2013 yılında sinema ekranlarına The Purge isminde yeni bir film geldi. Korku-gerilim türündeki filmin gişede bekleneni elde etmesinin de katkısıyla devam filmleri çekildi ve son olarak geçtiğimiz yaz dördüncü film The First Purge sinemalara geldi. Peşinden de filmlerin temasını takip eden ve aynı ismi paylaşan bir dizi yayına girdi.
The Purge, USA Network kanalında ekrana geliyor ve şimdiye kadar 10 bölümlük sezonunun ilk yarısı yayınlandı. Limitli dizi türündeki projenin hikayesinin sezon finaliyle birlikte tamama ermesi bekleniyor.
The Purge Night (Arınma Gecesi)
Tüm suçlar her yıl bir geceliğine serbest!
12 saat boyunca (19:00-07:00) istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz, fırsatını bulduğunuz takdirde cinayet bile işleyebilirsiniz. Üstelik bunun için herhangi bir ceza almayacaksınız. İşte Amerika’da bir süredir böyle bir “gelenek” başlatılmış durumda. Yazın vizyona giren son filmde de nasıl ve hangi sebeplerden başlatıldığı anlatılıyor hatta ama diziyi izlemek için filmleri izlemek gerekmiyor. The Purge‘ün dizi versiyonu filmlerle aynı temayı ve evreni paylaşan bir yapım.
Dizi, filmlerde olduğu gibi “Arınma Gecesi”nin içinde yer alan bazı karakterler üzerine kurulu. Dışarı çıkıp kötü bir şeyler yapmak zorunda değilsiniz elbette, kapınızı sıkıca kilitleyip normal bir akşammış gibi geçirebilir veya ofisinizde fazla mesaiye kalabilirsiniz. Ama bu, gelenek ve içindeki öfkeyi dışarı vurmak için sokaklarda olan insanlar nedeniyle geceyi sağlıklı bir şekilde atlatacağınız anlamına gelmiyor.
Bazı Ana Karakterler:
- Rick ve Jenna Betancourt:
Arınma Gecesi, 2014’te kurulan ve yönetimi ele geçiren NFFA (New Founding Fathers of America) ismindeki kuruluşun projesi. Albert Stanton da kuruluşun önde gelenlerinden oldukça zengin bir iş adamı. Geceyi ve getirdiklerini destekleyen, vahşet yanlısı bir adam. Dizinin merkezindeki karakterlerden Betancourt çifti ise kendi şirketleri için harika bir fırsat olan yeni bir anlaşmanın peşindeler.
Stanton’la anlaşma yapmak üzere olan çift, Arınma Gecesi’nde evinde düzenlediği büyük partiye davet ediliyorlar. Geceyi fikren desteklemeyen ve uzak duran çift, anlaşmada sorun çıkmaması için davete katılıyorlar. Üstelik partide bir geçmişlerinin olduğunu Albert’ın kızı Lila‘yla da yüz yüze geliyorlar.
- Miguel ve Penelope Guerrero:
Dinde sapkınlığın olması için Arınma Gecesi gibi bir nedene ihtiyaç olmasa da yeni düzende elbette geceyi buna uygun olarak kullanan da var. Bir otobüs dolusu genç kız yanlarında tarikatlarının liderleri olan bir kadınla belli noktalarda “adak” olarak kurban verilmek üzere yolculuğa çıkıyorlar. Üstelik bu kızlar orada zorla bulunmuyorlar, kutsal bir amaç için doğrusunun bu olduğuna yönelik beyinleri yıkanmış durumda.
Penelope Guerrero de bu kızlardan birisi. Ancak özellikle gecenin ve kurban vermenin başlamasıyla inancı test ediliyor ve gerçeklerle yüzleşmeye başlıyor. Dolayısıyla kendisini büyük bir karmaşanın içinde buluyor. Donanma’da görevli ağabeyi Miguel ise Arınma Gecesi’nde şehre geri dönüyor. Penelope’den aldığı bir mesaj sonrası kardeşinin ortalıkta olmadığını fark edince onu aramaya ve kurtarmaya koyuluyor. Bu da sokaklara çıkmak ve zorlu bir mücadeleye atılmak demek.
- Jane Barbour:
Dizideki taraflar arasında bir finans şirketi de var. Önemli bir anlaşmayı tamamlamak için çalışanların bazıları mesaiye kalmış. Başlarında şirketin üst düzey isimlerinden Jane yer alıyor. Güvenli olduklarını düşündükleri ortamda çalışmaya devam ediyorlar ama izlediğimiz şey dizi olduğundan tabii ki bu kadarla sınırlı değil.
