Hamlet || Olmak ya da Olmamak, Mevzu Bu – Tanıtım
4 yorum aserat 24 Ekim 2021 08:03
Yılın başında hizmete giren Gain emin adımlarla yoluna devam ediyor. 10 Bin Adım, Terapist, Metot, Ayak İşleri, Orta Kafa Aşk gibi dikkat çekici işlerin ardından William Shakespeare’in ünlü eserinden uyarlanan Hamlet de 19 Ekim itibariyle platformdaki yerini aldı. Sivas (2014) filmiyle 71. Venedik Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü’yle dönen Kaan Müjdeci‘nin imzasını taşıyan bu farklı uyarlamayı daha yakından tanımaya ne dersiniz?
KİMLİK BİLGİLERİ
Tür: Dram, Gerilim |
Sezon/Bölüm Sayısı: 1 sezon, 7 bölüm (mini dizi) |
Süre: 34-45 dakika arası |
Yönetmen & Senaryo: Kaan Müjdeci |
Platform: GAIN (Premium Üyelik) |
Önemli Bağlantılar: Resmi Site – IMDb |
KONU
Ölümsüz eseri gerçek bir olayla birleştiren dizi, 2019’da Büyükada’daki fayton atlarının 81 tanesinin ruam (at vebası) hastalığı nedeniyle imha edildiği, adadaki faytonların kalkma sürecinin hızlanmasına zemin hazırlayan olayı baz alıyor. Faytoncuların başı olan Ahmet, kardeşi Kadir tarafından öldürülür. Kadir o sırada ağabeyinin yanında bulunan atın tam da cinayet anında şaha kalkmasından faydalanarak herkesi bunun bir kaza olduğuna inandırır. Bu “sürpriz” kaybın ardından Kadir hem fayton işinin hem de ağabeyinin ailesinin başına geçer.
Öte yandan babasının ölümüyle yasa boğulan Hazar ise Kadir’e karşı mesafelidir. Nitekim haklı çıkar ve babasının ruhuyla konuştuktan sonra bu ölümün cinayet olduğunu anlar. Genç kız, intikamını almak için olaya bir şekilde dahli olan herkesi Türkiye’nin en ünlü cinayet programında toplamaya karar verir.
KARAKTERLER
- Hazar / Hamlet (Elit İşcan): Ailesiyle birlikte kendi halinde bir hayat sürdürürken babasının ani ölümüyle sarsılıyor. Bunun sorumlusunun amcası olduğunu öğrendiğinde hazırladığı planı devreye koymaya karar veriyor.
- Kadir (Erdal Beşikçioğlu): Ahmet’in kardeşi. Kıskançlık sonucunda ağabeyini öldürdükten sonra tüm güç onun eline geçiyor. Ancak her saltanat gibi kendisinin bu karanlık hükümdarlığının da sonu yakın.
(Not: Bilindiği gibi, iki oyuncu daha önce ünlü yönetmen Reha Erdem‘in imzasını taşıyan Hayat Var (2008) filminde de baba-kızı oynamıştı.)
- Öner (Ahmet Rıfat Şungar): Hazar’ın sevgilisi. Ağabeyi ve babasıyla birlikte faytonculuk yapıyor. Saf, iyi niyetli, içe dönük, hassas, duygusal biri. Küçük adada büyük hayalleriyle yaşıyor.
- Nazan (Hatice Aslan): Ahmet’in eşi, Hazar’ın annesi. Kendisini ailesine adadığı için mutluluğu unutmuş biri. Kocasının ölümünden kısa süre sonra “abi” dediği Kadir’le evlenir.
Dizinin oyuncu kadrosunda;
- Şebnem Bozoklu (ünlü cinayet programı sunucusu Nagehan Tan)
- Murat Kılıç (Öner’in ağabeyi Serkan)
- Cihat Tamer (Öner ve Serkan’ın babası Abdullah)
- Çiğdem Selışık Onat (Adada yaşayan Rum büyücü Amelia)
- Serdar Orçin (Nagehan’ın programında muhabirlik yapan Kerem)
- Emrullah Çakay (Hazar’ın yakın arkadaşı, Amelia’nın oğlu Nuh)
- ve Mustafa Alabora (Hazar’ın babası Ahmet) da yer alıyor.
