THE GOLDBERGS ile 80’lere Uğrayıp Gülelim
34 yorum dkamoy 15 Eylül 2016 09:07
Bugün bir tanıtım yapasım geldi ve dedim haydi bizimkileri 3 sezondur gülerek izlediğim, 4. sezonu da 21 Eylül’de başlayacak olan ABC komedisi The Goldbergs‘ün biraz daha içine çekeyim.
2013 Eylül’ünde tanıştık bu 80’lerde geçen kahkahasız aile komedisi ile. Özünde 3 çocuklu ve 1 büyükbabalı bir aile olan Goldberg’lerin hayatına güldüğümüz klasik aile komedilerinden biri. Ama hem 80’lerde geçmesi, hem de yapımcısı Adam F. Goldberg’ün uzaktan da olsa kendi hayatına dayanıyor oluşu ile hikayesini tatlı tatlı anlatan türden bir komedi.
Adam F. Goldberg dediğimiz adam 1976 doğumlu bir “geek”. Çocukluğunu elinde VHS kamera ile geçirmiş biri. 15’inde yazdığı Dr Pickup tiyatro oyunu ile Philadelphia Genç Yazarlar Festivali’nde ilk ödülünü almış. Ondan sonra da hızını alamayıp 19’una dek ülkenin çeşitli yerlerinde sahnelenen 50 oyuna imza atmış bir yetenek. Tabii bu arada çeşitli ödülleri de toplamaya devam etmiş.
Kalemi bu denli kuvvetli olan Adam büyüdüğünde de yazar ve yapımcı olarak kamera arkasında kalmaya devam etmiş bir sanatçı. En bilindik işi de yaratıcısı olduğu Breaking In dizisi.
Yaşlandıkça Kaan Kural şirinliğine bürünen bu tatlı insan, günün birinde eski kamera kayıtlarını karıştırırken “yahu aslında benim çocukluğum da az çatlak geçmedi” diye düşünmüş olacak ki kendi çocukluğundan esinlenen The Goldbergs dizisini kaleme almış ve biz de macerasına bu noktadan sonra tanık olarak sayesinde gülmeye başlamışız.
Gelelim konuya…
80’lerdeyiz. Adam henüz ergenliğe girmemiş sevimli bir çocuk. Kontrol delisi ve çocuklarına hasta bir anne, sakin ve umursamaz görünümlü bir babanın 3. ve son çocuğu. İkisi de ergen liseli olan bir ağabeyi ve bir de ablası var. Adam’ın en büyük meraklarından biri elinde sürekli VHS kamera ile gezerek çevresinde olan biteni kaydetmek.
Bu 3 çocuğa sahip ebeveynlerimiz Murray ve Beverly. Resmin içinde bir de Beverly’nin babası var.
İşte bu aile bireylerinin yaşadıklarını küçük Adam’ın gözlerinden izliyor, düştükleri genellikle “sulu olmayan” durumlara gülüyoruz her bölümde. 80’lerin mükemmel saçmalıklarını hatırlamak da cabası.
Aile bireylerimizi biraz daha yakından tanısak ya..?
Beverly Goldberg (Wendi McLendon-Covey)
80’lere has, gram bozulmayacak şekilde kabartılıp spreylenmiş saçlarına ve çeşit çeşit, rengarenk kazaklarına bakarken izlediğiniz sahnedeki konununu ne olduğunu unutmanız mümkün.
Ailenin fazlasıyla korumacı ve baskın annesi. Çocuklarının üçünün de hayatına fazlasıyla müdahale eden bir tip. Bu da genellikle zavallıları utanç içinde bırakacak durumlara sokuyor.
Bu kolayca sulandırılabilecek karakter, Wendi McLendon-Covey’in elinde resmen devleşiyor. Özellikle ilk sezonda bölüm içi konuların çok sarmadığı, diziye henüz alışamadığım zamanlarda bile bu oyuncunun döktürmesi sayesinde gözümü ekrandan alamadığım anlar sürüsüne bereketti. (Ki bu gözler Katey Sagal’ın Married With Children’da yaptıklarını defalarca görmüş gözlerdir.)
