“14. yüzyılda köylüler feodal beylerin tebaasıydı. Üstelik hiçbir yasal hakları yoktu. Haysiyetleri sürekli ayaklar altına alındığından özgürlüğü bulabilmek için kimi şehirlere kaçmaları gerekiyordu. Bu şehirler büyüyor ve soylularla karşı karşıya geliyordu. Barselona’da orta sınıfın yeni yeni doğmakta olan kurumları bir taraftan kralların ve soyluların suistimallerini durdurmaya çalışıyor, öbür taraftan da asırlardır ayakta kalacak yapılar inşa ediyordu. La Ribera bölgesinde bulunan Santa Maria del Mar kilisesini krallar ve psikoposlar değil, halk inşa etti. O rüyayı gerçeğe dönüştürmek isteyen bir adamın öyküsüdür bu.”

La Catedral del Mar, İspanyol yazar Ildefonso Falcones’in 2006 yılında yayınlanan ve aynı zamanda ilk romanı olma özelliğini de taşıyan aynı adlı kitaptan uyarlanan, 14. yüzyılın İspanya’sının feodal sistemini ve derebeylik düzenini anlatan 8 bölümlük bir mini dizidir. Dizideki olaylar, o dönemde Akdeniz’de ticari ve askeri güç olarak önde gelen bir şehir olan Barselona’da, meşhur Santa Maria del Mar kilisesinin inşaatı sırasındaki dönemi anlatmaktadır. Bölüm süreleri ortalama 50-55 dakika civarında olan dizi, yayın hayatına 23 Mayıs 2018 yılında İspanya’nın Antena 3 kanalında başladı ve ardından Netflix’te de yayınlandı.

KİLİSE HAKKINDA

Santa Maria del Mar (Denizin Meryem’i anlamına gelmektedir) kilisesi, bir zamanlar bir Roma amfitiyatrosunun bulunduğu bir alana 14. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilisenin yapımı 55 yıl sürmüştür ve bu süre, İspanya’daki bu tarz kiliselerin yapımı genelde 100 yılı aştığından dönemin şartlarına göre oldukça hızlı yapılan bir yapı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca bu kadar kısa sürede yapıldığından kiliseye sadece Katalan Gotik mimari tarzı hakimdir. Basit tasarımı ve gösterişten uzak yapısı nedeniyle insanlara daha huzur veren bir atmosfere sahip olduğu söylenir. Deniz kenarında bulunan ve balıkçılar ile deniz ticareti yapan insanların yaşadığı La Ribera bölgesinde inşa edilmiş olup bütün masrafları halk tarafından karşılanmıştır. Dizide de anlatıldığı gibi denizcilerin sırtlarında taşıdıkları taşlarla büyük emekler sonucunda inşa edilmiştir. Ayrıntılı bilgi için resmi sitesine bakabilirsiniz.KARAKTERLER

Not: Dizide sürekli zaman atlamaları yaşandığı için bazı karakterlerin çocukluk ve yetişkinlik hâlleri birlikte verilmiştir. İlerleyen bölümlerde başka karakterler de diziye dâhil olmaktadır ancak dizi sadece 8 bölüm olduğundan hepsinden burada bahsedilmemiştir.Bernat Estanyol (Daniel Grao): Derebeylik sisteminde bir çiftçi olarak geçimini sağlamaktadır. Dizinin başında bir grup asker gelip düğününü basarak ona ve ailesine eziyet eder. O da kurtulmak için Barselona’daki kız kardeşinin yanına kaçar.

Guiamona (Nora Navas): Bernat’ın kız kardeşi. Her ne kadar o dönemin şartlarında zor bir şey yapıyor olsa da feodal beylerden kaçan kardeşine kucak açar.

Grau Puig (Ginés García Millán): Guiamona’nın kocası ve Barselona’nın zenginlerinden. Başta karşı çıksa da Bernat’ı yanında kabul eder.Arnau Estanyol (Aitor Luna): Bernat’ın oğlu. Dizinin ilk bölümlerinde kendisinin bebek ve çocuk olduğu zamanları görüyoruz. Ama dizinin en önemli karakterlerinden biri. Dizi çoğunlukla onun hikâyesine odaklı olarak ilerliyor diyebiliriz.

Joan (Pablo Derqui): Hasta annesi ve kendisini istemeyen bir babası olan Joan, küçük Arnau ile arkadaş oluyor ve daha sonra sürekli birlikte takılıyorlar.Aledis (Andrea Duro): Kendisini ilk kez üçüncü bölümde görüyoruz. Arnau’nun yaşadığı yere taşındıktan sonra ona âşık oluyor.

Padre Albert (Tristán Ulloa): La Ribera bölgesinde yaşayan papaz. Arnau’ya çok iyiliği dokunuyor.

Ramón (Andrés Lima): Kilisenin inşaatında çalışan işçilerin başı. Arnau’nun da kilise inşaatında çalışmaya başlamasına o vesile oluyor.YAZARIN NOTU

La Catedral del Mar, internette tesadüfen kitabına denk geldikten sonra öğrendiğim bir dizi oldu. Gerek konusu gerekse farklı bir dilde bir dizi olması nedeniyle şans vermek istedim. Bir dönem dizisi olarak da başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Eski dönemin atmosferini başarıyla yansıtmış dizi, ayrıca İspanya tarihi açısından da bilgilendiriciydi. Tabii ki aşk hikâyeleri ve dram da oldukça yoğundu. Ama dizi de konusu da buna müsait. 8 bölümlük ve kendi ayarında bir çırpıda izlenebilen bir dizi olmuş diyebilirim. Farklı bir şey arayanlar bir göz atabilir.