KİMLİK BİLGİLERİ
Türü: Polisiye, Suç, Gerilim, Gizem, Drama
Yapımcı: Jon Bokenkamp
Sezon Sayısı: 3 sezon – 3. sezon 2015 Sonbahar’ında Perşembe günleri yayınlanacak
Bölüm süresi: Ortalama 43 dakika
Yayınlandığı kanal: NBC
Jon Bokenkamp, Hayatın Benim, Kusursuz Yabancı ve Acil Arama gibi filmlerle beyazperdede yakaladığı başarılardan sonra şimdi de TV ekranlarına el atmaya karar verdi. 23 Eylül 2013’te yayın hayatına başlamış olan dizinin şu ana kadar 2 sezonu (44 bölüm) yayınlandı ve 3. sezon onayını da almış bulunmakta. Gizem, aksiyon, suç ve drama türlerinin birbirine çok güzel harmanlandığı bu dizimizi sizlere elimden geldiğince tanıtmaya çalışacağım.
KONUSU
İlk bölümden ispiyon (spoiler) içerir!!!
Yıllar önce gizemli bir şekilde hükümet ajanlığını bırakan ve yıllarca Dünya’nın dört bir tarafında suçlularla ortaklık kurup onlara danışmanlık yaparak FBI’ın en çok aranan 10 suçlu listesinde zirveye oynayan Raymond “Red” Reddington’ın, kimsenin anlam veremediği bir şekilde FBI’a teslim olmasıyla başlıyor dizi.
Reddington elinde FBI’ın adlarını bile duymadığı suçlulardan oluşan bir liste olduğunu ve onları yakalamalarında yardım etmek istediğini söyler. Tabii ki kendi şartları da vardır. En önemli şartı ise sadece ve sadece Elizabeth “Liz” Keen ile konuşmak istemesidir. Aralarında görünürde hiçbir bağ olmayan ve FBI’daki ilk iş gününde olan bir çaylak profil ajanıyla konuşmak istemesi garipsense de kabul edilir. Diğer şartları ise kişisel güvenliği ve dokunulmazlıktır.
FBI’ın içinde çok az kişinin bildiği bir birim kurulur ve diziye adını veren bu kara listeyi azaltma görevine başlanmış olur.
KARAKTERLER
Raymond “Red” Reddington:
Zeki, soğukkanlı, hazırcevap bir kişiliğe sahip olan Red, nedendir bilinmez (daha sonradan öğreniyoruz) Elizabeth Keen’in üzerine titrer. Zarar görmemesi için her şeyi yapar. Genelde de birimden ayrı olarak hareket eder. Reddigton karakterine hayat veren James Spader‘ı Yenilmezler: Ultron Çağı filmindeki Ultron seslendirmesinden, ayrıca Boston Legal, The Office ve The Practice dizilerinden tanıyoruz.
Elizabeth “Liz” Keen:Eşiyle birlikte mutlu bir evliliği olan ve bebek evlat edinmeyi planlayan Liz’in hayatı, Reddington’ın teslim olmasıyla bir anda değişir. Ajan Keen rolünde daha önce Sevgililer Günü Katliamı ve Sex and the City 2 gibi filmlerde rol almış Megan Boone ismini görüyoruz.
Tom Keen:
Liz’in eşi Tom Keen bir ilkokul öğretmeni. İyi yemek yapan sevecen bir eş rolünde. Dikkat, ispiyon! Tom Keen rolünde izlediğimiz Ryan Eggold daha önce Sons of Liberty ve 90210 dizilerinde rol almıştı.
Harold Cooper:Harold Cooper, Reddington’ın kara listesindeki (Blacklist) suçluların peşinden koşan birimin başındaki kişi. İşini severek yapan ve ajanlarını korumak için her şeyi yapabilecek bir karakteri var. Harold Cooper rolüyle karşımıza çıkan Harry Lennix daha önce ER, 24 ve Dollhouse dizilerinin yanı sıra birçok filmde de rol almış bir aktör.
Donald Ressler:Kendisi hakkında çok fazla bilinen bir şey yok. İşini seviyor ve Ajan Keen’in ortağı. Ajan Ressler rolünde Diego Klattenhoff karşımıza çıkıyor. Kendisi Homeland ve Mercy dizilerinde, ayrıca Pasifik Savaşı, Dünya-Yeni Bir Başlangıç gibi filmlerde rol almış bir oyuncu.
