GİRİZGAH

Tabula Rasa Belçika kanalı VRT ve Alman kanalı ZDF ortak yapımı olan ve popüler online dijital platform Netflix tarafından da dünya geneli yayın hakları alınan Belçika yapımı psikolojik gerilim türünde bir dizi.

Tabula Rasa’nın kelime anlamı ‘Boş Levha’. Ünlü İngiliz filozof John Locke‘un ortaya attığı ünlü bir kuramın adı ayrıca. Kısaca ifade etmek gerekirse insan beyninin başlangıçta “boş bir levha” olduğunu öneren felsefi bir görüş Tabula Rasa.

Tabula Rasa, 29 Ekim 2017-3 Aralık 2017 tarihleri arasında yayınlanmış ilk olarak. Toplam 9 bölümden oluşmakta. Bölüm süreleri 51-55 dakika arasında değişmekte. Dizinin dili Felemenkçe. Ama Belçika gibi çok dilli bir ülkenin ürünü olduğu için İngilizce, Almanca ve Fransızca ifadeler de duymak mümkün dizi içerisinde.

Malin-Sarah Gozin ve dizinin aynı zamanda başrol oyuncusu olan Veerle Baetens, dizinin yaratıcıları konumunda. Bu ikiliye yazar masasında Christophe Dirickx de eşlik ediyor. Yönetmen koltuğunda ise Kaat Beels ve Jonas Govaerts var. Yapımcı koltuğunda ise Tasja AbelWolfgang FeindtBert HamelinckHelen Perquy ve Frank Van Passel gibi isimler oturuyor.

KONU

Annemie D’Haeze, eski bir başarılı müzikal sanatçıdır. Bir trafik kazası geçirmiş ve akabinde hafızasını kaybetmiştir. Sonrasında işini bırakmak zorunda kalmış, şehirdeki evlerinde bir yangın çıkmıştır. Ebeveynlerinin evine yakın bir mesafede, ormanlık alanda bulunan rahmetli dedesine ait eski bir eve taşınmak zorunda kalırlar eşi ve kızı ile beraber. Yakınları Annemie’ye kısaca ‘Mie’ diye seslemektedir. Mie’nin kazadan önceki hafızası büyük oranda yerindedir. Lakin kazadan sonraki hafızası her uyuyup uyanışında veya bilişsel bir şok yaşadığında silinmektedir. Her yeni güne aynı günmüş gibi başlamamak adına kendine çeşitli taktiklerle notlar almaktadır. Kocası da teknolojiden faydalanarak günlük yaşamını kolaylaştırmak adına bu konuda Mie’ye destek olmaktadır elbette. Mie’nin günlük hayatı bu şekilde akmaktadır.

Günlük hayat akış hikayesi, Mie’nin yakın dönem hafızasının yavaş yavaş geriye gelmesi ile birlikte sunuluyor izleyicilere. Hikayeyi 4 Aralık tarihinde Mie’yi hiçbir şey hatırlamaz vaziyette bir akıl hastanesinde tutulurken açıyoruz. Sonraki bölümde 5 Aralık, ondan sonraki bölümde 6 Aralık şeklinde akıyor günümüz zaman hikayesi. Sadece final bölümü 2 güne birden odaklanıyor. 9 bölüm ve günümüzde geçen 10 günlük süreç. Bu günümüz hikayesi sürecinin bir odak noktası var elbette.

Thomas De Geest isimli bir adam kaybolmuş durumda ve kendisinden haber alınamıyor. Tanıkların ifadelerine göre onu son gören kişi Mie. Davaya bakan dedektifin de bir numaralı odak noktası Mie oluyor haliyle. Ondan bir şeyler öğrenip davayı çözmek amacında. Lakin Mie ilk etapta hiçbir şey hatırlamıyor 4 Aralık tarihinde akıl hastanesinde uyandığı ilk anda. Sonrasında ise hafızasındaki parçalar yavaş yavaş geri gelmeye başlıyor. Biz de Mie’nin hafızasındaki parçalar geri geldikçe Mie’nin söz konusu eve taşındığı zaman olan 3 ay öncesinden başlamak kaydıyla Mie’nin günlük yaşam hikayesini izlemeye başlıyoruz.

KARAKTERLER VE OYUNCULAR

=Mie=

Konu bölümünde kendisinden epeyce söz ettiğimiz Mie, yaşadığı bu hafıza hastalığından rahatsız olsa da günlük yaşamına elinden geldiğince devam etmeye, iyi bir eş ve anne olmaya çalışan sempatik bir kadın. Günümüzde de kendisini hiç hatırlamadığı biriyle ilgili dedektif sorgusu baskısı altında hissediyor.

Karaktere The Broken Circle Breakdown ve Loft gibi filmler ile The TeamCode 37 ve The White Queen gibi dizilerden hatırlanabilecek Veerle Baetens hayat veriyor.

=Benoit=

Mie’nin kocası. Mie’ye elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyor. Yatırım danışmanlığı tarzı bir işi var. Sık sık toplantılara ve yurt dışına iş seyahatlerine gidiyor ve evde çok fazla olmuyor.

Karakteri Stijn Van Opstal canlandırıyor.

