Ergo Proxy
Ergo Proxy

25 Şubat – 12 Ağustos 2006 yılları arasında yayınlanan anime Ergo Proxy toplamda 23 bölümden oluşan bir animedir. Yönetmenliğini Shuko Murase yapmış, senaryosunu ise Dai Sato kaleme almıştır. Bilim kurgu – gerilim ve noir türlerinin sentezi olan anime, özellikle puslu, depresif havasıyla türü sevenlerin dikkatini çekecektir. Diğer yandan animelerde dikkat edilen önemli özelliklerden biri olan etkileyici soundtrack müziklerine bu animede de önem verilmiştir. Dizinin açılış müziği Monoral‘in Kiri isimli şarkısı, kapanış müziği ise çok sevilen müzik grubu olan Radiohead‘in Paranoid android adlı parçasıdır.

Ergo Proxy
Ergo Proxy

*Yazımızın buradan sonrası ufak ufak ispiyonlar barındırabilir.*
Bu bağımlısı olunabilecek dizinin konusuna gelecek olursak…Ergo Proxy, dünyada meydana gelen çeşitli ekolojik olaylardan sonra insanların inşa ettikleri kubbe içindeki Romdeau adlı ütopik bir şehirde başlar. Romdeau, otoriter bir yönetimle birlikte katı kuralların hakim olduğu, bu şekilde de barışın sağlandığı gizemli bir şehirdir. Tamamıyla tüketim odaklı, “fabrikasyon insan modeli” oluşturan şehirde, aynı zamanda insanlarla birlikte onlara hizmet etmeleri için tasarlanmış auto-rave denilen robotlar da bulunmaktadır. Aynı zamanda şehrin güvenliğini de sağlayan bu robotların “cogito” adlı virüs sebebiyle cinayet işlemeye başlamasıyla Romdeau’nun “huzurlu” yapısı bozulur ve cinayet davalarıyla ilgilenmesi için ana karakterimiz Real Mayer ve android (auto-rave) ortağı Iggy görevlendirilir. Bundan sonrasında, ana karakterimiz R.Mayer ve ortağı şehrin gizemiyle ilgili pek çok şey öğrenecektir.

Iggy - Real Mayer
Iggy – Real Mayer

Animenin güzel yanlarından biri de aksiyon sahnelerinin azlığı ve bununla birlikte gelişen uzun diyaloglardır. Bu sayede, karakterler iyice özenle yaratılmıştır. Animenin önemli karakterlerine bakacak olursak:

R.Creed - V.Law - Pino - R.Mayer
R.Creed – V.Law – Pino – R.Mayer

Real Mayer: Cinayet olaylarını çözmek için görevlendirilmiş, dedektif kızımızdır. Mavi göz makyajıyla dikkat çeker. Oldukça keskin, anlaşılması zor bir kişiliğe sahiptir.
Vincent Law: Şehre çalışmak için gelir, hafızasını kaybettiği için önceki benliğiyle ilgili hiçbir şey hatırlamamaktadır. Real Mayer’e sevdalıdır.

Pino: Virüs bulaşmış, çocuk görünümlü androiddir. Kendisini çok yalnız hisseder, sürekli bir arkadaş bulma çabası içersindedir.

Iggy: Real Mayer’e aşırı bağlı olan android ortağıdır.

Raul Creed: Şehrin güvenlik biriminden sorumlu kişidir. Vincent Law’dan nefret etmektedir.

Ergo Proxy‘nin bir diğer özelliği ise, içinde pek çok alana yapılan göndermelerdir ki bölüm sonlarının bazılarında bu göndermelerin ne olduklarına değinilir. Örnek verecek olursak; “tek tip insan” modelini eleştiren animede auto-ravelere bulaşan virüsün adı “cogito” Descartes‘ın “Düşünüyorum o halde varım (Cogito ergo sum)” sözünden gelmektedir. Virüslerin bulaştığı androidlerin virüs etkisiyle sorgulayan, şehir insanlarının aksine düzene karşı savaşan, inançları gelişen mekanizmalara dönüşmesi ilginçtir. Bunun yanında tabii, animeyi izlerken size hiçbir şey bilmiyormuşsunuz gibi hissettiren bir çok bilgiyle daha karşılaşabilirsiniz.

SON SÖZ: Son derece depresif bir animedir. Fütürizm izleri taşır, ayrıca içeriğinde psikoloji, mitoloji ve felsefe de çok büyük yer tutar. İzlerken karamsar ve ümitsiz ruh haline bürünebilirsiniz. Lakin, amaç da budur. Çağlar geçse de sömürgeciliğin değişmeyeceğini, sadece sömürenlerin bunu meşrulaştırmak için yeni yollar bulacağını geçmişten atıflarla, gelecekten kurgularla bize gösteren oldukça etkileyici bir yapımdır.
*Ufak bir not: Animeyi izleyip sevdiyseniz, benzer bir konuyla yine ütopik bir dünyada düzeni eleştiren bir kitap olan Cesur Yeni Dünya isimli kitabı tavsiye ederim.Keyifli seyirler diliyorum…