem, söz” lafı edlldi valla bilmiyorum.
Benim de içimden, “@dkamoy siteyle bu kadar uğraşıyor, gelecekte yıllarda bir gün Comic Con’a gidip, oralardan canlı canlı haberler verse ne güzel olur” diye geçti valla. Bir 5, olmadı 10 sene içinde bekliyoruz artık.
Valla aslına bakarsan anın tadını çıkartan bir bünye olarak oraya gitsem herhalde ağzı açık ayran budalası olarak gezer gezer dururdum, canlı canlı bişiyler aktarmazdım. Böyle de bencilim.
Tek bencil sen degilsin galiba ben de oyle olurdum.
@aytackara: Yok sen hiç olmazsa twitter’dan şakırdın bence. Ben sosyal medyaya hala ters yaptığım için o açıdan da sevdiklerim hava alırdı.
@aytackara Teen Wolfcuların peşine düşüp satardı bizi Gerçi ben de olsam ben de satardım. Dizileri bırakıp doğrudan filmlere takılırdım. Beni, Batman v Superman: Dawn of Justice taraflarında bulabilirsiniz
Teen Wolf’a kesin giderdim bak, cok eglenceli oluyor ya o! Batman de guzel fikirmis.
Ben bir de TVD istiyorum. Zilyon video geldi daha TVD gormedim.
biyerde tvd paneli pazar günü olcakmış diye okumuştum. onu ben de merak ediyorum nikki reed olayından sonra nina/ian ilk defa birarada olcağı için tüm basın da merak ediyordur
bu panele giden herkes bencilleşebilir bence öle bişey olsa ben onca zamandan sonra bikerelik gelmişken delidanalar gibi bütün panel büyün standlara yetişmeye calışırdım
Comic Con 2014 cosplay.
2015 biletleri 1 saat gibi rekor bir zamanda bitmiş.
Comic-Con 2015: Full Movie & TV Show Schedule Revealed –
WBTV Stars Describe Comic-Con in 3 Words #WBSDCC
Comic con için ısınıyoruz filan diye kısa haberyaparmışsın sen bunu bence.
Bu arada ülke sınırlarından çıkmadan dünya gözüyle canlı canlı güzel cosplay’ler göreyim diyeniniz varsa, İstanbul’daki şu fuara uğrasınlar (pazar günü bitiyor). Dün gittim, çok güzel imajlar, başarılı canlandırmalar var. Örnekler şurada.