Ordeal by Innocence / Şahidin Gözleri — Tanıtım
7 yorum aytackara 17 Nisan 2018 08:16
Gözüme çarpan bazı kitap/dizi farkları:
1) “Jacko” karakterine dizide Jack olarak hitap ediliyor. Telaffuzları aynı ama “Argyle” olan soyadları Argyll olarak geçiyor.
2) Romanın hikayesi kapakta da yazdığı üzere cinayetten iki yıl sonra geçiyor. Dizide 18 aylık bir zaman atlaması var.
–> Kitap-dizi farklılıkları için esasında finale yönelik yapılan değişiklikler diyebiliriz. Kitabın finali ve genel hikayesinde olanlar şöyle:
3) Katil Leo değil, aslında Kirsten. Olgun kadınlara ilgi gösterip onları maddi anlamda kullanan Jacko, benzerini para için Kirsten’a da yapıyor. Eyleme geçen Kirsten olsa da Rachel’ın ölümü Kirsten’ı ayartan Jacko’nun planı. Yani masum olanın masum olmadığına yönelik bir şaşırtmaca var. Bir şahidi olacağı ve şahidin bulunacağı üzerine kurulu planı Dr. Calgary’nin uzaklara gitmesi nedeniyle sekteye uğruyor.
Dolayısıyla Jacko, Leo ve Kirsten’ın oğlu değil. Kitapta Rachel ve Jacko arasında para kavgası çıkıyor ve Jacko sinirle evi terk ediyor, malum konuşma Leo-Kirsten gerçeğinin ortaya çıktığı konuşma değil. Buradan sonrası da domino gibi dağılıyor zaten.
4) Jacko, hapishanede zatürreden dolayı hayatını kaybediyor, Leo’nun susturması sebebiyle değil. Hatta Şahidin Gözleri’nin arka kapağındaki kısa konuda da zatürre ifadesi yer alıyor. Kirsten Jacko zatürreden ölünce ortaya çıkan karısı nedeniyle aslında kandırıldığını ve her şeyin bir hiç/yalan uğruna olduğunu keşfetmiş.
5) Kendisini korumak için Philip’i öldüren Kirsten, sonlara doğru Mickey’i bıçaklayıp tüm suçu ona yıkmaya çalışıyor. Bu sırada gizem Dr. Calgary tarafından çözülüyor. Ardından Tina-Mickey, Leo-Gwenda ve Dr. Calgary-Hester çiftleri mutlu sona ulaşıyorlar. Yani dizinin aksine romanın sonunda Dr. Calgary ve Hester sevgili oluyorlar.
Leo’yu ölmüş gibi gösterme, mahzene kapatma gibi detaylar kitapta tabii ki yok. Rachel’ın Gwenda-Leo’yu basması, Tina-Mickey’i öğrenmesi de yer almıyor.
6) Dr. Arthur Calgary karakteri orta yaşa yakın bir karakter. Hatta Hester’a ilgi gösterme ve birlikte olma konusunda yaşından dolayı çekimser bir düşünceye kapılıyor. Kirsten Nordik kökenli bir karakter, dizide ise İskoç.
7) Kitapta Hester’ın bir erkek arkadaşı var. Hatta Jacko’nun suçsuz olma durumu ortaya çıkınca katil olabileceğini düşünen erkek arkadaşı, her ihtimale karşı onu polisten korumaya çalışıyor ve bu durum Hester’ın tepkisini çekiyor. Dizide böyle bir insan hiç yok.
8) Dr. Calgary karakteri psikolojik problemleri olan, tedavi gören veya bu kadar ‘tuhaf’ olan biri değil. Ayağı daha sağlam basan ve ne dediğini bilen zeki birisi. Zaten ortaya çıkmasıyla birlikte polise de haber veriyor ve Jacko’nun ismini başta temize çıkarıyor. Dizide polisi karıştırmamak için çaba harcıyorlar resmen.
yorumlar
Posterin onceki yapimin posteriyle uyumunu sevdim. Eline saglik bir ara izleyecem tabii ki agatha sever olarak kacirmam.
Kitap özeti çok makbule geçti. Ben de neden farklı bir yola sapmışlar merak ettim şimdi.
@aytackara keşke daha çok tanıtım yazsa Okuması gerçekten zevkli oluyor.
@unfortr Gidiş yollarından dolayı farkları yazmasam içimde kalacaktı gerçekten. Ekim-kasım civarı okumuş olmam da işe yaradı.
@gomen Teşekkür ederim. Yazacak dizi var da zaman kısmı muallak olduğundna ortaya karışık bir şeyler oluyor.
biraz sıkıcı bir mini dizi olmuş. içine çekemedi beni. son bölüm artık sıkıntıdan atlayarak izledim bir kısmını.
Başarılı bir final bölümü olmuş.
*Hester ve Gwenda’nın üzerindeki kanları o gece başka bir kişinin daha ölmüş olabileceğine yormuştum. Onu tutturamadım işte. Gwenda’nın üzerindeki kanı Rachel’ın ona attığı tokatla burnunun kanamasına, Hester’ın üzerindeki kanı da Rachel’ın ona zorla yaptırdığı kürtaja bağlamışlar. Hester kısmı pek tahmine açık bir konu değilmiş zaten. Evden kaçması, gizlice evlenmesi, hamile kalması ve kürtaj zincirinin tamamı final bölümünde 5-10 dakika içinde olup bitti. Mary’nin köşede sinir krizi geçirmesini de Rachel’ın onu sevmediğini itiraf etmesine bağlamışlar ki o da makul göründü diyebilirim.
*Jack’in Kirsten’in öz oğlu çıkması güzel bir sürpriz oldu final için. O bilgi ortaya çıkınca babanın Leo olduğunu tahmin etmek ise zor olmadı elbette.
*Kapanışta beşlinin Leo’ya intihar süsü verip göle atması makul bir kapanış olmuştu derken son dakika sürprizi ile onu aslında öldürmeyip malum odaya hapsettiklerini öğrendik. Ben oraya kapatılmış olmasındansa ölmüş olmasını tercih ederdim açıkçası.
Oyuncuları değerlendirecek olursam;
-Crystal Clarke yerine başka birini bulmalılarmış. Epey kötü bir performans ortaya koydu bana göre.
-Clarke kadar kötü olmasa da bir diğer kötü isim de Matthew Goode oldu. A Discovery of Witches’ın ilk bölümünü denedikten sonra da aynı şeyi düşünmüştüm: İzlemeye değer biri değil. Ed Westwick, Christian Cooke’un canlandırdığı rol için kadrodaymış tamam ama Matthew Goode’un rolünde döktürürmüş diye düşünmeden geçemedim sürekli izlerken diziyi.
-Alice Eve’i kadroda tanıdık bir sima daha olsun kontenjanından almışlar diziye. Pek parlamaya müsait bir rolü yoktu bana göre. Yine de görmek güzeldi kendisini.
-Anna Chancellor, Anthony Boyle ve Luke Treadaway ise daha çok parlayan oyuncular konumundalardı.
Güzel bir mini dizi olmuş genel olarak. And Then There Were None, oyuncu kadrosunun pozitif etkisi ve tahmin edilicilik katsayısının daha düşük oluşuyla bundan çok daha iyi bir diziydi orası net tabi. Ama yine de bu dizinin de güzel olduğu gerçeğini değiştirmiyor bu durum. Bir şans verin derim ben.