8 milyondan fazla izleyici favori Netflix dizilerinin bir sezonunu 24 saat içinde bitirmek için yarışıyor

Türkiye’nin galibi Marvel’s The Defenders

Netflix kullanıcıları arasında bir diziyi baştan sona izleyen ilk kişi olmak için yeni bir dizi maratonu yarışı başladı. Tabii Türkiye’deki Netflix kullanıcıları da “binge race” denilen bu yarışa katıldı. Türk izleyiciler başta Marvel’s The Defenders, Santa Clarita Diet ve Friends from College olmak üzere pek çok yapımın tüm sezonunu 24 saat içinde, ‘gözlerini kırpmadan’ tamamladı.

Netflix dizi izleme alışkanlıklarını değiştirdi. Artık izleyiciler istedikleri yapımı, istedikleri zaman, istedikleri yerde seyrediyor. Ve tabii istedikleri sürede! Netflix’in sağladığı bu özgürlük ise kullanıcılar arasında yeni ve eğlenceli bir dizi maratonu yarışının başlamasına yol açtı: Binge Race, yani Netflix üyelerinin bir diziyi baştan sona izleyen ilk kişi olmak için, dizinin sezon bölümlerini yayınlandığı günden itibaren 24 saatte art arda seyretme yarışı1.

Dünya genelinde şimdiye dek 8.4 milyon2 Netflix üyesi dizi maratonu yarışı yaptı. Üstelik dizileri bu şekilde izleyenlerin sayısı sürekli artıyor. 2013 – 2016 yılları arasında, ‘dizi alemi’ yapanların, yani dizi ekrana gelir gelmez 24 saatte tüm bölümleri hatmedenlerin oranı 20 kattan fazla artış gösterdi3.

Ama ‘bir günde koca bir diziyi’ izleyen birinden söz edince gözünüzün önüne sadece ekran önünde vakit geçiren kimseler gelmesin. Tam aksine onlar aslında birer dizi tutkunu. Birincilik kürsüsüne çıkan sporcular gibi bir diziyi ilk defa izleyen olmakla övünüyorlar; sevdikleri yapımın bölümlerini peş peşe izlemekten keyif alıyorlar.

“Bir hikayeyi tamamlayan ilk kişi olmanın insanı mutlu eden bir tarafı var. Bu, bir kitap olabilir ya da sevdiğiniz bir dizi” diyor Orijinal Diziler Başkan Yardımcısı Brian Wright ve ekliyor: “Netflix size dizileri istediğiniz şekilde izleme özgürlüğü tanıyor. Bir yapımın üyelerimizi ekrana kilitlediğini, tutku haline geldiğini görmekse bizim için mutluluk verici.”

TÜRKLER HANGİ DİZİLERİ “EN HIZLI” TÜKETTİ?

Türkiye’de kullanıcılar tarafından dizi maratonu yarışı halinde en fazla izlenen dizi Marvel’s The Defenders oldu. Onu Santa Clarita Diet ve Friends from College gibi diziler takip etti. Türkiye’deki Netflix kullanıcılarının 24 saatlik dizi maratonuyla tüm bölümlerini izledikleri ilk 20 yapımın sıralaması ise şöyle4:

1. Marvel’s The Defenders
2. Santa Clarita Diet
3. Friends from College
4. Atypical
5. Gilmore Girls: A Year in the Life
6. The Seven Deadly Sins
7. GLOW
8. The OA
9. You Me Her
10. Marvel’s Iron Fist
11. Dear White People
12. Black Mirror
13. Chewing Gum
14. The Ranch
15. Flaked
16. Frontier
17. The Mist
18. Wet Hot American Summer: 10 Years Later
19. The Standups
20. Lovesick

 

BINGE RACE’TE BİRİNCİLİK HANGİ ÜLKENİN?

Dünyanın dört bir yanındaki Netflix kullanıcıları Binge Race’e katılırken, Türkler bu yarışta ilk 20’de yer almadı (belki seneye). Bu müsabakanın galibi Kanadalılar oldu (acaba sebebi kar olabilir mi?). Peki Kanadalıların 24 saatte bitirdikleri dizi hangisiydi dersiniz? Tabii ki Kanada yapımı Netflix orijinal dizisi Trailer Park Boys.

En çok ‘bir günde bir dizi’ izleyen 20 ülkeye5 gelince:

1. Kanada
2. Amerika
3. Danimarka
4. Finlandiya
5. Norveç
6. Almanya
7. Meksika
8. Avustralya
9. İsveç
10. Brezilya
11. İrlanda
12. İngiltere
13. Fransa
14. Yeni Zelanda
15. Peru
16. Hollanda
17. Şili
18. Portekiz
19. İtalya
20. Birleşik Arap Emirlikleri

 

DİZİ TUTKUNLARI HER TÜR DİZİYİ 24 SAATTE TAMAMLAYABİLİR

Kimileri tek bir diziye aşkla bağlı (ABD’de beş Netflix üyesi House of Cards’ın beş sezonunun her birini, her sezonun ilk bölümünün ekrana geldiği gün izledi), bazıları ise birçok dizinin sıkı takipçisi (Fransa’da bir Netflix kullanıcısı sadece bu yıl içinde 30 diziyi baştan sonra 24’er saatlik sürelerde izledi).

Dünya çapında seyircileri 24 saat boyunca ekrana kilitleyen dizilerin türleri, formatları, uzunlukları ise çeşitlilik gösteriyor. Master of None, GLOW ve Dear White People gibi 30 dakikalık komediler de var aralarında, Stranger Things, House of Cards ve Orange is the New Black gibi gerilimi yüksek yapımlar veya The Seven Deadly Sins gibi animeler de. Ancak tüm bu prodüksiyonların arasında dünya genelinde seyircilerin en çok ilk günde baştan sona izledikleri dizi Gilmore Girls: A Year in the Life oldu. Dünyada 24 saatte tüm bölümleri seyredilen ilk 20 dizi ise şöyle5:

1. Gilmore Girls: A Year in the Life
2. Fuller House
3. Marvel’s The Defenders
4. The Seven Deadly Sins
5. The Ranch
6. Santa Clarita Diet
7. Trailer Park Boys
8. F is for Family
9. Orange is the New Black
10. Stranger Things
11. Friends From College
12. Aytpical
13. Grace and Frankie
14. Wet Hot American Summer
15. Unbreakable Kimmy Schmidt
16. House of Cards
17. Love
18. GLOW
19. Chewing Gum
20. Master of None


1Binge Racers: Sezonu Netflix’te yayınlandıktan sonra bir dizinin tüm bölümlerini 24 saat içinde seyredenler.
22012 yılından bu yana bir dizinin yeni yayınlanan sezon bölümlerinin tümünü, 24 saat içinde izleyenlerin sayısı.
3Binge Race yapan Netflix üyelerinin sayısı 2013’te 200,000 iken, Eylül 2017’e gelene kadar bu kullanıcılara 5 milyon kişi daha eklendi.
4Sezonu Netflix’te yayınlandıktan sonra bir dizinin tüm bölümlerini 24 saat içinde seyredenlerin sayısına göre ülke sıralaması. Ülkelerdeki üye sayısı farklı.
5Global olarak bir sezonu Netflix’te yayınlandığı ilk gün en çok kişi tarafından izlenen diziler. Dizlerin genel izlenme oranları faklı.