NBCUniversal’a bağlı olarak kurulan dijital platform Peacock, birinci yılını doldurduğu 15 Temmuz’da ekranı ve izleyiciyi orijinal yapım yeni bir drama dizisiyle buluşturdu. Sezonu 8 bölümden oluşan mini dizi Dr. Death‘in tüm bölümleri aynı gün yayınlandı.

Patrick Macmanus imzalı suç draması, Laura Beil’in sunduğu aynı isimli podcast serisinin 1. sezonundan uyarlanarak hazırlandı. Podcast serisi ‘tıbben yanlış tedavi’de (medical malpractice) bulunan doktorları merkezine oturtuyor.

Joshua Jackson’ın başrolünde yer aldığı dizinin kadrosunda Alec Baldwin, Christian Slater, AnnaSophia Robb, Grace Gummer, Laila Robins, Kelsey Grammer, Molly Griggs, Maryann Plunkett, Dominic Burgess, Hubert Point-Du Jour ve Carrie Preston gibi isimler de yer alıyor.

Not: Dr. Death’in bölümleri ülkemizde Bein Connect bünyesinde mevcut.

Not 2: Başrol için ilk olarak Jamie Dornan’la (The Fall, Fifty Shades of Grey serisi) anlaşılmıştı ancak COVID-19 salgını çekim takvimini ve planları karıştırınca Dornan rolden çekildi. Yerine Jackson geldi. Ayrıca dizinin 3. ve 4. bölümlerini Jennifer Morrison yönetti.

Not 3: Dizideki isimlerin gerçek hayat vs. dizi karşılaştırması için gelecek sayfaya bakabilirsiniz.

Robert Henderson – Michelle Shughart – Christopher Duntsch – Kim Morgan – Randall Kirby

Konusu:

Dr. Death dizisi boyu ve posu devrilesi sinir cerrahı Christopher Duntsch‘ın hikayesini konu alıyor. Duntsch’ın kariyer basamaklarına (ne yazık ki) hep birlikte tanık oluyoruz. Dizi, öncesi ve sonrası derken bunu zamanda çeşitli ileri ve geriye dönüşlerle anlatmayı tercih ediyor.

Dışarıdan bakıldığında CV’si güçlü, ağzı laf yapan, kendine güveni tam, bir ölçüde kibirli ve bir açıdan karizmatik bir doktor olan Christopher Duntsch mevzu ameliyathaneye girmeye geldiğinde ise tam tersi bir profil çizmekte. Öyle ki basit görünen prosedürlerde dahi problem çıkmakta, önüne gelen “çoğu” hasta sakat, ciddi zarar görmüş şekilde ya da ölü çıkmakta. Üstelik karmaşık ve problemli bazı vakalara balıklama atlaması da cabası.

Peki bu aslında gayet yetenekli gibi duran adamın masasındaki hastalara neden bunlar olmakta? Bahanelerin, şansızlığın ya da sağlık sisteminin açıklarının arkasına saklamaya çalıştığı yetersizliğinden mi, yoksa narsist psikopatın teki olduğu için mi? Dr. Death dizisi bir yandan bu soruların cevabını yavaş yavaş izleyiciye sunarken diğer yandan iki cerrahın ve bir bölge savcı yardımcısının onu “durdurmak” için gösterdiği çabayı anlatıyor.

Önemli Karakterler:

** Randall Kirby (Christian Slater) ve Robert Henderson (Alec Baldwin), Christopher Duntsch’ın kasaplık yaptığına inandıkları için onun bir daha ameliyathaneye adım atamayacağından emin olmaya çalışan iki cerrah; Michelle Shughart (AnnaSophia Robb) ise onlara bu yolda hukuki açıdan yardım etmeye çalışan bir başsavcı yardımcısı.

** Kim Morgan (Grace Gummer), kendi asistanlığını tamamlayıp doktorluk yapmaya başlayan Duntsch’ın yanına aldığı yardımcı asistanı. Wendy Young (Molly Griggs) ise sevgilisi.

** Dr. Geoffrey Skadden (Kelsey Grammer), asistanlığı sırasında Duntsch’ın süpervizorü olarak görev almış doktor. Amy Piel (Laila Robins), Duntsch’ı işe alan bir hastanenin yöneticisi. Josh Baker (Hubert Point-Du Jour)  çalıştığı hastanede görevli bir ameliyat hemşiresi.

** Madeline Beyer (Maryann Plunkett) ve Jerry Summers (Dominic Burgess) ise sezon içerisinde Dr. Duntsch’ın ameliyat masasına yatan iki hasta olarak ekrana geliyorlar.

Dr. Death, merkezine bir yanlış/eksik tedavi sorunsalını oturtup öte yandan da sorunun perde arkasını anlatmak üzere yola çıkmayı tercih eden bir dizi. Medikal dramalara ilgisi olan da biriyim zaten. Dolayısıyla benim için merak etmesi kolay bir diziydi.

Bence başrole Jamie Dornan da yakışırmış ama Joshua Jackson’ın gösterdiği performanstan da memnun kaldım. Hatta dizinin en iyi tarafı kendisi. Son 2 bölümde karakterinin yakın dönemine yaklaşabilmek adına makyajın ağırlığı artmamış olsa daha iyi de olurmuş. Yer aldığı kadarıyla Grace Gummer da ilgimi çekti bu arada.

Dizinin sezonunun 8 yerine 6 bölümle de toparlanabileceğini düşünüyorum. Her başlıktan yaklaşmak, birden fazla karakterin bakış açısını vermek amacıyla biraz uzatmışlar. Karmaşık ameliyatlar, sağlık sistemindeki açıklar, umursamazlık, çıkar, sorumluluktan kaçış ve dahası… Sezonun ikinci yarısında ben de Duntsch sayesinde yıpranmaya başladım artık.

Yalnız temposu odak noktası Duntsch’dan uzaklaşıldığında sık sık yavaşladı sanki. Olayın üstüne giden 3 karakterin bana göre ‘sıkıcı’ olması da yardım etmedi zaten. Hele hele Slater’in canlandırdığı ve özellikle bu şekilde yansıtıldığı belli olan Randall Kirby karakteri yordu. İnatla konunun peşinden gitmelerini takdir ettim gerçi, haklarını yemeyeyim.

Dr. Death’de Christopher Duntsch’ın kariyerinin bir basamadığındayken üniversite hayatına ya da tıp öncesi devam ettirmeye çalıştığı futbol kariyerin, aile hayatına ya da özel hayatına da konuk olabiliyoruz. Bunlar daha çok ‘ara malzeme’ muamelesi görmüş bölümlerde. Dert olmasından değil fakat zaman çizgisini çorba yapmanın iyi fikir olduğunu bu senaristlere/yapımcılara kim kabul ettirdiyse rüyalarının kabusa dönüşmesi dileğindeyim. İyiden iyiye moda olmuş durumda bu durum.

Dizinin en iyi kısımlarından birisi de kesinlikle “final” bölümüydü. 63 dakika bölümü konu ettikleri mahkemeyle hem sezonun özetini çıkarıyorlar hem de olup bitenleri güzelce bağlıyorlar. Hatta kapanış kısmında 3 dakika kadar süren ekran yazıyla üstüne de çıkmışlar, pek güzel olmuş.

Sezonun uyarlandığı podcastin farklı bir doktoru konu edinen 2. sezonu varmış. Antoloji usulü onu da uyarlasalar fena olmaz aslında. Dr. Death ise genel haliyle bu şekilde. İzleyeceklere iyi seyirler.