Netflix, 26 Mart’ta ekranı yeni bir mini diziyle buluşturdu. Alman-Amerikan yapımı bir drama dizisi olan “Unorthodox“un sezonu 4 bölümden oluşuyor. Deborah Feldman‘ın 2012’de yayımlanan otobiyografisinden uyarlandı.

Yidiş, İngilizce ve Almanca dillerinde hazırlanan Unorthodox, platformun Yidiş dilinin öncül dil olarak yer aldığı ilk orijinal yapımı oldu. Deutschland 83’ün yaratıcısı Anna Winger‘in senaryo ekibinde yer aldığı Unorthodox’un bölümlerini Maria Schrader yönetti. Kadrosunda Shira Haas, Amit Rahav, Jeff Wilbusch, Alex Reid, Dina Doron, Harvey Friedman ve Yousef “Joe” Sweid gibi isimler yer alıyor.

Konusu:

Ortodoks Yahudilik‘in ultra-Orthodoks alt grubu Hasidizm‘e mensup 19 yaşındaki Esty, görücü usulü ayarlanan bir evlilik sonucu Yakov “Yanky” Shapiro’yla evlenmiştir. Brooklyn’in Williamsburg bölgesinde bağlı bulunduğu toplulukla iç içe yaşayan Esty’nin mutsuz bir evliliği vardır. Hasidiklerin katı kurallarının da etkisiyle boğulduğunu hisseden Esty, uzun süredir görmediği annesinin yaşadığı Berlin’e kaçar.

Yetiştiği toplumun tüm inançlarını geride bırakarak daha farklı ve modern bir hayata adım atmayı amaçlamaktadır. Hatta burslu olarak okumak için bir müzik okuluna başvurmayı düşünmektedir. Ancak hamile olduğu gerçeğini öğrenen kocası Yanky, hahamlarının emriyle onu geri getirebilmek için yanına kuzeni Moishe’yi de alarak Esty’nin peşine düşer.

** Tırıvırı Bilgiler:

  • Moishe karakterini canlandıran Jeff Wilbusch, ultra-Orthodoks Hasidik bir ailede yetişmiş ve 13 yaşına geldiğinde ayrılmıştır.
  • 4. bölümde Esty alışveriş yaparken yazar Deborah Feldman, arkada somon renginde bir gömlekle görünmektedir.
  • Netflix, dizinin yapım aşamasını konu alan “The Making Of Unorthodox” adında 21 dakikalık bir video yayınladı. Video Youtube‘da da mevcut.

Unorthodox gördüğüm güzel yorumlar sonrası dikkatimi çekmişti. Hatta başlarda Netflix Türkiye’de günün Top 10 listelerine de giriyordu. Karantina gündeminde aklıma gelince araya alıp izledim. Dört bölüm olduğu için bitmesi çok da uzun sürmüyor. İzlediğim de iyi olmuş.

İlk bölümünü ve kapanışı daha çok sevdim. Hem boğdu hem de rahatlattı. Orta kısımlar onlara göre daha zayıf kaldı. Kültürlerine dair az buçuk bir şeyler biliyordum, dahası gelmiş oldu. Çoğu dinde bağnazlığa kayarak uçlarda yaşayan kişiler oluyor maalesef. Bu dizide de Yahudi tarafına konuk oluyoruz diyebilirim. Sinir bozdukları elbette oldu ama düşündüğüm ölçüde zorlanmadım açıkçası. Sanırım bazı noktaların altının biraz daha dolmasını beklediğim oldu.

Dizide Esty bir yana Yanky karakterini de güzel yansıttılar. Unorthodox’u sevmemde ikisinin de payı var. Esty’nin annesi ve babaannesi de bonus oldu. Oyuncular da iyi seçilmişler, projeyi yeterince taşıdılar. Mini dizi olduğu için kendince bir final yaparak hikayesini toparlıyor zaten. Bu tarzda konular ilgisini çekenler için tavsiyedir. İyi seyirler.

Not: Diziyle ilgili daha önce bu yazıda yorum yapılıyordu.