Jane, bir süre önce hak ettiğine inandığı bir terfiyi alamamış ve patronuyla adı koyulmamış bir gerilimin içindeler. Sakin geçmesini bekledikleri Arınma Gecesi için Jane’in ilk kez işten başka planları var.
Film serisinin sadece son filmini izlediğimden sağlıklı bir karşılaştırma yapamam ama diziden şimdiye kadar izlediğim bölümler itibarıyla genel çerçevede memnun kaldım. Hikayesi distopik bir dünyada geçen The Purge, ana karakterlerinin geceyi nasıl geçirdiğini veya sağ kalmak için neler yaptığını anlatırken ülkenin toplumsal, siyasi ve dini tarafını da ele alan bir dizi. Bu da pozitif anlamda katkı sağlıyor.
İlk bölümü Arınma Gecesi’nin başlamasına az bir zaman kalmışken hikayeye giriyor. Bölümde üstte bahsi geçen ana karakterleri ve biraz daha fazlasını tanıtıp geri sayımı başlatıyorlar. Bahsi geçenler haricinde dışarıda terör estirenler, zor duruma düşen kişilere yardım edenler, bizzat sokakta terör estirenleri avlayanlar veya daha fazlası var. Toplumsal bölünme şehrin her tarafına yansımış durumda.
Malum temanın merkezindeki karakterler de ilgi çekici olduğunda izlettiğini düşünüyorum. Dizi de bence bu yolda oyunculukların pek sırıtmamasının da katkısıyla iyi ilerliyor. Elbette farklı karakterler hikaye örgüleri gereği kişilerde daha fazla ilgi uyandırabilir. Betancourt çifti veya Jane’in kısımları benim açımdan daha iyi gidiyor. Guerrero kardeşler ise onlar kadar değil mesela. Dizinin hikayesinin bölümler devam ettikçe, gece ilerledikçe ve ana karakterlerin hikayesi iç içe girmeye başladıkça daha da açılacağı düşüncesindeyim.
The Purge genel olarak böyle bir dizi işte. İyi seyirler.
Not: Diziyle ilgili daha önce bu yazının altında yorum yapılıyordu.
yorumlar
S01E01
Film serisini izlemedim, konusunu da okumadım. Sadece fragmanını izlemiştim yayınlandığı vakit. Bodoslama daldım öylece yani diziye. Ve memnun kaldım kesinlikle ilk bölümden.
Evli çiftin hikayesi ve kız kardeşini arayan gencin hikayesi daha cazip geliyor şu an için. Şirket yöneticisi hatunun hikayesi ise hiç sarmadı dürüst olmak gerekirse.
Öyle aman aman popüler bir oyuncu barındırmıyor kadrosunda dizi. Ama tanıdık simalar da mevcut yine de elbette Reed Diamond, Colin Woodell, Lili Simmons ve Hannah Emily Anderson gibi. Bir de konuk oyuncu olarak William Baldwin var.
S01E02
Bu bölüm daha da güzeldi. İlk bölümde sahneleri pek sarmayan şirket yöneticisi hatunun hikayesi de gayet iyiydi bu bölüm. Sevdim ben bu diziyi.
Yalnız 2 şeyin farklı olmasını dilerdim yayın açısından.
1- Bölümlerin toplu olarak yayınlanmasını tercih ederdim. Çünkü arka arkaya izleme isteği had safhada.
2- Tam bir yaz dizisi bence. Haziran-Temmuz gibi başlasa daha da iyi olurmuş yani.
S01E03
4. ve 5. bölümleri ise ilk 3 bölüm kadar sevemedim ben. Ama sezonun sonunu getirmek niyetindeyim elbette.
filmlerin hepsini izleyen biri olarak ben de memnun kaldım. Filmlerden de en çok son film olan ”seçim yılı” nı sevdim. sanırım mazlumları koruyan güçlü karakter olgusunu sevdiğim için olsa gerek
Şirket yöneticisi hatunun ve evli çiftin sahneleri keyifliydi. Kardeşlerin hikayesi baydı artık. Yeni adamın sahneleri de sıkıcı geçti.