Adam Goldberg (Sean Giambrone)
Popüler kültür hastası, doğuştan “geek” olan, ailenin en küçüğü. Yaşına göre sorumluluk sahibi, uslu diyebileceğim, akıllı bir çocuk. Genellikle aile aktivitelerini vs. kamera ile kaydeden, elinden kurgu da gelen bir velet.
Bu arada hikayemizi yetişkin Adam’ın ağzından dinliyoruz ve dizinin anlatıcılığını sevimli bir tonlama ile Patton Oswalt başarıyla üstleniyor.
Barry Goldberg (Troy Gentile)
Ailenin ortanca çocuğu. Özgüven fazlasından muzdarip, az da olsa salak bir tip. Neredeyse her konuda beceriksiz bir ergen (hokey ve güreş hariç). Okulda popüler olmak için elinden geleni ardına koymuyor.
Dizinin sulu sahnelerinin malzemesi. İlk sezon yoruyordu ama sonra ya ben alıştım ya da dozu kabul edilebir, inanılabilir seviyeye çektiler.
Erica Goldberg (Hayley Orrantia)
Ailenin en büyük çocuğu. Gayet soğukkanlı ve “kuğğl (cool)” biri. Akıllı ve güzel bir kız. Müzik kulağı da var. Aklıbaşında ama asi ruhlu. Okulda gayet popüler ve iki kardeşinin üzerinde de sağlam egemenlik kurmuş, klasik bir manipülatif, zeki abla.
Murray Goldberg (Jeff Garlin)
Ailenin huysuz ve bir şekilde asosyal kalabilen babası. Karısının aksine, dünyanın en zeki, en güzel ve en yetenekli çocuklarına sahip olduğu illüzyonu içinde yaşamıyor. Ama biraz fazla gerçekçi olduğu için çocuklarını yüzlerine karşı yermekten geri kalmıyor. Tabii eşinin izin verdiği kadar. İşinde iyi, çalışkan bir baba. Evdeyken ise zamanını televizyon karşısında geçirmeyi ve kendisine elleşilmemesini tercih ediyor.
Albert “Babalık” Solomon (George Segal)
Beverly’nin dul babası. Yaşına göre oldukça kaçık bir adam. Genellikle yaşından genç insanlardan beklenen hareketler sergiliyor. Ama sanmayın ki sorumsuzun teki. Gayet sağduyulu bir adam. Torunlarına daima bilgece öğütler veren, ailedeki herkesi güzel yönlendiren biri. Adam’ın en yakın arkadaşı.
Bu ana karakterlerimizin yanında en fazla tekrar görünen karakteri de kısaca anayım, eksik kalmasın.
Lainey Lewis (AJ Michalka)
Erica’nın en yakın arkadaşı. O da gayet akıllı. Okulun popüler kızlarından biri. Barry’nin yıllardır platonik aşkı.
Yazardan inciler…
Birden fazla çocuğu olan bir ailenin evladıysanız, bu dizide illa ki çocukluğunuzdan bir şeyler bulacaksınız. Hele hele 80’lerin bir kısmını hatırlayabilecek yaşta geçirmiş bir bireyseniz, The Goldbergs sayesinde anıp, kahkahayı basmanıza neden olacak ayrıntılar sizleri bekliyor.
“Aile komedileri seven ABC kanalı yine klasik ve muhtemelen benim için sulu bir işle gelmiş” diyerek ilk bölümün başına oturmuştum. Ama özellikle Wendi McLendon-Covey’in Beverly karakteriyle yaptıkları beni diziye bağladı. İyi ki de bağlamış diyorum çünkü ilk sezonda genelllikle vasat bulduğum hikayeler ve karakterler 2. sezonda oturdu. Her bölümün karşısından gülerek ve iyi zaman geçirmiş bir halde kalkar oldum. 3. sezonda ergenliğe adım atan Sean Giambrone’un kalınlaşmaya çalışan çatlak sesinin yoruculuğunu yapımcılar da farkında olsalar gerek ki çocuğun sahneleri önceki sezonlara göre azaldı. Yine de elbette Patton Oswald sayesinde biz, hikayeleri hala yetişkin Adam’ın dilinden dinlemeye devam edebiliyoruz neyse ki.
