Bartu Ben || Tanıtım
10 yorum necdetcem7 24 Şubat 2019 10:26
Geçtiğimiz sene vizyona giren Kelebekler filmiyle hem Türkiye’de hem de dünyada adından fazlasıyla söz ettiren yönetmen ve senarist Tolga Karaçelik, internet üzerinden yayın yapan BluTV’ye dizi çekeceğini açıklamıştı. Dizinin başrolünde Kelebekler filminde beraber çalıştığı Bartu Küçükçağlayan‘ın da olacağı duyurulmuştu. Bartu Ben isimli yeni internet dizimiz 18 Ekim tarihinde BluTV’de yayın hayatına başladı ve 29 Kasım’da 10 bölümlük ilk ve tek sezonuna nokta koydu.
Bu dizinin senaryosunu -aynı zamanda başrolü üstlenen- Bartu Küçükçağlayan yazdı, yönetmenliğini ise Tolga Karaçelik yaptı.
Dizinin bölüm süreleri 30-50 dakika arası değişiyor. (Sadece bir bölümü 50 dakikaydı.)
KONU
Bir zamanlar reytingi bol dizilerde ve sinema filmlerinde sık sık boy gösteren Bartu, birçok oyuncu için ciddi gelir ve kısa ömürlü şöhret kapısı olarak görülebilecek dizilerde oynamaktan bıkmıştır. Hızlı yaşadığı hayatı sebebiyle artık parası da kalmamıştır. Tam bu sırada karşısına oyuncu olmak isteyen kuzeni Gizem (Gizmo) ve senelerdir görmediği dayısı çıkar. Bir yandan dizilerde oynamadan hayatını kazanmanın bir yolunu arayacak olan Bartu, bir yandan da kim olduğunu ve ne istediğini bulmaya çalışacaktır.
KARAKTERLER VE OYUNCULAR
Bartu (Bartu Küçükçağlayan)
Hayatının devam ettiği çizgiden sıkılan ve yeni arayışlar içine giren Bartu zor zamanlar geçirmektedir; çünkü insanlar onun bu yeni yaşam tarzını anlamamaktadır ve sektöründe bulunan diğer insanlar gibi klişe davranmasını istemektedir. O ise bunu reddetmektedir fakat tek bildiği şey oyunculuktur.
Oyuncuyu Jet Sosyete, Yalan Dünya, Masum ve Binbir Gece gibi dizilerden ve Kelebekler, Av Mevsimi filmlerinden hatırlayabilirsiniz.
Gizmo (Nazlı Bulum)
Bartu’nun yıllardır görmediği kuzenidir. Yıllar sonra tesadüf eseri bir barda karşılaşırlar. Gizmo, İstanbul’a babasıyla birlikte gelmiştir. Burada oyunculuk bölümünü kazanmıştır ve en büyük hayalini gerçekleştirmek istiyordur. Deli dolu bir kızdır.
Oyuncuyu Mavi Dalga, Kaygı ve Kar filmlerinden hatırlayabilirsiniz.
Dayı (Müfit Kayacan)
Bartu’nun dayısı. Eşi vefat ettikten sonra evlenmemiş, kızıyla bir başına yaşayan birisidir. Ailesine çok önem veriyor, Bartu’yu da bulunca onun peşini bırakmak istemiyor.
Oyuncuyu Adı Zehra ve Cesur ve Güzel dizilerinden hatırlayabilirsiniz.
Serap (Cemre Ebuzziya)
Bartu ile beraber takılıyorlar. Bartu’ya karşı bir şeyler hissediyor. Oyunculuğunu geliştirmeye çalışıyor.
Oyuncuyu Muhteşem Yüzyıl dizisinden hatırlayabilirsiniz.
Erdi (Wolf Yener Özer)
Bartu’nun yakın arkadaşı. Fotoğrafçılıkla uğraşıyor. Gizmo ile sevgili oluyorlar.
Oyuncunun ilk ciddi işi.
Şaban Bey (Cem Zeynel Kılıç)
Bartu’nun kapıcısı. Eviyle ilgili sorunlarda yardımcı oluyor.
Oyuncuyu Masum dizisinden hatırlayabilirsiniz.
Mercimek (Okan Urun)
Bartu’nun yakın arkadaşlarından birisi. Eşcinseldir, açık bir şekilde yaşamayı sever. Bartu’nun zor zamanlarında yanında oluyor.
Oyuncunun ilk ciddi işi.
Şermin (Sezin Bozacı)
Bartu’nun menajeri. Onun bu girdiği bunalımdan çıkması için elinden gelen her şeyi yapıyor. Bartu’nun yeni medyaya uyum sağlaması için ona tavsiyeler veriyor, yeni işler buluyor.
Oyuncuyu Babam ve Ailesi dizisinden hatırlayabilirsiniz.
Ayrıca dizide Oğuzhan Uğur, Ezgi Mola, Öner Erkan, Ömür Arpacı, Şebnem Bozoklu, Tolga Karaçelik ve Tuğçe Altuğ konuk olarak gözüküyorlar.
