Luchshe, Chem Lyudi (Better Than Us) – Tanıtım
10 yorum pirate 25 Ağustos 2019 09:50
Rusya yapımı bir dizi olan Luchshe, Chem Lyudi‘nin tanıtımıyla karşınızdayız bugün.
GİRİZGAH
Luchshe, Chem Lyudi, 23 Kasım 2018-1 Mart 2019 tarihleri arasında Rusya’nın 1TV kanalında yayınlanmış ve toplam 16 bölümden oluşmakta. Bilim kurgu, aile draması ve suç draması ögelerini harmanlayan dizinin bölüm süreleri 50-56 dakika arasında değişmekte. Netflix tarafından dünya geneli yayın hakları satın alınan ilk Rus yapımı dizi olma özelliği taşıyan dizi, Netflix’te Better Than Us adıyla izleyiciyle buluştu.
Dizinin yaratıcısı, Alexander Kessel. Yönetmenlik görevini Andrey Dzhunkovskiy üstlenmiş. Bu ikiliye yapımcı koltuğunda Eduard Iloyan, Vitaliy Shlyappo, Denis Zhalinskiy, Aleksey Trotsyuk, Mikhail Tkachenko ve Ruslan Sorokin gibi isimler eşlik etmiş.
KONU
Yakın gelecekte belirsiz bir yıldayız. Robot teknolojisi, hayatta önemli bir yer kaplar hale gelmiş durumda. Kullanımda olan 2 tür robot var. Genellikle kamu kurumlarına tahsisi yapılan, hareket becerileri çok gelişmemiş olan, sentetik deri kaplama işlemi yapılmamış olan eski tarz robotlar ve özel kullanım için tasarlanan insan görünümlü robotlar. Elbette bu özel kullanım için tasarlanan robotların da yapabileceği şeyler kısıtlı. Bunların dışında bir de Arisa var. Korsan yazılım ile tasarlanmış, aykırı bir robot. Bağımsız karar verebilme yetisi var, duygusal sayılabilecek tepkiler gösterebiliyor ve soğukkanlılıkla insan öldürebiliyor.
Arisa, geliştirilmek üzere Rusya’nın 1 numaralı robot teknolojisi şirketi olan Cronos tarafından satın alınıyor. Elbette soğukkanlılıkla insan öldürebildiği bilinmiyor. Cronos’ta Arisa kendisine fiziki saldırıda bulunmaya çalışan alt düzey bir çalışanı öldürüyor ve bilinçli bir şekilde oradan uzaklaşıyor. Sonrasında küçük bir kızla karşılaşıyor, ona kanı kaynıyor, onu birincil kullanıcısı ilan ediyor ve kendine insanlardan oluşan bir aile edinme hayali kurmaya başlıyor içten içe. Cronos’un Arisa’yı bulma çabası, söz konusu küçük kızın parçalanmış ailesinin birbirleriyle olan anlaşmazlıkları, robot teknolojisine karşı olan eylemci bir terörist grup ve bu grubun peşine düşen cinayet masası dedektifleri derken dallanıp budaklanıyor hikayemiz.
KARAKTERLER VE OYUNCULAR
*Arisa rolünde Paulina Andreeva‘yı izleme şansı elde ediyoruz.
*Arisa’yı sahiplenen 6 yaşındaki epey sevimli küçük kızımız Sonya rolünde Vitaliya Kornienko karşımıza çıkıyor.
*Sonya’nın az biraz kaba saba bir adli tabip olan babası Georgy Safronov karakterine Kirill Käro hayat veriyor.
*Sonya’nın 16 yaşındaki aklı bir karış havada, başına buyruk, isyankar ağabeyi Egor karakterini Eldar Kalimulin canlandırıyor.