Ha bu arada, özellikle bölüm sonlarında Adam F. Goldberg’ün çocukluğunda çektiği amatör görüntülerin paylaşıldığı, bölüme ilham olan gerçek sahneler ya da aile fotoğrafları benim favorim.
Hazır Stranger Things ile bu aralar bir 80’lere saygı kuşağı başlamışken, ben de dönemi güzel yansıtan ve bunu 3 sezondur sıkmadan yapabilen bu komediyi hatırlatayım dedim. Belki bulaşanınız olur, kim bilir?
İlk bölüm fragmanı
İlk bölümün özeti
İlk sezonun kısa fragmanı
yorumlar
Diziyi izlemiyorum ama bu son çıkan, en alttaki posteri ne zaman bir yerde görsem gülesim geliyor
Eline sağlık @dkamoy.
Amerikalıların özel günlerde çektirdikleri aile fotolarına çok güzel örnek teşkil ediyor. Ben de gülüyorum o postere. Gerçi ben zaten kadını gördüğüm yerde gülüyorum.
Bu tip stüdyo işlerine bizim fotoğrafçıların vitrinlerinde gelin-damat versiyonlarıyla denk gelince, bazen durup bakıyor ve kendimi gülmekten alamıyorum. Kafa aynı kafa.
(Yalnız, örnek ararken şunu buldum, ayarım kaçtı. Gidip bi su filan içiym tövbe estağ…)
Ay @dkamoy
Birkaç ay önce üçüncü sezonun orta yerinden girip iki bölüm izlemem gerekmişti geçerli sebeplerden. İzlediğim kadarı hoşuma gitmişti aslında, biraz klasik bir komedi gibi gelmişti gerçi.
Anne en komiğiydi, herhalde izlesem küçük çocuğun ses tonu dahil diğer şeylere de kısa zamanda alışırdım. Ama benim serüvenim devam etmedi tabii.
Güzel olmuş tanıtımın olması, eline sağlık. Ha bu arada bizde de D-Smart’taki iki dizi kanalından birisi yayınlıyor bu diziyi.
Bu diziyi çok izlemek istiyorum ama nedense bir türlü sıra getiremedim. Zamanında çıkan ilk 2 bölümüne falan bakmıştım ve ciddi ciddi sarmıştı da, umarım bu sezon başlar ve yetişirim. Beğeneceğime de emin gibiyim.
Beden hocası Rick Mellor’un merkezinde olduğu bir uzantı dizisi yapmak istiyorlarmış.
Goldbergs Creator Developing Spinoff Based on Penn Charter Teachers
Gereksiz bir hamle.
S5 Poster
24 Ocak’ta yayınlanacak bölüm, uzantı dizi projesinin pilot bölümü mahiyetindeymiş.
Sekiz bölüm boyunca Ari’yi oynayan Jackson Odell vefat etmiş. Ölüm nedeni şu an bilinmior.
Rick Springfield konuk olacakmış.
S6 Poster
Kirstie Alley, Rhea Perlman, John Ratzenberger ve George Wendt konuk, 9 Ekim bölümüne.
Cheers 4’lüsü bayağı bir yaşlanmış.
Ren’i oynayan Kelli Berglund yerine Carrie Wampler (Big Little Lies) gelmiş.
S8 Poster: 1 – 2
Erinn Hayes, sezonun 4. bölümüne konuk.
R.I.P. George Segal
abovvv 87 miymiş? hiç göstermiyordu yahu… severdim just shoot me’den beri. toprağı bol olsun.