SON SÖZ
Diziyi bitirdim. Bölümlerinin kısa olması sebebiyle çabuk bitti. Bölümler ilerledikçe daha iyi oldu ve özellikle son dört bölümü dizinin amacını seyirciye geçirme konusunda başarılıydı. Ama dijital platformda yayınlanıp da çok övdüğüm diziler arasına koyamayacağım Bartu Ben’i. Çok yüksek bir bütçeyle çekildiğini de düşünmüyorum ama Tolga Karaçelik’ten Kelebekler filminden sonra dijital platforma dizi yapma konusunda daha başarılı olmasını beklerdim. O konuda hayal kırıklığına uğradığımı söyleyebilirim. Komedisi daha fazla olabilirdi ve bazı sahneler daha hızlı akabilirdi. Bartu Küçükçağlayan’ı sevmeyen birisinin bu diziyi sevebileceğini hiç düşünmüyorum, aklınızda olsun.
Netflix ve HBO’nun yarım saatlik komedi diye yayınladığı ama aslında çok fazla güldürmeyen dizileri var ya, -fragmanlarına bakınca belki sizin de aklında birkaç dizi canlanmıştır- işte ben o dizilere benzettim Bartu Ben’i. Bu tarz dizilerin ülkemizde de yapılması hoşuma giden bir tarafı oldu diyebilirim.
Çok yüksek bir beklentiniz olmadan, kafa dağıtmalık bir dizi olarak izleyebilirsiniz Bartu Ben’i.
İzleyecek olanlara iyi seyirler.
TANITIM FRAGMANI
yorumlar
Şuradaki yorumumu buraya taşıyorum.
Bartu Ben Genel Yorum
Sanırım sitede daha önce deneyen olmamış. İlk yorumu ben yapıyım.
Bartu Küçükçağlayan’ı hayatımda sanırım iki kere izlemişimdir. Biri Masum dizisi biride Kelebekler filmi. İkisi de güzel yapımlardı. Av Mevsimini de izledim gerçi ama filmi hiç hatırlamıyorum.
Açıkçası buna ne ile karşılaşacağımı bilmeden oturduğumu söylemeliyim başına ve çok bayılarak izlemesem de genel olarak pozitif kalktım her bölümün başından. Sadece bu konu için 10 bölüm biraz fazla gelmiş gibi geldi. Yer yer uzatıldığını düşündüm. 6 bölüm yeterli olabilirdi, hadi 8 bölüme de olurum var.
Sezonunda en sevdiğim bölümler 1. ve 2. bölüm oldu benim. 5. ve 10.bölümlerde diğer kalan 6 bölüme göre daha iyilerdi ama o 6 bölümün hiçbiri kesinlikle kötü değildi. Sadece yukarıda bahsettiğim gibi uzatma düşüncesine sokan noktaların olmasıydı. Genel olarak güldüm, eğlendim bazende hüzünlendim.
Eğer Türk dizisi arıyorsanız şans verilebilir bir dizi olmuş bana kalırsa..
Eline sağlık necdetcem. Son söz yazına genel olarak katılıyorum ama muhtemelen aşırı komedi tarafı ile öne çıksaydı sonunu göremezdim ben bu dizide. Son sözde bahsettiğin gibi aşırı komedi olmayan Netflix ve HBO’nun yarım saatlik komedi diye yayınladığı ama aslında çok fazla güldürmeyen dizileri var ya işte tam benim sevdiğim komedi kendileri oluyor genelde Eksikleri vardı ama ben yalan söylemeyeyim genel olarak övülen Bozkır dizisinden daha çok beğendim bunu.
Genelde hayata tutunmaya çalışan ama uyumsuzluk problemi yaşayan karakterlerin yaşamını biraz komedi, biraz hüzün, yer yer absürd durumlar içeren bir üslupta anlatan bu tip dizilerden yurtdışında çok fazla örnek var ( Louie, Master of None, Baskets, Kidding gibi ) Bartu Ben ise ülkemizde bu tarzın ilk örneği. Bir başyapıt denemez ama bence başarılı bir ilk örnek. Ben zevkle izledim ve yaklaşık 2 ay önce alttaki video incelemeyi hazırladım. Umarım izlemeyi düşünenlere faydalı olur…
Teşekkürler @Tillhardbottle. Beğendiğine sevindim.
Bu diziye başlamıştım ama hangi amaçla yapıldığını anlayamadığım cenaze başında ki itici diyaloglar beni çok rahatsız etmisti.Senaristlere baya saydim ve kapadım.
Rahatsiz edici diye bir komedi türü var ama bu tür zorlamalar değil .
Devamı için görüşüyorlarmışmış.
Valla olsa da olur olmasa da olur ama gerek olmadığını düşünüyorum. Başka bir şey çekin ya. Gerçi bunun bütçesi düşüktür; içerik zenginliği ve devamlılığı açısından platform için mantıklı olabilir.
İkinci sezonu daha da çok düşünüyorlar. Çünkü senaryoları bekliyorlar.
Bozkır ı da geri getirseler bari.
S01B01
Zaman yönetimi konusunda sıkıntı var bizde. Niye 42 dakikaya kadar uzatıyorsun ki? 26’da bitir ve zirvede kal işte.
İlk 26 dakika fena akmadı ama devamında sıkmaya başladı. Kuzenin varlığı renk kattı bölüme ama cidden uzun kaçtı bölüm. Sepette kalsın şimdilik bu. Devamına da bir bakacağım.
S01B02
Şu manyak kuzen sahne almadığı sürece vasatı aşamıyor bu dizi.
S01B03
Bu bölümün başlarında daha fazla sabredemeyerek diziyi bıraktım.