Sitede bol anime tanıtımı var ve çok daha fazlası gelmek üzere. Peki, siz anime evreninde kullanılan kelimelere aşina mısınız? Anime evreninde geçen tüm sözcükler ve türler için bu yazının yardımcı olmasını umuyorum.

Anime: Japon yapımı çizgi film ve çizgi dizilere verilen genel addır.

Manga: Japonya’dan çıkan çizgi romanların genel adı.

İsimlere Gelen Ekler :

Anime izleyenler bilir, konuşmalarda hep Robin-chan, Kirito-kun gibi seslenmeler mevcuttur. Peki, bunlar ne anlama gelir?

San: Bay, bey, bey efendi, bayan, hanım, hanımefendi vb. gibi anlamlarda kullanılan bir saygı ekidir.

Chan: Konuştuğu kişiyi sevdiğini, onu sevimli bulduğunu belirtirken kullanılır. Kızlara seslenirken kullanılır. Erkeklerde pek tercih edilmez.

Chin / Chwan / Swan: Yalakalık yaparak “San” veya “Chan” kullanımı.

Kun: Üst düzey statü sahibi kişiler, astlarına seslenirken kullanır. Ayrıca erkek çocuklar genç erkeklerden bahsederken ya da erkek arkadaşlar arasında kullanılır.

Sama: San ekinden daha belirgin bir saygı ekidir. Sayın, saygıdeğer anlamına gelir.

Senpai: Kıdemli olana söylenir. Ama bu kişi öğretmenin veya patronun değildir. O kişiyle aynı düzeydesindir ama o senden daha deneyimlidir. Böyle durumlarda senpai eki gelir.

Sensei / Shishō : Öğretmen, hoca, profesör, usta, avukat, uzman, sahip vb. kişilere seslenirken söylenir.

Anime Türleri :

Shounen: Kelime anlamı “genç”tir. Genellikle genç erkekler için hazırlanan animelerdir. Çoğunlukla ana karakterleri erkeklerdir. Dövüş sahneleri ve komedi unsurları sık sık kullanılır.

Shoujo: 10-18 yaşları arasındaki kızlar için hazırlanmış olan bu animeler genellikle romantik olaylar ve duygusal temaları içerir. Genellikle baş karakteri bir kız/kızlardır.

Seinen: Yetişkinler için hazırlanmış olan anime/mangalardır. Hedef kitlesi daha da genişleyerek 30’lu yaşlarını geçmiş kişileri de kapsayabilir. Vahşet, kanlı sahneler, pornografik temalara kadar uzanan erotizm, çıplaklık vs. sıkça görülür.

Josei: Yetişkin kadınlar için hazırlanmış  animelerdir.

Ecchi: Kelime anlamı sapıktır. Çıplaklık ve erotizme sahip sahneler bulunur. Gereğinden büyük göğüsler, iç çamaşırların görünmesi, göğüslerin tutulması veya bir erkek karakterin suratına dayatılması gibi erkek izleyicileri tatmin etmek amaçlı sahnelerin bol olduğu animelerdir.

Mecha: Kısaca içinde robot bulunan tüm animeler. Transformers, Voltran vb…

Harem: Harem animeleri erotizm çağrışımı yapsa da genellikle bir erkek karakter etrafında bulunan çok sayıda kız karakter anlamında kullanılır. Yani hikaye başrol erkek ve onun etrafında 5 – 6 veya daha fazla kızdan oluşan hikayelerdir. Genelde ecchi türü ile birleşebilirler.

Slice of Life: Hayatın içinden, gündelik hayatı, sorunlarını ele alan. Gerçeğe en yakın animelerdir.

Shounen-ai: İki erkek arasındaki aşk hikayelerinin anlatıldığı animelerdir. Cinsel içerikli olsa bile, bariz şekilde ifade edilmez.

Shoujo-ai: İki kız arasındaki aşk hikayelerinin anlatıldığı animelerdir. Cinsel içerikli olsa bile, bariz şekilde ifade edilmez.

Yaoi: İki erkek arasındaki aşk hikayelerinin anlatıldığı animelerdir. Genellikle +18’dir.

Yuri: İki kız arasındaki aşk hikayelerinin anlatıldığı animelerdir. Genellikle +18’dir.

TIRIVIRI BİLGİ :

Chibi: Özel bir çizim tarzı. Genellikle kız karakterin kısa boylu, şirin bir çizim şeklidir. Bu tür karakterler beraberinde çocuksu bir ses ile seslendirilerek kendilerini tamamlarlar. Mesela yandaki kızımız normal halindeyken bir anda chibi haline geçiyor.

 

Fansub: Animelere altyazı hazırlayan özel gruplardır. Altyazıda görselliğe önem verirler. Sadece çeviri yapmakla kalmazlar. Çevirileri öyle ustalıkla yaparlar ki siz o yazıları animenin bir parçası sanarsınız. Mesela karşılaştırmalı örnek verirsek: HorribleSubs 01Hatsuyuki-Kaitou 01

Filler: Esas kaynak olan, manga veya romandan ayrı işlenen doldurma bölümler. Hikayeye katkısı yoktur.

OVA: Televizyonda yayınlanmayan, fanların isteği doğrultusunda yapılan filler hikayeler. İzlenmesi şart değildir. Sadece stüdyoların televizyonda yayınlanmadığı için hem animasyon hem de hikaye bakımından daha özgür olduğu animelerdir.

Oniichan/Aniki: Ağabeyciğim/Ağabey (Bunu yazmamın nedenim bazen çevirmenlerin bu kelimeyi japonca bırakmasından dolayı.)

Otaku: Otaku olmak ülkemizde “çok anime izleyen, animeler konusunda uzman kişi” olarak bilinir fakat bu yanlış bir bilgidir. Japonya’da otaku olmak bir hastalıktır. Kendini eve kapatıp tüm gününü oyun, dizi, film ve animelere bağlayan, dış dünyadan kendini koparan asosyal kişilere denir. Çalışkan Japon milleti için otakular bir dalga konusudur. Biri bir filme veya diziye fazla ilgi gösterdiğinde “Otaku musun yoksa sen?” gibi aşağılayıcı konuşabilirler.