Daha önce Atiye ve Hakan: Muhafız dizileriyle ülkemizde yerli içerik üretmeye başlayan Netflix’in son meyvesi Rise of Empires: Ottoman belgeseli oldu. Bu belgesel dizisinin yapımcılığını STXtv ve Karga Seven Pictures üstlendi. Bu projenin diğerlerinden farklılığı sadece Türkler yok, yabancılarla ortaklı ve içerik dili ise İngilizce. Belgesel dizinin senaristliğini ise Kelly McPherson, Emre Şahin ve Liz Lake üstlenmiştir. Yönetmenliğini Emre Şahin yapmıştır. Ayrıca yapımcı kadrosunda Sarah Wetherbee, Emre Şahin, Kelly McPherson yer almaktadır. Senaryo kısmına ise Türkiye’den Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan ve Prof. Dr. Celal Şengör danışman olarak yardımcı olmuştur. Ayrıca bu ikili dizide konuşmacı olarak da yer alıyor. Ek olarak Dr. Marios Philippedes, Dr. Michel Talbot, Lars Brownworth ve Roger Crowley de konuşmacı olarak dizide yer alıyorlar. Anlatıcı kısmında ise orijinal versiyonda Charles Dance, Türkçe dublajda Halit Ergenç var.

Dizinin ilk sezonu 6 bölüm sürmektedir ve bölüm süreleri 45 dakikadır. İkinci sezonu olup olmayacağına yönelik bir henüz bir açıklama yok.

“Her imparatorluğun başlangıcı, kan, çelik, servet ve fetihle örülüdür. 1453’te Roma İmparatoru XI. Konstantin ile Osmanlı Padişahı II. Mehmet, Konstantinapolis için destansı bir savaşa girerler. O zamana dek efsanevi şehri 23 ordu almaya çalışmıştır. Hepsi başarısız olmuştur. Bu katliamdan bir hükümdar zaferle çıkacak ve sonraki 300 yıl boyunca tarihin akışını değiştirecektir.”

“Bir imparatorluğun yükselebilmesi için bir diğeri yıkılmalıdır.”

Rol alan isimler ve karakterleri:

Fatih Sultan Mehmet: Cem Yiğit Üzümoğlu

XI. Konstantinos: Tommaso Basili

Mara Hatun: Tuba Büyüküstün

Ana: Damla Sönmez

Loukas Notaras: Osman Sonant

II. Murad: Tolga Tekin

Zağanos Paşa: Ushan Çakır

Çandarlı Halil Paşa: Selim Bayraktar

Giovanni Giustiniani Longo: Birkan Sokullu

Diziyi çıktıktan sonra kısa bir süre içerisinde bitirdim. Açıkçası Netflix bünyesinde yapılan en iyi Türk işi diyebilirim. Dilinin ingilizce olması bazı oyuncuların aksanından dolayı göze batmış olabilir am benim a çok fazla gözüme takılmayan bir unsur oldu. Tarihi açıdan çok memnun kaldığımı ve gerçekten doğru, düzgün bir şekilde anlatıldığını söyleyebilirim. Çok fazla belgesel izleyen birisi değilim ama dizinin anlatım tarzını da sevdim. Senaryo ve tarihi kısım dışında görüntü, efektler, tarihi yeniden canlandırma kısımları da benden geçer not aldı. Oyunculuk olarak ise başrolün hakkını verdiğini söyleyebilirim. Ek olarak sadece Damla Sönmez’in neden rol almış olduğunu anlamadım mesela. Hikayeye pek katkısı olduğunu düşünmüyorum.

Eminim ki bazı Türkler alınıp “Ama bizi yine yanlış gösteriyorlar,” gibi kaprislere girebilirler ancak öyle bir şey olmadığını düşünüyorum. Zaten senaryo kısmı Türkiye’deki önemli sayılabilecek iki ismin danışmanlığında olduğundan çoğunluğunun doğru olduğunu düşünüyorum. Dizide sadece Akşemseddin karakterinin de olmasını beklerdim ama olmaması çok önemli değil, o kadar da olsun. Ayrıca  tarihi olarak bilmediğim bir sürü şeyi de öğrendim belgesel sayesinde. O yüzden herkese tavsiye ederim.

Dizi sektöründe Fatih ile ilgili dizi yapıp tutturamayan kişilere de nerede hata yaptıklarını öğrenmeleri açısından bu diziyi izlemelerini öneririm.

Tarihi anlatmaya devam ederlerse de seve seve izlerim.

İzleyecek olanlara iyi seyirler.

Not: Daha önce dizi hakkında burada yorum yapılıyordu.