Bugün Channel 4 yapımı bir Kuzey İrlanda dizisinin tanıtımıyla sizlerleyiz: Derry Girls

4 Ocak 2018 – 8 Şubat 2018 tarihleri arasında yayınlanan ve toplam 6 bölümden oluşan dizinin yaratıcısı Lisa McGee. Yönetmenliğini ise Michael Lennox üstlenmiş. Yapımcı koltuğunda McGee’ye Caroline LeddyLiz LewinJimmy Mulville ve Catherine Gosling Fuller gibi isimler eşlik ediyor.

2018 yılında Screenwriters Ödülleri’nde Lisa McGee’ye “En İyi Senaryo” ödülü kazandıran ve İrlanda Film ve Televizyon Ödülleri’nden de eli boş dönmeyen Derry Girls‘ün 2. sezon onayı aldığını da belirtmeden geçmeyelim.

Satır aralarında politik, toplumsal ve dini konulara minik göndermelerde bulunan bir dönem komedisi olma özelliği taşıyan Derry Girls; aile, gençlik ve durum komedisi ögelerini bünyesinde barındırıyor.

Dizinin dünya geneli yayın hakları Netflix‘te bulunmakta olup bölüm süreleri ise 23-24 dakika uzunluğundadır.

Dizinin hikayesi, doksanlı yılların başında Kuzey İrlanda’nın Londonderry şehrinde geçiyor. Şehrin kısa adı ise dizimize ismini veren Derry. Başkent Belfast’tan sonra Kuzey İrlanda’nın en büyük 2. şehri konumunda Derry.

Hikayemizin geçtiği dönemde ülkede Protestanlarla Katolikler arasında ciddi sıkıntılar mevcut. Ülkede kaotik bir ortam, sokaklarda sürekli kontrollerde olan askerler bulunuyor ve ülkede İngilizler pek sevilmiyor. Arka planda bunlar olup biterken dizimizin mercek noktası ise bir Katolik lisesinde öğrenim gören 16 yaşındaki 5 genç. Bu gençlerin aileleriyle olan ilişkileri, okul hayatları, hayata bakış açıları ve hayalleri üzerine eğlenceli bir hikayesi var dizimizin.

Soldan Sağ: James – Erin – Michelle – Clare – Orla

Hikayemizin 5 merkez karakterine kısa kısa değinecek olursak;

*Geniş ailesiyle birlikte yaşayan, ailesi tarafından istekleri pek duyulmayan, hayata dair her an güncelleyebildiği hayalleri olan, anlık coşku patlamaları yaşayan, heyecanlı bir genç kız olan Erin karakterine Saoirse-Monica Jackson hayat veriyor. Erin için zeka seviyesi çok da yüksek olmayan 5 kişilik arkadaş grubunun en mantıklı üyesi diyebiliriz.

*Erin’in aynı evde yaşadığı teyzesinin kızı Orla rolünde Louisa Harland karşımıza çıkıyor. Orla için ekibin en saf, en garip üyesi diyebiliriz. Doğuştan uyuşturucu etkisindeymiş gibi bir hali var uyuşturucu falan kullanmıyor olmasına rağmen.

*Ebeveynlerinin ikisi de yoğun çalışan ve haliyle onlarla pek vakit geçiremeyen, kafasına estiğini yapan, biraz ağzı bozuk, eğlenceyi seven bir tip olan Michelle karakterinde Jamie-Lee O’Donnell‘ı izliyoruz. Michelle için ekibin en bela mıknatısı üyesi diyebiliriz.

*Michelle’in İngiltere’den yeni gelen teyzesinin oğlu James rolünde Dylan Llewellyn‘ı izleme fırsatı yakalıyoruz. James’in babası İngiliz. Haliyle yarı İngiliz yarı Kuzey İrlandalı olan James de İngiliz damgasıyla dolanıyor Derry sokaklarında. Arkadaş grubunda da İngiliz olması dolayısıyla yadırganan James, 4+1 kontenjanından yer alıyor ekipte. Biraz pısırık ve efendi bir tip James. Erkek okulunda İngiliz olması dolayısıyla yoğun baskıya maruz kalıp kendisini koruyamayacağı düşünülen James, özel izinle Katolik kız lisesinin ilk ve tek erkek öğrencisi olma şerefine nail oluyor.

*Arkadaş grubumuzun 5. ve son üyesi ise Nicola Coughlan‘ın canlandırdığı Clare karakteri. Clare, ekibin en korkak, en tırsak, sır saklama potansiyeli en düşük üyesi konumunda. Sıkıntılı anlarda en zayıf halka kendisi.

Sarah – Mary – Gerry

Dizinin yan karakterleri ise şunlar:

*Erin’in çekirdek ailesinin reisi olan annesi Mary rolünde Tara Lynne O’Neill‘ı izliyoruz. Kontrol meraklısı bir mizacı var. Erin dışında yukarıdaki fotoda da gördüğümüz küçük bir çocuğu daha var. Çalışmıyor.

*Erin’in babası Gerry karakterine Tommy Tiernan hayat veriyor. Şoförlük yaparak ailesinin geçimini sağlıyor. Sahibi olduğu evde karısı, 2 çocuğu, kayınpederi, baldızı ve baldızının tek kızı ile beraber kaotik bir ortamda yaşıyor. Ailenin en aklı başında olan üyesi olmasına rağmen ona hiç saygı duyulmuyor.

*Erin’in teyzesi, Orla’nın da annesi olan Sarah karakterinde Kathy Kiera Clarke karşımıza çıkıyor. İşsiz güçsüz, kalesiz, bekar bir kadın Sarah.

*Mary ve Sarah’nın babası, Gerry’nin ise başının belası olan Joe karakterinde Game of Thrones ve Krypton dizilerinden tanıdığımız Ian McElhinney‘yi izleme fırsatı yakalıyoruz. Eşi 10 sene önce vefat etmiş, bekar ve huysuz bir ihtiyar Joe.

Lisenin halinden bıkkın müdiresi Rahibe Michael rolünde Siobhan McSweeney‘yi, lisenin okul temsilcisi ve varlıklı bir ailenin kızı olan ve bizim beşlinin pek haz etmediği bir tipleme konumunda bulunan Jenny Joyce karakterinde ise Leah O’Rourke‘u izliyoruz bunlara ek olarak.

Konuk oyuncu havuzunda ise Peter CampionAnthony BoyleTerence KeeleyDiona Doherty gibi isimler bulunuyor.

Oldukça başarılı bir komedi dizisi olmuş Derry Girls. En iyi bölümü ilk bölümü, en zayıf bölümü ise 5. bölümdü. Birbirinden iyi yazılmış karakterleri ve bu karakterlerin kendilerini içine soktukları komik durumlarla epey güldürdü ve eğlendirdi sezon boyunca. Şöyle bir geriye bakıp kısa bir değerlendirme yapınca geride bıraktığımız 2018 yılının Britanya’dan çıkma en başarılı komedi dizisiydi diyebilirim gönül rahatlığıyla bu dizi için. Dizide adeta döktüren, “Bu kızın ilerde patlama yapma ihtimali oldukça yüksek.” dedirten Saoirse-Monica Jackson hatırına bile izlenir sadece bu dizi aslında. Siz de kayıtsız kalmayın ve bir şans verin derim ben.