Season 9 Promo
Jeff Garlin diziden ayrılmış/gönderilmiş. Setteki davranışları nedeniyle gelen birden fazla şikayet sonrası. 3 yıldır birden fazla kez İK tarafından soruşturulmuş ayrıca.
Aaaaa! Karakteri de oyuncuyu da seviyordum.
200. bölümün sırası gelmiş.
https://twitter.com/wendimclendonco/status/1503803913874464769
Onay almış olabilir.
Malum karakter kağıt üstünde sizlere ömür.
S01E01
İlk aklıma gelen soru: Bu kadın niye bol veya kabarık kıyafetler giyerek kilolu gözükmek için ekstra çaba harcıyor?
Dede, ailenin en sevimlisi gibi duruyor. Erica, en normali. Evlatlık olabilir dedirteni. Beverly, renkli bir karakter ama sınır ve kontrol sorunları nedeniyle yorucu olmaya da müsait. Adam ve Murray, fazlaca sıradanlar. Barry ise Schooled dizisinden de anımsadığım üzere ailenin en sevimsizi, en gerzeği, en çekilmezi. Sadece bu aile fertleriyle bana kendini sevdirme konusunda işi zor kısacası bu dizinin. Yardımcı ve konuk karakterlerden çok yüksek verim gelmesi şart.
Hikaye olarak da vasat altı kaldı bu arada. Birkaç bölüm daha dener; ona göre devam edip etmemeye karar veririm.
S01E02
*Tarz bir kadınmış! Rezalet giyiniyorsun!
*Ufaklığın kıyafetlerinin çekmiş hali üzerine daha iyi oldu bence.
*Gece vakti göl kenarında güneş kremi sürdürtmüş. Bu da geri zekalı çıktı.
S01E04
*Alex Meneses’i konuk getirmişler ama 0 replikle. Ayıp olmasın diye 3 cümle yazaydınız yahu kadıncağıza!
*Bu ikisini izlerken alakalı-alakasız aklıma gelenler: Şifreli/karıncalı yayında Cine 5 izleme çabası, siyah beyaz televizyona karışan Yunan kanalı, kanal arama frekans serisinin arasına karışan DVD yayını … 1 kere gerçekleşen bu üçüncü şey hala çok büyük bir gizem.
S01E05
*Natalie Alyn Lind imiş o 13 yaşındaki çilli küçük kız. (Sene 2013) Tanıyabilmek hiç kolay değil. 2015 yılında Gotham’daki konukluğunu anımsıyorum mesela. Yüzü şimdiki halinden çok da farklı değildi. Burada ise çok farklı geldi.
*En yapılmayacak hatalardan birini yapmışsın yalnız Murray. Ne kadar çemkirse haklı. Ufaklığa o video için büyük teşekkür ve büyük de bir ödül borçlusun bu arada.
S01E06
*Çocuğun kendisini rezil etmesine bile fırsat tanımıyor. Öne çıkıp ondan önce davranıp onu rezil etmeyi başarıyor.
*Virginia Gardner ve Tanner Buchanan çıktı bu bölümün içinden de.
S01E07
*Murray: Kumandaya sesli komut veriyor gerzek ya! Gelecekten geldin sanırım sen.
*Beverly: Sinemanın telefon numarasını nerden bulup da aradın acaba sen? Bir de mal falan ama bu çocuğun da bir gururu var ya! Nedir senin bu yaptığın şeyler?
*Erica: Sen niye akıl vermeye, yardımcı olmaya çalışıyorsun ki bu mala? Hele hele senin de gideceğin partiye gelmesi için. Bundan köşe bucak kaçıp yakalandığında da tanımamazlıktan gelmen lazım normal şartlarda.
*Albert: Küçücük çocuğa yaptırdığın şeye bak yahu! Büyük çocukluk travması yeminle.
S01E08
*Postacı yürüyüşü yapmak yerine yavaş tempoda koşmayı mı deneseniz acaba?
