Midtsommernatt (Midsummer Night) — Tanıtım
4 yorum pirate 23 Nisan 2024 08:34
Netflix’in Norveç yapımı yeni limitli dizisi Midtsommernatt (İngilizce adıyla: Midsummer Night), 11 Nisan’da yayınlandı. 5 bölümden oluşan aile dramamızın bölüm süreleri 27-34 dakika aralığında değişmekte.
Çekimleri Oslo’da yapılan dizinin yönetmeni ve de yaratıcısı Per-Olav Sørensen (Home for Christmas, A Storm for Christmas). Ona yazar masasında Anna Fredrikke Bjerke, Sofie Forsman ve Tove Forsman eşlik etmiş. Yapımcı kadrosunda ise Janne Hjeltnes ve Magnus Ramsdalen bulunmakta.
Carina ve Johannes, yaklaşık 20 yıldır evli bir çift. ‘Yaz Bayramı’ ya da ‘Yaz Gündönümü Kutlaması’ şeklinde ifade edilebilecek bir kutlama için aileyi bir araya topluyorlar ve deniz kenarındaki evlerinde misafir ediyorlar. Bu kapsamda çeşitli oyunlar oynanacak, birlikte yemek yenecek, sohbet-muhabbet edilecek.
Carina ve Johannes’in ailelerine bir de sürprizleri var bu bayramda. Johannes’in bayram neşesini yitirmesine yol açan bir sürpriz. Kutlamaların ardından aile fertleriyle paylaşacakları bir haber. Bu sürpriz duyuru ilk akla geldiği üzere bir boşanma duyurusu mu? İkisinden birinin ciddi bir hastalığı var da onu mu açıklayacaklar? Yoksa başka bir şey mi var? İzleyip göreceğiz. Karakterler arasındaki romantik dinamikler de bu toplanma hikayesinin bir başka tuzu biberi tabii. Bakalım bizi başka neler beklemekte?
Yaz Gündönümü‘nden de bahsedelim biraz yeri gelmişken.
Genel coğrafi bilgiler ışığında 20 Haziran’ı 21 Haziran’a bağlayan gece, Kuzey Yarım Küre’de bulunan ülkeler için bir gündönümüdür. Haliyle bu kutlamanın 20 Haziran’da yapıldığı akla gelebilir. Farklı gelenekler ülkelerin yaz gündönümünü farklı tarihlerde kutlayabilmesine olanak tanımaktadır. Gerçek gündönümünde veya civarında bir tarihte farklı isimler altında kutlanabilmektedir. Her yıl değişen bir tarihte kutlayanlar olduğu gibi tarihi sabitleyenler de olabilir. Çoğunlukla bölgesel, manevi veya dini uygulamalara dayanan çeşitli gelenekler gelişmiştir. 20 Haziran’dan sonraki ilk cumartesi gününü veya arifesi olan cuma gününü baz alanlar da mevcuttur İsveç ve Finlandiya gibi. Gündönümü gününü 24 Haziran’a sabitleyen ülkelerde ise 23 Haziran gecesi kutlama yapılmaktaymış genellikle.
Kuzey Avrupa’da yazın başlangıcı 1 Mayıs olarak kabul edilmekteymiş. Midsummer (Yaz Ortası) ifadesinin altındaki mantık da bu sebeptenmiş. Avrupa’da yaz gündönümü büyük çoğunlukla 23-24 Haziran’da kutlanmaktaymış. Antik Roma’da da 24 Haziran olarak geçmekteymiş bu arada bu kutlama günü tarihi. Dini açıdan değerlendirildiğinde ilk Hıristiyan şehidi olarak geçen Vaftizci Yahya’nın bayram günü olarak da lanse edilebilirmiş 24 Haziran tarihi. Aziz Yahya Günü veya Aziz Yuhanna Günü olarak adlandırılan bu güne Danimarka ve Norveç’te St. Hans Günü de denilebilmekteymiş. İsveç, Finlandiya, Letonya, Litvanya ve Estonya gibi ülkelerde resmi tatil olarak da geçmekteymiş yaz ortası günü. 23 Haziran, aynı zamanda Estonya’nın Zafer Bayramı’ymış ve bir nevi çifte kutlama yapılırmış orada söz konusu tarihte. Polanya’da ise bazı bölgelerde 21-22 Haziran’da kutlanırmış mesela.
Dönelim tekrar dizimize. Yukarıdaki fotoğraf karesinde kutlama gününde bulunan 14 karakterimizi görüyoruz. Bunlardan kısa kısa bahsedelim o vakit.
*Johannes karakterine Home for Christmas ve A Storm for Christmas dizilerinden anımsanabilecek Dennis Storhøi hayat veriyor. Norveçli. Bu, 2. evliliği.
*Carina karakterini Efterforskningen, Glitch ve Young Royals gibi dizilerden anımsanabilecek Pernilla August canlandırıyor. İsveçli. Onun da 2. evliliği.