1×07 üzerine:
Bu bölümden sezon finali olurmuş aslında. Tek eksik saat olarak gecenin bitmemiş olması sadece.
ne sıkıcı bir şeydi bu yav. böyle bir konudan daha sıra dışı karakterlere odaklanmış bir şeyler izlemek isterdim. ilk yarıdan sonrasını biraz atlaya atlaya izledim de zamanımı o kadar çalmadı neyse ki. işin kötü yanı da en ilgimi kaybettiğim zamanda dizinin hareketlenmiş olması. 6 ve 7’de fena sahneler yoktu ama karakterlerin gerizekalılık seviyesi yıpratıyor beni.
İstediğim noktaya iki bölüm kala geldiler.
Manyak ayol bu.
Güzeldi bu bölüm.
bir kapanış haliyle yeterince tatmin edici bir kapanış olmadı benim açımdan.
Ben bunun sezon finalini izlemeye fırsat bulamamıştım, bu akşam çıkardım aradan. Bir kısmı tahmin edilebilir, bir kısmı gereksiz, bir kısmı da makuldü. Kötü demeyeyim ama bundan daha iyisini beklemiyordum zaten diyebilirim en azından.
Gelecek sezonun detayları belli olsun, ona göre bakarız. Mümkünse antoloji yapın. New York’ta kalmalarına itirazım yok ama şehir falan değiştirmelerine de fitim. Bu karakterler şart değil, zaten malum yarısından fazlasını yok ettiler.
Derek Luke, Max Martini, Paola Nuñez & Joel Allen
First Look Promo
Rochelle Aytes & Danika Yarosh
Official Season 2 Trailer
S2 Poster
İyi başlamış sezona.
Bu sezonu daha fazla seveceğimi hissettim şimdiden.
Bölümü
şeklinde açınca bölümü
net bir şekilde hissedilmişti. Bu duruma tavım kesinlikle.
Derek Luke, Rochelle Aytes, Paola Nuñez, Charlotte Schweiger, Chelle Ramos, Max Martini … Öyle aman aman bir yıldız yok kadroda ama hiç fena bir toplama kadro olmamış gibi görünüyor. Paola Nuñez öne çıktı ilk bölümde bunlar arasında. Max Martini de son derece cool tavırlarıyla dikkat çekti. Derek Luke-Rochelle Aytes ikilisi de fena bir çift olmamış diyebilirim. Daha Danika Yarosh katılacak bir de kadroya. Motive bir şekilde başladım sezona. İnşallah sezon boyunca bu modda devam ederim.
Olur bununla, beğendim. Başladığı gibi gitse güzel olur diyeceğim, geçen sezon da böyle girip hikayeler birleşene kadar yaymıştı. Bu seneki hikayelerin nasıl birleşeceğini biraz merak ettim doğruya doğru.
@pirate Spoiler içi bir miktar mantıklı değil sanki.
İlk sezonu izlemeden girebilir miyiz?
Evet.
Güzel.
@aytackara Ben öyle olsun istemiştim. Seviyorum çünkü o geri sayımı izlemeyi ama şu promoya da bakarsak senin dediğin gibi olacak gibi duruyor.
4 hikaye arasından daha az ilgimi çekeni şu genç elemanınki. Çok beğendiğim Danika Yarosh da onun hikayesinden çıktı işte.
ulaşacağız gibi görünüyor ama kaç bölüm sürecek bu yolculuk orası belirsiz şu an. Son 1-2 bölüme kadar uzatmazlar umarım.
Enkaz atmosferi tasviri fena değildi bu arada.
Sezona çok sağlam ve değişik bir başlangıç yaptıktan sonra, “Purge” evreniyle ilgili filmlerde olmayan bazı bilgilerin 2.bölümde verilmesi son derece hoştu.
Açıkçası geçen sezona göre derslerini iyi çalışmışlar gibi görünüyor bu sezon için. Oyuncu kadrosunu da oldukça beğendim. Umarım bozmadan gider.
* Alternatif bir gelecekte yaşandığını biliyorum ama bunların anayasası baştan sona berbatmış.
*
* Daha kaldığını görmedim ama neyse.
S02E04
*Sezon sonunda bu Ben denen embesil ölmezse pis söverim cidden.
*Rochelle Aytes ve Danika Yarosh’u figüran olarak kullanıyorlar resmen ve bu durum hiç hoşuma gitmiyor.