SON SÖZ
Aslında Hamlet’i dizi olarak değil 7 saatlik bir festival filmi olarak ele almak daha doğru. Zira her açıdan bağımsız film normlarını benimsemiş bir iş var karşımızda. Henüz oyunun kendisini okuma imkanı bulamadığım için kıyaslama yapamam fakat sonrasında yaptığım ufak araştırmayla birlikte bakış açısı farklı olsa bile hikayenin işlenişine büyük oranda sadık kalındığını gördüm. Shakespeare’in ele aldığı evrensel temaların Türkiye gerçeklerine (özellikle gündüz kuşağı programlarıyla ilgili olanlar) dair pek çok önemli mesajla birleştirilmesi ortaya dikkate değer bir sonuç çıkarmış. Hikayeye çok yakışan puslu ada atmosferi ve cesur sahnelerden kaçınılmaması da yıllara meydan okuyan bu trajedinin etkisini güçlendiriyor. Üstelik dizinin akışı genel olarak durağan ilerlese de sıkıcılıktan uzak. Sonuç olarak Gain’in şimdilik en iyi projesi olan bu yapımın hem Shakespeare uyarlamaları hem de dijital dizilerimiz arasında kendine has bir yer edineceği aşikar.
Not: Hamlet, dünya prömiyerini 29 Ağustos 2021’de, Avrupa’nın en büyük dizi festivali olan Series Mania’da gerçekleştirdi ve festivalin “Uluslararası Yarışma” bölümüne seçilen 8 diziden biri olmayı başararak ülkemizi temsil eden ilk yapım oldu.
yorumlar
Hamlet‘in ilk 2 bölümünü izledim.
Oyunculuk, senaryo, yönetmenlik vs. tam anlamıyla bağımsız film havasında hazırlanan bir iş olmuş. Kötü anlamda değil gerçi, tersine olumlu anlamda. Kaan Müjdeci güzel iş çıkarmış. Nereye vardıracaklarını merak da ediyorum. 2/7’si bitti, kalan 5 bölümü de elbet izlerim.
Not: Kasıtlı olduğundan eminim, ufaktan vurguladılar da zaten ama o nasıl öpüşmektir ya? Bir noktada artık dayanamadım yüzümü ekşittim resmen
Tahmin ettiğim gibi en beğendiğim bölümü finali oldu. Bunun için hazırlandıkları hissediliyordu, şık bir kapanış yapmışlar.
Özellikle orta bölümlerde dağıldığımı hissettim yalnız. Yine iddialı hamleleri ya da sonları vardı aslında. Misal Türkiye’deki gündüz kuşaklarını pek de bilmem ama abartmadan aktardıkları düşüncesindeyim.
Fayton meselesi biraz perde arkasında kaldı sayılır. Bir de konu gereği lazım olduğundan değil de, sevilesi karakter de yoktu benim açımdan. Her biri itinayla sinir olunası şeyler yaptı ya da söyledi bir şekilde. Ama her bölümün kendi içinde bağımsız film edasında ilerlediği görüşüm de değişmedi.
İlgisini çeken için temiz denebilecek bir iş. Gain’in böyle atılımlarda bulunmasından dolayı memnunum. Umarım ayakta kalabilmeye devam eder.
Diziyi izlemedim de fayton meselesi ile ilgili bir şeyler izlemek isteyenlere 140journos un son yaptığı bölümü izlemesini tavsiye edebilirim.
Diziyi bitirdim. Bölüm süreleri de çok uzun olmayınca bir günde bir çırpıda izlettirdi kendini. Gain e yakışır, gayet sanatsal güzel bir dizi olmuş. İşleri arasında karşılaştırırsam en iyisi diyemem ama eli yüzü düzgün, sanatsal film severlerin hoşuna gideceğini düşünüyorum.
Bununla birlikte sıralamam:
Ayak İşleri > Orta Kafa Aşk > 10 Bin Adım > Terapist > Hamlet > Metot > Senkron > Bizi Ayıran Çizgi