Aram Mojtabai:Birimin teknik işlerle uğraşan teknisyeni. Kod kırma, telefon takibi gibi işlerle ilgilenir. (Bir nevi bizdeki Aylin
) Karakteri Amir Arison canlandırmakta.
Dembe:Reddington’ın kişisel koruması. Reddington’ı çok sevip saygı duymakta. Özellikle hikayesini öğrendikten sonra en sevdiğim karakterlerden biri oldu. Dembe, Hisham Tawfiq tarafından canlandırılmakta.
SON SÖZ
Her bölüm farklı farklı suçluları kovalasalar da dizinin bir ana konusu da var. Özellikle ikinci sezonda konu biraz daha belirginleşmekte. Sizi sıkmadan aksiyonu, gizemi, dramayı dozunda veren bir dizi arıyorsanız, The Blacklist tam aradığınız dizi. Özellikle James Spader harika bir performans sergiliyor. Kesinlikle şans vermenizi tavsiye ederim.
https://youtube.com/watch?v=-WYdUaK54fU
İzleyecek olanlara şimdiden iyi seyirler dilerim.
yorumlar
Buradan gayrı daha caymazlar herhalde.
4×06 üzerine:
İşin ucu döndü dolaştı bize ulaştı ya, valla ne desem bilemedim.
Sezon arasına bu bölümde girsek de olurmuş, illa patırtıya gerek yok sonuçta. Güzel bir noktaya geldiler. Ne ara Redemption’a girecekler acaba onu merak etmeye başlayacağım.
Biz buradan Redemption’a geçelim please.
Gelecek yıl bununla, muhtemelen peşinden Redemption ile de görüşmek üzere.
4×09 üzerine:
Bölümün ilk yarısı iki aylık aradan dönmemiş de normal bir bölüm yayınlıyor gibiydi. İkinci yarısı bu kısmı telafi ettiler.
Girdiler bir yola bakalım, hayrolsun. Biraz reytingi artarsa ddaha mutlu olacağım, 1.0 pek hoşuma gitmedi.
Bu hafta Chicago Med yayını yok, onun yerine peş peşe The Blacklist ve The Blacklist: Redemption yayınlanacak.
Bu haftayla birlikte The Blacklist kış finalini yapıyormuş. Redemption da onun saatini devralmış olacak. 8 bölümlük sezon bittikten sonra da bu dizi geri dönüyor görünüşe göre. Futon Critic 20 Nisan’a çift bölümlük dönüş gösteriyor.
Ay bu çifte kış finallerine hasta olmaya başladım. Eski köye yeni adet.
4×15 üzerine:
Yavaş yavaş, ben geliyorum diyerek geldi resmen ama geldiğinde de güzel geldi açıkçası.
2. bölümde boşuna “Raymond Redddington beye kızmak istiyorum da nereden başlayacağımı bulamadım. Adam resmen b– etti her şeyi. İyi halt yedin, git kendi arkanı kendin topla.” yazmamıştım. Hadi buyur o zaman
Yahu
Aldis Hodge (Leverage, Underground), diziye konuk olacakmış.
Dönüş iyi olmuş. Özellikle 17 gayet aydınlatıcı ve güzel bir bölümdü. Bir ara “Sen bile bilmiyorsan biz nereden bileceğiz o zaman?” tepkisi verdim.
4×20 üzerine:
Eforlarını anlıyorum, sunum şekli sebebiyle biraz takdir de ediyorum ama zorlamasalar daha iyi olacak aslında. İlla ki haklı olmak zorunda değil bu adam, zaten ortadaki durum başlı başına ayrı tartışılır.
Teşekkürler, iyi günler.
İyi bir kapanış yapmışlar. İptal olacağını zaten düşünmüyordum ama sezonun ucu yine de açık kalmış tabii.
Gelecek sezon görüşmek üzere.
@aytackara
Yine mi öğrenemiyoruz Liz-Red bağını?
@darkcrystal Spoiler içinde bahsediyorum aslında bundan ama açıktan ne yazsam hoş olmaz sanırım.
@aytackara
Tamamdır, izleyeyim en iyisi; sağol
Geçen sezon gördüğümüz bir karakter 5. sezonda olmayacak.
5×01 eğlendirdi beni. Geçen sezondan kalan malum konuları saymazsak.
Ben de eğlendim. Bölümün davası ilgi çekici olmuş.