*Delete Me dizisinden anımsanabilecek Sofia Tjelta, Johannes-Carina çiftinin onlarla birlikte yaşamaya devam eden 18-19 yaşlarındaki güzel kızları Helena karakterine hayat veriyor.
*Motherland: Fort Salem, Delete Me ve Playground gibi dizilerden hatırlanabilecek Amalia Holm‘ü Carina’nın ilk evliliğinden olma kızı Hanne karakteriyle izliyoruz. Evlilik arifesinde Hanne ve bu açıdan tatlı bir heyecanı var.
*Maria Agwumaro, Johannes’in ilk evliliğinden olma kızı Petronella rolüyle karşımıza çıkıyor.
*Heder, Lyckoviken, Lust, Quicksand ve Greyzone gibi dizilerden hatırlanabilecek Christopher Wollter, Carina’nın İsveç’te yaşayan erkek kardeşi Håkan karakterine hayat veriyor. Partiye teknesi ve çıtır, seksi sevgilisi Sara (Fanny Klefelt) ile birlikte deniz yoluyla giriş yapıyor havalı bir şekilde. Yıllar önce boşanmış Håkan. Anı yaşamak, hayatın keyfini çıkarmak derdinde. Johannes ile pek birbirlerini sevdikleri söylenemez.
*Furia dizisinden anımsanabilecek Peiman Azizpour‘u Hanne’nin nişanlısı Darius rolüyle izliyoruz. Annesi Jannike (Linn Skåber) İsveçli, babası Tabur (Kadir Talabani) ise yabancı kökenli. Darius’un annesi ve babasına ek olarak ağabeyi Robert (Eirik Hallert) da misafirler arasında. Tipine bakarsak Jannike’nin olası ilk evliliğinden olma gibi görünüyor Robert. Helena ile başka bir yerden tanışıklığı varmış bu arada Robert’ın.
*Son iki misafirimiz ise Carina’nın yakın arkadaşı Elin (Liv Bernhoft Osa) ve oğlu Lysander (Kim Falck). Lysander’ın Hanne’nin pek unutamadığını gözlemlediğimiz eski sevgilisi olduğunu da ekleyelim.
Dizinin ilk bölümünü izledim ve fena bulmadım. Bu ayarda devam edebilmişse yeterli olacaktır benim açımdan.
yorumlar
– “Midsommar” filmini dışarıdan hatırlattığı için başladım sayılır. İçeriden alakası yok tabii, sadece Yaz Dönümü zamanı bir araya gelen bir aile üzerine burada. Bir de 5 bölüm / 30 dk. bölüm süreleri işimi gördü.
– Bir ara tam Türk işi olduğunu düşünüp “Ya iki susup birbirinizi dinleseniz aslında halledeceksiniz de…” dedim Beş bölüm sürünce bizimkiler gibi sünmemiş oldu tabii/neyse ki.
Devam ettikçe, arada geçmişe de giderek hem neyin ne olduğunu gösterdiler hem de konuların nereye bağlandığını. Birkaç karakteri birkaç açıdan bağlayıp çözülmeleri de ilgimi çekti zaten. Aile dramasının dozu ağır olmadığı için sakin ve rahat ilerleyen bir dizi de oldu.
* “Nihayetinde bir aileyiz ve hepimiz birbirimizi çok seviyoruz,” şeklinde topladılar. Evlenmeseler ona da şaşmazdım gerçi ama bekliyordum.
Bknz: Sizin derdinizi de sevsinler
Yalnız damadın annesi
*5 yaşında mısınız yahu? O oynadığınız oyunlar neydi öyle?
*Bu dizideki kadınların tümünün canı cehenneme! Sara ve Petronella hariç tabii.
-Hanne,
-Jannike de aynı konuda master yapmış anladığımız kadarıyla. Şu anda da
sezilmekte.
-Helena’nın
hissedilmekte. O son karşı bakış bundan fazlası olabileceğini de düşündürttü tabii.
-Carina’daki durum zaten ortada.
S01E05 (FİNAL)
Bitti bu da. Öyle aman aman şeyler olmadı dönüp baktığımda. İlk bölümün ardından bundan daha fazla malzeme çıkması beklentisindeydim. Umduğumdan daha sakin, daha naif kaldılar.
Carina, Hanne, Håkan ve Tabur’u hiç sevemedim ben. Jannike’yi ve büyük ezikliğinden ötürü Darius’u da sevemediklerim arasına ekleyebilirim. Johannes ve Elin’e nötr kaldım. Helena, Robert, Lysander ve Petronella sevebildiklerimden. Petronella’ya daha fazla sahne yazılmalıydı bu arada. Bu derece dış kapının mandalı kalmamalıydı. En çok sevdiğim kişi ise elbette tatlılar tatlısı Sara oldu. Fanny Klefelt’ı yeni bir dizide daha büyük bir rolde izlemek isterim kesinlikle tez vakitte.