*Jennifer Irwin dahil oldu bu bölümle birlikte diziye karşı komşu Virgina rolüyle. Onun kocasını oynayan Tom Cavanagh ise bu bölümün ardından bir daha gözükmemiş. Bakındım şöyle oyuncu listesine bir oyuncu değişikliğine mi gitmişler diye ama öyle bir şey olmamış. Adama nalları mı diktirtmişler ya da boşatıp uzak bir yere mi postalamışlar bilemedim.
S01E11
Schooled’un kadrolu üçlüsünden Tim Meadows’un ilk bölümüydü. Çok az süre alsa da renk kattı bölüme. Bryan Callen ve AJ Michalka’yı da bekliyorum sırada. (Kendime Not: Callen 8 bölüm sonra Michalka ise 4 bölüm sonra yapıyormuş ilk girişini.)
S01E12
*13-14 yaşına gelmişsin; bir zahmet bırak yani oyuncaklarla oynamayı.
*Natalie Alyn Lind’i 7 bölüm sonra yeniden görmek güzeldi. Bu kez nispeten daha fazla süre de aldı. Karakteri Dana’nın annesi rolü için gerçek annesini davet etmişler bu arada. 2 saniye için de olsa One Tree Hill’den gözümün nuru Barbara Alyn Woods’u görmüş olduk böylece.
*Osmanlı İmparatorluğu mu koydunuz cidden mobilyacının adını? Nerden geldi aklınıza? Nasıl bağdaştırdınız?
S01E14
Barbara Alyn Woods’ı ağırladılar yeniden (ve son kez) ama yine birkaç saniyelik uzak çekim sözsüz bir sahneydi. Tadını çıkaramadık kısacası 2 bölümde de ne yazık ki.
S01E15
Sevdim ben bu Emmy’yi. Bölüm sayısı hiç de az değilmiş. Renk katacaktır illaki diziye.
S01E19
Troy: Fall of a City, Plebs ve Humans dizilerinden sevdiğim Bella Dayne’i görmek hoş bir sürpriz oldu. 5 yıl geçmişti kendisini en son izlediğimden bu yana. Tez vakitte yeni bir diziyle karşıma çıkar artık umarım.
Kariyerini İngiltere’de sürdürmeye karar vermeden önce yani 2016 öncesinde ABD’de konuk oyunculuk, kısa film falan kovalar vaziyetteymiş bu. Almanya doğumluymuş kendisi bu arada. Asıl adı da Isabelle Knispel imiş. Bella Dayne’i sahne adı olarak kullanıyormuş. 2006’da yani henüz 18 yaşındayken Almanya’da güzellik yarışmasına katılmış. Kazanmış, Miss Germany olmayı başarmış. Akabinde hemen ABD’ye taşınmış genç yaşta. New York’ta oyunculuk eğitimi almış. Sonra LA’ye taşınmış. İstediği şansları yakalayamayınca İngiltere’ye taşınmış ve kariyeri adına doğru kararı vermiş. Çok sayıda dili akıcı bir şekilde konuşabiliyormuş. Troy dizisinde başrolü paylaştığı Louis Hunter ile sevgiliymiş o dönemden beri.
S01E21
*Şu ana kadarki süreçte tanıdığım Erica bir oğlanın arkasından depresyona girecek biri değildi açıkçası. Aşırı abartmışlar.
*AJ Michalka’nın 3. bölümü oldu bu ve aldığı süreler çok yetersiz kaldı şu ana kadarki süreçte. 2. sezondan itibaren bu durum değişmiştir umarım.
S01E22
Diziye başlarken Schooled’daki konukluklarından hareketle en sevemeyeceğim Goldberg’in Barry olacağından emin gibi bir şeydim ama öyle olmadı. Bir miktar weirdo bir tip olabilir Barry ama Adam kadar değil bence. Adam’ın geekliğini dayanılmaz ve katlanılmaz seviyelerde buluyorum. Kesinlikle en ısınamadığım Goldberg o. Favori Goldbergim ise elbette Erica bu arada.