=Romy=

Mie’nin 7 yaşındaki kızı. Resim yapmayı seviyor, yemek yemeyi hiç sevmiyor. Çikolatalı süt, meyveli yoğurt gibi şeyler yemek istiyor yemek yemektense ve bu konuda annesi ile bolca kavga ediyor. Bazen çok uslu ve sevimli, bazen de çok yaramaz ve suratsız bir çocuk olabiliyor.

Karakteri Cécile Enthoven canlandırıyor.

=Rita=

Mie’nin annesi. Mie’ye yardıma ihtiyacı olduğu zamanlarda destek oluyor. Ama kendisinin de bakmakta olduğu bir hafıza hastası olunca evde daha çok kendi işleriyle meşgul. Kocası ve kızlarının babası Walter (François Beukelaersbir Alzheimer hastası. Özel bakıma ihtiyaç duyuyor ve çoğu zaman ot gibi yaşıyor tabiri caizse. Kocasını ve kızını sevse de Rita içinde bulunduğu durumdan yorulmuş durumda. Biraz bencil bir karaktere sahip olduğunu söylemek mümkün ayrıca Rita’nın.

Karaktere Hilde Van Mieghem hayat veriyor.

=Nikki=

Mie’nin kız kardeşi. Ablasını sevse de ablasının bu halinden yorulmuş durumda. 2 tane yaramaz, yerinde durmaz oğlu var. 3. çocuk da yolda. Haliyle aile dramasından uzakta kendi dertleriyle boğuşuyorlar daha ziyade eşi Oliver (Tom Audenaertile birlikte.

Karakteri Lynn Van Royen canlandırıyor.

=Jacques Wolkers=

Kayıp kişi davasını soruşturan dedektif. Çok kısa bir süre içerisinde emekli olmaya hazırlanıyor ve emekliliğinden önce bu davayı çözüme kavuşturma derdinde. Israrcı bir yapısı var ve zaman zaman bunun dozunu kaçırabiliyor.

Karaktere Gene Bervoets hayat veriyor. 

=Dr. Mommaerts=

Mie’nin hafıza terapisti. Mie’ye akıl hastanesinde olduğu süre boyunca hafızasındaki boşlukları doldurma konusunda yardımcı olmaya çalışıyor.

Karakteri Natali Broods canlandırıyor.

=Vronsky=

Mie’nin akıl hastanesinde tutulduğu süreçteki en yakın arkadaşı ve neşe kaynağı. Hastanedeki hastalardan biri. Ateşe karşı yoğun bir arzusu ve tutkusu var.

Karaktere Matroesjka’s dizisinden hatırlanabilecek Peter Van den Begin hayat veriyor.

=Thomas De Geest=

Söz konusu kayıp kişi. Eski eşyaların ve atıkların toplandığı bir geri dönüşüm merkezinde çalışıyor.

Karakteri Jeroen Perceval canlandırıyor.

YAZARIN NOTU

Mutlaka izlenmesi gereken, çok çok başarılı bir psikolojik gerilim dizisi olmuş Tabula Rasa. Psikoloji gerilim unsurlarını gizem ve suç ögeleri ile iyi harmanlamışlar ve ortaya övgüyü hak eden, son derece lezzetli bir drama çıkmış. Gizem unsuru başarılı çekimler, alkışı hak eden oyunculuklar ve aralara serpiştirilen sürprizler ve ters köşelerle takdiri hak eden bir şekilde izleyiciye aktarılmış. Dizinin genele oranla tek zayıf kalan bölümü olarak gördüğüm 7. bölüm hariç ilgiyle ekrana yapışıyor ve hikayenin içinde kaybolup gidiyorsunuz. Ana karakterle bağ kurup izlediğiniz psikolojik dramayı adeta yaşıyor, sürpriz hamlelerle dolu gizemli senaryonun tadını çıkarıyorsunuz.

Veerle Baetens’i hem başroldeki müthiş oyunculuğu hem de senaryoya olan katkılarından ötürü kutluyor ve tez zamanda başka işlerde izlemeyi heyecanla bekliyorum. Çok gerekli değil ama bir benzetme yapmak istiyorum. Farah Zeynep Abdullah‘ı seven Türk sineması sevdalılarının bazı açılardan çok benzeştiklerini düşündüğüm Veerle Baetens’i izlerken hayran kalmaması mümkün değil bana göre.

Bu yıl izlediğim açık ara en iyi dizi Tabula Rasa. Bu diziyi izlemeyen çok şey kaybeder kesinlikle.

FRAGMAN

Korkup saklananlardan mısınız yoksa ısrarla korkularının üzerine gidenlerden mi?

Av mısınız avcı mı?

Annelik, zor zanaat.

Akıl, boşlukları hayallerle doldurabilir elinde yeterli veri olmayınca.

Akıl, kapalı bir kutu.

Daha dikkatli bakmak lazım bazen.

Taş? Kağıt? Makas? Hayat, kazanmak ve kaybetmek üzerine bir oyun.

Mie’nin akıl hastanesinde yazıp çizdiği hafıza hatırlatıcı defteri

Dizinin görsel açıdan başarılı bulduğum jeneriğinden bir kare

Dizinin görsel açıdan başarılı bulduğum jeneriğinden bir başka kare