Skazana (İngilizce adıyla: The Convict), Polonya yapımı bir dizi. 2021 yılında başlamış. 4 sezondan oluşmakta. İlk 3 sezonu Player isimli bir platformda yayınlanmış. Aynı zamanda TVN isimli bir ulusal kanal da Player yayınlarının yaklaşık 6 ay sonrasında yayınlamış sezonları. Max (HBO Max), 2023 yılında dizinin uluslararası yayın haklarını satın almış. Dizinin 4. ve aynı zamanda final sezonu ise sadece Max’te (HBO Max) izleyici karşısına çıkmış geçtiğimiz ay içerisinde.

Dizinin ilk 2 sezonu 8, üçüncü sezonu 7 ve final sezonu ise 4 bölüm uzunluğunda. Bölüm süreleri ise 40-45 dakika aralığında değişmekte.

Suç draması ve gerilim ögeleri içeren bir hapishane draması olan dizi, 2023 yılında Polonya’da Telekamery Ödülleri‘nde ‘En İyi Dizi’ ödülü kazanmış. Aynı ödül töreninde Aleksandra Adamska ‘En İyi Aktris’ dalında, Michal Czernecki ise ‘En İyi Aktör’ dalında aday gösterilmiş.

2023 yılında yine Player’da Aleksandra Adamska‘nın hayat verdiği Pati karakteri üzerine Pati isimli, 6 bölüm uzunluğunda bir uzantı dizi yayınlanmış. O yıl Skazana’nın ardından en çok izlenen dizisi olmuş platformun Pati. Skazana, önceki 2 yılda da Player’ın en çok izlenen dizisiymiş bu arada. Dizinin 2 sezonunun bitiminin müteakibinde, yani 2023 yılının hemen başında alınan verilere göre dizinin ilk 2 sezonunun toplam izlenme sayısı 5.7 milyon saati aşmış platformda. Dizinin TVN’deki bölüm başına ortalama izleyici sayıları ise ilk sezonda 952 bin, ikinci sezonda 782 bin ve üçüncü sezonda 660 bin şeklindeymiş.

Dizi, gazeteci ve yazar Ewa Ornacka‘nın 2018 yılı çıkışlı ve Skazane na potępienie isimli röportajından+kitabından uyarlanmış. Dizinin senaryosu Karolina Szymczyk-Majchrzak tarafından kaleme alınmış. Yönetmenliğini Bartosz Konopka üstlenmiş. Tomasz Blachnicki ise dizinin yapımcısı.

Katowice Bölge Mahkemesi Yargıcı Alicja Mazur, hikayemizin merkez karakteri konumunda. İşlemediği bir cinayet suçundan hapse giriyor Alicja ve hikayemiz başlıyor. Düğün gününde işlenmiş bir cinayet üzerine kalıyor Alicja’nın. Alicja, hapishaneye götürülmek için koyulduğu araç dahil olmak üzere ilk andan itibaren kötü muameleye maruz kalıyor hem görevliler hem de mahkumlar tarafından. Alicja’nın baktığı bölgenin bağlı olduğu hapishaneye nakledildiğini, burada daha önce acımasızca yüksek yıllara mahkum ettiği iddia edilebilecek mahkumların tutulduğunu ve Alicja’nın doğal olarak talep ettiği Varşova şehrinde bir hapishaneye nakledilme isteğinin yetkililerce göz ardı edildiğini de ekleyelim.

Alicja Mazur karakterine Ultraviolet, Pulapka, Krew z krwi, Hela w opalach ve Web Therapy gibi dizilerle tanınan Agata Kulesza hayat veriyor.

Alicja’nın aynı hücreyi paylaşacağı, gardiyanlarla arası iyi olan ve Alicja için işleri daha ilk andan itibaren zorlaştıracak Pati/Patrycja Cichy isimli mahkumu Gry Rodzinne, Diagnoza, Królestwo Kobiet ve Krucjata gibi dizilerde boy göstermiş olan Aleksandra Adamska canlandırıyor.

Absolutni Debiutanci, 1670 ve The Woods dizileriyle tanıdığımız Martyna Byczkowska‘yı Alicja’nın 16 yaşındaki kızı Hania Mazur rolüyle izleme fırsatı yakalıyoruz. Babası vefat etmiş Hania’nın. Annesi hapse düştükten sonra yeni üvey babasıyla birlikte kalmaya başlıyor.

Krucjata, Lulu, Znaki, Diagnoza ve Wojenne Dziewczyny gibi dizilerde yer almış olan Michal Czernecki‘yi Alicja’nın yeni kocası Pawel Witkowski rolüyle izliyoruz. Düğün günlerinde ölen kişiyi tanımakta Pawel. Söz konusu kadın düğünden önce ve düğün gününde Alicja’yı Pawel ile evlenmemesi, onun sandığı gibi ona aşık bir adam olmadığı konusunda birer kez uyarmaya çalışıyor. Alicja’ya kadının takıntılı bir eski sevgili olduğunu söylüyor Pawel ama yalan söylediği, bir şeyler sakladığı bariz bir şekilde hissediliyor.

Alicja’ya hapishaneye adım attığı ilk andan itibaren kötü davranan ve diğer mahkumların kötü davranmasına da göz yuman Swieta Palamarczuk isimli gardiyana Joanna Gonschorek hayat veriyor.

Zmijowisko ve Blinded by the Lights dizilerinden hatırlanabilecek Marta Malikowska, Alicja’nın çok kısa bir süre önce hapse gönderdiği ve verdiği cezanın uzunluğuyla mahkeme sırasında öfke nöbeti geçirmesine neden olduğu, haliyle Alicja ile aynı hapishaneye düşmelerinin onun için intikam çanlarını çaldırdığı Kosa/Agata Strzelecka karakterini canlandırıyor.

Minuta ciszy, Strazacy, Warszawianka ve Chylka gibi dizilerde yer almış olan Marta Scislowicz, hapishane doktoru Basia Dworak rolüyle karşımıza çıkmakta.

Kadroda ayrıca Tomasz Schuchardt, Dawid Zawadzki, Hanna Klepacka, Hanna Chojnacka, Bartlomiej Topa, Monika Dawidziuk, Blanka Mietkiewicz, Adam Woronowicz, Kinga Jasik, Jacek Beler, Karolina Micula, Maria Kania, Sonia Mietielica, Sebastian Lach, Wiktoria Gorodecka, Jan Jankowski ve Marta Stalmierska gibi isimler mevcut.

Dizinin ilk bölümünü izledim ve yeterli buldum. Kadın hapishanesinde geçen dizileri severim. Bu dizide de bir potansiyel var gibi görünüyor. Kadroda 3 adet tanıdık sima da mevcut benim açımdan. Bir şans verilebilir gibi duruyor.