*Esme’nin kısımlarından koptum bu bölüm itibariyle. Hırsızlar Çetesi ve takıntılı zencinin hikayelerine ilgiliyim artık sadece. Lakin süreç uzadıkça onlardan da kopmayacağımın garantisi yok.
*Sezon bittikten sonra Chelle Ramos’u Fuller House, No Good Nick vb. tatlış bir yeni dizide anne rolünde izlemek istiyorum.
* Ben, geri zekalı mısın evlatçım sen? O neydi o?
*
S02E05
*O açılıştaki Latin hatunları niye izledik şimdi biz?
Bölüm boyunca bir yere bağlanır herhalde diye izledim ama bağlanmadı.

*Esme’yi uzun saçlı görünce şuna benzettim bir an.
*Şunun ‘Lafta …’ çıkması güldürdü.
*Cidden mi? Hımmm …
*Geçmiyor günlerrr …
Hoşuma gitti bu bölüm. Tişkürler.
* Bu şarkı kapanışa yakışmış.
Marcusların kısımları hariç boş bir bölümdü.
Ethan Hawke, ilk filmdeki karakteri ile sezon finaline geliyormuş.
Oldu o zaman, sezon finalinde görüşürüz.
Böylece bu da bitti. Hoşuma giden yerleri de vardı saçma tarafları da haliyle. 3. sezon olursa tahminen yine görüşürüz.
S02E10 (Sezon Finali)
Şükür bitti bu rezalet sezon ama ben de bittim valla.
Sezon için seçtikleri format son derece yanlıştı. Direndim buna rağmen epeyce hikayenin içinde kalmak için ama sezonun ortasında koptum ben. Hikaye dediğime bakmayın siz; kayda değer bir hikaye falan da yoktu ortada. O ara ara burun kıvırdığım ilk sezon hikayesi bile bundan kat kat iyiydi. Umarım iptal olur dizi. İptal olmazsa ben devam eder miyim onu bilemiyorum şu an. Yeni kadro ve yeni hikayeyle gelecekse kadroyu ve en azından ilk bölümü görmek gerekecek elbette.
Geldim.
Gördüm.
Katılmadım.
Gidiyorum.
İlk sezonun vasatlığı ve kötü oyuncu seçimlerinden sonra bu sezon oldukça iyiydi. Hem film evrenindw merak edilen bazı detayları cevaplayarak, evreni daha temellendirdiler hem de değişik bir öykü kurgusu benimseyerek taze ve ilgi çekici bir sezon sundular. Umarım 3.sezon olursa bu sezonki kalite korunur.
Oyuncular harika iş çıkardı bu sezon, sezon finali de çok anlamlı ve güzeldi.
Louisiana City Apologizes For Using ‘The Purge’ Siren To Start Coronavirus Curfew
S01E01
Arka arkaya 4 Purge filmini de izleyince dizisine de göz atayım dedim. Çekilen son film 1 2 aksiyon sahnesi hariç çok kötüydü. Ama özellikle 2.film olmak üzere diğer 3 filmi sevdim.Bütçesi, konusu düşünüldüğünde hiç sıkılmadım. Dizi de idare eder olsa yeter diyordum ama ilk bölümden bırakıyorum. Ne kadar kötü ilk bölümdü öyle. Sadece eğlence amaçlı 90 dakikayı izlemekle 10 bölümlük sezon arasında büyük fark var.
Pilot bölümde bu kadar sıkıldıysam devamında neler olur bilemiyorum. 5.film bir ara gelecek nasılsa, ben filmlerden devam etsem daha iyi olacak.
@Vesper
İlk sezon kötü ama 2.sezon gayet güzeldi. Direk 2.sezona bak istersen.
Filmleri izleyince dizi güzel gelmiyor. Ben son filmi batırmamaya çalışıyorum ama o da diğerlerine göre bakınca geride kalıyor tabii. The First Purge temasını daha ilgi çekici işleyebilirmiş.
İkinci sezon antoloji olduğu için bağımsız olduğundan denenebilir, katılıyorum.
Aslında yorumlarda da 2.sezon çok daha iyi kısmını görmüştüm. Ama filmler sonrası uzata uzata 10 bölüm hiç cazip gelmiyor. Ne bileyim bu konu filmlere daha yakışıyor sanki. Yine de güzelse belki severim diyerek, izleyecek dizi bulamadığım zamanlar için 2.sezonu listeme alayım
Sevmedim. Sırf merakımdan 1.sezonu bitirdim, ikinci sezona başlamayı düşünmüyorum.