Amerikan Dizilerinde Başkanlık Sistemi
8 yorum necdetcem7 29 Haziran 2017 08:41
Hepimiz ucundan kıyısından bir şekilde yabancı dizileri takip ediyoruz, izliyoruz. Her ülkenin olduğu gibi Amerika’da da siyasi diziler yapılıyor. Bu diziler de haliyle Amerika’nın siyasi rejimi başkanlık sistemini kapsıyor. Bizim ülkemizde de bu seneye kadar çok fazla kişinin bildiği bir şey değildi başkanlık sistemi. Bu yazımızda genel olarak Amerika’daki uygulanan başkanlık sistemini anlatacağım. Hem politik ve siyasi diziler izlerken seyir zevki oranınızı arttırır hem de aklınıza takılan, kafanıza yatmayan yerleri çözeriz.
Şimdilik içinde başkanlık sisteminin olduğu politik dizilere Veep, House of Cards, The Brink, The West Wing, Designated Survivor gibi diziler örnek gösterilebilir.
Biraz kendi bilgilerimden biraz da okuduğum kitaplardan faydalanarak hazırlıyorum bu yazıyı, eğer kafanıza yatmayan ve eksik kalan kısımlar olursa onları da sonradan eklerim. Umarım faydalı olur.
Daha kullanışlı olsun, kayma yapmasın diye yazıyı sayfalara böldüm:
1- GİRİŞ
2- BAŞKANLIK SİSTEMİ (FEDERAL SİSTEM/FEDERALİZM/EYALET SİSTEMİ)
3- BAŞKAN VE SEÇİMLER
4- TEMSİLCİLER MECLİSİ (CAPITOL HILL)
5- SENATO
6- PARTİLER
7- SON SÖZ
yorumlar
Eline sağlık , çok faydalı bir yazı olmuş …
Sırf bu sisteme çok hakim olmadığımdan “House of Cards”tan seyir zevkini tam manada alamamıştım; ders kitabı gibi bir yazı olmuş. Eline sağlık @necdetcem7
Ellerine sağlık necdetcem. Çok faydalı bir yazı olmuş. Lazım oldukça sık sık girer bakarım buraya artık.
Eline sağlıklara, tutanlara teşekkürler.
Yazarken benim de eğlendiğim, bilgilerimi pekiştirdiğim bir yazı oldu, umarım herkese yardımcı olmuştur.
Amerika’daki ara seçimler sonucunda Trump beyin partisi Cumhuriyetçi Parti, çoğunluğa sahip olduğu Temsilciler Meclisi’ni kaybetmiş. Senato yine onlarda kalmış. Daha önemli olan TM olduğu için Demokrat tarafı zafer modunda.
Trump bey yine kendi istediği gibi gördü gerçi. Geçerli bir sebeple, hele de böyle bir iklimde başkanlıktan alınabilecekken neye dayanarak muazzam başarı dedi orası meçhul. Gerçi Senato kendi partisinde olduğu için azil olayı kolay bir şey değil de mevzu zaten başka.
https://twitter.com/ida_skibenes/status/1060027129604251649?s=19
Ek: Bir de anladığım kadarıyla buna rağmen Texas yine Konya’lılığını göstermiş. Parti sadakatini anlarım da Ted Cruz gibi birisi için de fazla sanki. Amerikalıları yine bizim ülke insanına benzetesim geldi.
Eğer alıcısı ve taleplisi varsa bunun ikinci versiyonunu İngiltere’yi anlatarak yapabilirim. Onlar çok fazla siyasi dizi yapıyorlar mı hatırlamıyorum ama aklıma bi Victoria ile The Crown geldi.
Bu dönem gördüğüm dersin de yardımıyla İngiltere konusunda biraz bilgi ve kaynağa sahip oldum ama başka yerlerden de araştırma yaparım muhtemelen.
Tabii hemen gelebilecek bir yazı olamaz yaz sonuna kadar yetiştirmeye çalışırım. Bunun kadar uzun olur mu da bilmiyorum.
Bence olur. Bu kadar detay olmasa da olur zaten.