21. yüzyılın sonları, Fransa. İşsizlik öyle bir boyuta ulaşmış ki nüfusun sadece % 20’si istihdam edilebilmiş. “Aktifler” de denen bu çalışan grup şehrin içinde, “Güney” veya “Şehir” dedikleri bölgede yaşıyor. Kalan % 80’lik grup ise diğer tarafta; “Duvar”ın öte tarafında…

İki grubu ayıran bu devasa duvarın diğer tarafında yaşayan işsizlerin olduğu alana “Bölge” adı veriliyor. Yoksulluk, sefalet, hırsızlık, açlık, kaos had safhada Bölge’de.

Bölge’deki eylemciler, aynı zamanda Başbakan Nadia Passeron’un kocası da olan Çalışma Bakanı’nı 13 yıldır ellerinde tutuyor. Asıl amacı iflasın eşiğine gelmiş ülkeyi kurtarmak amacıyla Dünya Bankası’ndan kredi istemek olan Passeron, bu esnada kocasını da kurtarmanın bir yolunu buluyor:

20 yıl sonra ilk kez kura yöntemiyle Bölge’den seçilecek 10.000 kişiye istihdam sağlayarak hem Dünya Bankası’nın gözünü boyamak hem de eylemcilerle yapacağı anlaşma sonucu bu kuraya karşılık onlardan kocasını serbest bırakmalarını istemek.

*Trepalium, 2016 yılında Fransız arte kanalında ± 50 dakikadan oluşan 6 bölüm halinde mini dizi olarak yayınlandı. Bu distopik dizinin jeneriğine ve fragmanına bir göz atmak isterseniz:

Fragman:

Jenerik:

*Trepalium: “Travail” Fransızca “iş, çalışma” demek; Latince “Trepalium”dan geliyor. Eskiden isyan eden köleleri cezalandırmak için kullanılan bir çeşit işkence aletiymiş. Üçgen şeklinde (tre) oluşturdukları kazıklara (palium) köleleri bağlayıp kollarını ve bacaklarını kesiyorlarmış.