5×04 üzerine:
Tüh
Kendi kalibresinde iyi bir ara verme bölümü olmuş. Malum sahne için Disturbed – The Sound Of Silence‘ı seçen kişiye sevgiler.
Bunlar ciddiymiş yahu… Çok ayıp.
Çok sağlam bir bölüm olmuş ve tabi
Şarkı seçimleri oldukça iyiydi.
Dizinin eski karakterlerinden birisi dizi geri döndüğünde konuk oluyor. Redemption’da da olan biri diyeyim.
Dizinin böyle bir bölümle döneceği belliydi, hiçbir şey olmamaış gibi dönmeyecekti tabii. Ben yine de farklı bir tarza itiraz etmezdim. Hoşuma giden tarafı:
*
Martha Plimpton konuk olacakmış psikoterapist olarak.
5×11 (100. bölüm) üzerine:
Temposu iyi bir bölümdü vaka açısından, müzik seçimleri de yerindeymiş. Aslında yarısından çoğunda klasik bir bölümdü dizi için, bilmesem 100 olduğunu anlamazdım. Son üç dakikasında ana konuya dönünce kurtarmış oldular.
100. bölümüne listenin 100 numarası da hoş bir detay olmuş.
Uzun zamandır izlemiyordum diziyi, bölüm sayısı çok uzun geliyordu. Bölüm içindeki polisiye sahnelerini atlaya atlaya güncele yetiştim, bıktım hep aynı klişe sahneleri izlemekten. Blindspot izlerken de aynı durum var.
Neyse ki Reddington sahnelerinde sıkıntı yok, izlemesi keyif veriyor. Bu sezon Elizabeth ile aralarındaki uyum da hoşuma gidiyor.
Sezon arasına girerken önemli numaraları görmeyi seviyorum, güzel de bölüm oldu. Önemli olan bölüm sonuydu, sürpriz oldu.
Son anlarda müzik başlar başlamaz favorim şarkım The Sound of Silence çaldığını anladım ama Disturbed versiyonu olduğunu fark edince eyvah dedim.
Böyle bir geçiş bölümüyle gelmesi normal, çok şaşırmadım. Yine de biraz daha klişeden uzak bir konu seçilebilirdi.
10.bölümde numara işine geri döndük ama o polisiye kısmını özlediğimi söyleyemem. Yine de Ressler ve Aram arasındaki polis geyiği güzeldi. Ressler sevdiğim karakterlerden değil
S05E11
100.bölümü harika olmuş. Özellikle 2.yarısını izlerken çok eğlendim. Elizabeth’in yaptıkları da ilgi çekiciydi. Son sahne güldürdü, Reddington’dan beklenebilecek bir hareketti.
* Benim Star Wars serisine olan ilgim de aynı Raymond’ın ilgisi gibi
*
S05E12
Reddington’ın Star Wars’u gömmesi
Yine de Jedi esprisi güldürdü. James Spader Ultron’u seslendirmişti o yüzden Avengers filmlerine çaksaydı daha eğlenceli olurdu.
Red ve Liz kısmı güzeldi ama yan konu hiç ilgimi çekmedi. Bir şeyler anlatmış oldular işte.
The Blacklist first look: John Noble
1–2–3
5×14 üzerine:
John Noble’ın karakteri tam da onun alışık olduğu türden birisiymiş, üstüne uymuş o yüzden.
Az daha kalbim kırılıyordu, topladık sonra.
@aytackara: 1 sezon geriden geliyorsun
Bu Reddington’a “hay babağn kemüğüne” diyerek laf edeceğim en sonunda. Bölüm güzeldi ama 8 bölüm bu muhabbeti çekmesek bari.
Aram elemanın gözünden olayı çözecek ve bunların araları bozulacak belli ki.
@abidin77 Az üstte de 5×14 yazıyor halbuki, o da güzel. Yalnız 16 bölüm kadardır çekiyoruz aslında, bitmek bilmedi. Bir 6 bölüm daha yolu vardır bunun.
Büyük konuşmayayım ama ben şaşırabilecek miyiz ondan da emin değilim.
@aytackara: Bir sezonda bu kadar çok bölüm olunca böyle oluyor maalesef.
Çok parlak reytingleri olmasa da bu dizinin 6. sezonu olacaktır. Bari bölüm sayısını birazcık azaltın yahu. This Is Us seviyesi iyidir mesela.
@aytackara dkamoy derken..?
@dkamoy Oluyor öyle arada, el alışkanlığı
Abidin şey etti beni, anladı.