S01E23 (Sezon Finali)
İyisiyle ve kötüsüyle bitti sezon. Öyle bir yaymışım ki 2 aydan fazla sürmüş sezonu bitirmem. Neyse, sezonun ikinci yarısında kötü bölüm sayısı çok daha fazlaydı denebilir. İkinci sezonun bu açıdan daha verimli geçmesi dileğiyle.
S02E01
David Spade çıktı bölümün içinden.
Adam’ın Dana ile annesi arasında kalıp seri bir şekilde saçmaladığı hikaye için eğlenceli geçti denebilir.
S02E08
Emmy (Stephanie Katherine Grant) ve Dana (Natalie Alyn Lind) ile olan sahneleri de olmasa Adam’ı komple diziden silmek gerek. Dana sevgili olarak, Emmy de dost olarak bu anguta cidden çoooook fazlalar.
S02E11
Allie Grant çıktı bölümün içinden. Saçlar falan aynı Bev’e benzetmişler. Korkunçtu. İlerleyen sezonlarda da konuk olmaya devam etmiş bu arada diziye. Hatta Schooled’un 1 bölümünde de yer almış ama anımsayamadım açıkçası oradaki konukluğunu.
Adam’ın geek sahnelerini atlaya atlaya geçer vaziyetteyim. Yoruyor cidden bu çocuk beni.
S02E12
Cidden 1 yaş büyükmüş Natalie Alyn Lind’den Sean Giambrone. (14.5-15.5 o sıra yaşları. Ama görünüşlerine bakarsak 15-12 derim.) Çok küçük gösteriyor cidden Sean Giambrone. Görüntüyü bir kenara bırakırsak Adam da anca 11-12 yaşında gibi davranıyor ayrıca.
S02E14
Barry’nin Ferris Bueller olası tutmuş bu bölüm. Tüm bölüm kötü geçti bu açıdan bakıldığında ama sahaya fırlayıp şarkı söylediği anlar hoştu tabii kapanışta.
Hiç beklemediğim bir anda Charlie Sheen beliriverdi ekranda. Küçük bir sahnesi vardı. Bir ulusal kanal dizisinde son kez göründüğü an konumunda şu an için kayıtlarda.
S02E15
Sezonun kalburüstü bölümlerinden biriydi. Yer yer eğlendirdiler baya.
*Şu şarkıyı kullandıkları her anda gülümsetebilmeleri hoştu. Bundan sonra bu şarkıyı her duyduğumda bu şapşikler gelecek muhtemelen aklıma.
*Erica: Ne bekliyordun ki bunlardan güzelim sen?
*Michaela Watkins’in küçük bir konukluğu vardı bölümde.
S02E19
Adam ve Barry, Beverly’nin favorisi. Adam aynı zamanda Albert’ın da favorisi. Bu bölümde gördük ve duyduk ki Barry aynı zamanda Murray’nin de favorisiymiş. Ericacığım niye hiç kimsenin favorisi değil bu ailede anlamlandıramıyorum. Normal olmak suç, hastalık gibi bir şey sanki bu ailede. Bu dizinin hikayesini Adam’ın değil de Erica’nın bakış açısından izlemeyi tercih ederdim sanırım. Muhtemelen çok farklı yorumlar çıkardı ortaya çoğu noktada.
S03E02
Schooled’da da vardı bu Johnny Atkins malı.
S03E24 (Sezon Finali)
İyisiyle ve kötüsüyle bitti bir sezon daha. Adam denen gereksiz, kendinden iyice nefret ettirdi. Ben bunun abisi olsam 7/24 kafasına vurur, kapıyı suratına çarpar, dışarıda falan gördüğümde de yolumu değiştirirdim. Yol değiştirme olayı Beverly için de geçerli.
S04E03
Bu kızın ilk bölümdeki o kız olmasına mı şaşırsam yoksa Brec Bassinger (Stargirl) çıkmasına mı şaşırsam bilemedim.
S04E05
Akmıyor bölümler bayağıdır. Bu bölümün ardından daha fazla sabır göstermemeye ve bırakmaya karar verdim. Erica ve Lainey’yi özleyeceğim elbette.