*Cronos’ta robot teknolojisinin başında bulunan kişi olan ve aynı zamanda şirketin sahibi Alexey Losev‘in (Sergey Sosnovskiy) damadı konumunda bulunan, ‘Amaca giden yolda her yol mubah.‘ anlayışına ve agresif bir yapıya sahip Victor Toropov karakterinde Aleksandr Ustyugov‘u izliyoruz.
*Sonya ve Egor’un Georgy’yi ekarte edip çocukları da alarak şimdiki kocası Leo (Denis Burgazliev) ile beraber Avustralya’ya yerleşme planları kuran anneleri Alla rolünde Olga Lomonosova karşımıza çıkıyor.
*Egor’un kalbini çalan genç bir kız olan ve söz konusu eylemci gruba mensup Zhanna karakterine Vera Panfilova hayat veriyor.
*Jeanne’in barmenlik yapan ve aynı zamanda söz konusu eylemci gruba mensup abisi Bars karakterini Aleksandr Kuznetsov canlandırıyor.
*Söz konusu eylemci grubun peşinde olan Dedektif Varlamov karakterinde Kirill Polukhin‘i izliyoruz.
*Varlamov’a davada yardımcı olan genç bir dedektif olan Irina Plescheeva karakterini Viktoriya Korlyakova canlandırıyor.
*Cronos emrinde sorun çözücü olarak çalışan ve Arisa’nın peşine düşen Gleb rolünde Fyodor Lavrov karşımıza çıkıyor.
*Victor’ın karısı Svetlana rolünde Irina Tarannik‘i izliyoruz.
*Alla’nın yakın bir avukat arkadaşı olan Marina rolünde Aleksandra Ursulyak karşımıza çıkıyor.
*Yetenekli ve kibirli bir hacker olan Lara rolünde Mariya Lugovaya‘yı izliyoruz.
*Söz konusu ölüm kaydını para karşılığı değiştiren kaypak bir adam olan ve aynı zamanda Georgy’nin iş arkadaşı olan Igor Maslovsky rolünde Pavel Vorozhtsov karşımıza çıkıyor.
*Victor’un emrinde çalışan bir numaralı robot mühendisi olan Kolyan rolünde ise Andrey Kryzhniy‘yi izliyoruz.
YAZARIN NOTU
Öncelikle dizinin henüz ilk 4 bölümünü izlemiş bulunuyorum. Türünün çok iyi bir örneği diyemem dizi için ama izlenebilir durumda olduğunu düşünüyorum. Teknoloji zamazingoları konusunda çok yüksek olmayan bütçeleri dahilinde hareket etmişler. Öyle ki bütçe kısıtlı olduğu için gelecekte günümüz arabaları kullanılmakta hala mesela.
Oyuncu seçimleri açısından idare eder seviyelerde ama karakterlerin Arisa ve Sonya hariç pek de sevilebilir olmadıklarını belirtmek gerek. Arisa-Sonya sahnelerinde yakın dönemde iptal edilen İngiliz yapımı bilim kurgu dizisi Humans’tan Mia-Sophie sahneleri geliyor aklıma ister istemez ve benzer bir tat alıyorum bu ikilinin sahnelerinden.
Yüksek bir beklentiyle başına oturulmadığı takdirde vakit geçirmek için izlenebilecek bir dizi var karşımızda. Türü sevenler, Humans’ı özlemiş olanlar falan deneyebilirler. İzlemeye niyeti olanlara iyi seyirler dilerim.
yorumlar
Diziyle ilgili resimleri her gördüğümde Humans’ta Niska’yı oynayan Emily Berrington aklıma geliyor. Bu haliyle bayağı benziyorlar.
Robotu oynayan oyuncu okadar kötü ki diziyi tek başına çöp yapmaya yetmiş. Alkışlamak lazım. Yine de atother life’dan daha iyi.
S01E07
Georgy, Alla’da ne buluyor anlamış değilim. Soğuk yabaninin önde gideni kadın. Sürekli bir şeyler saklaması da cabası. Ayrıca çok da kötü giyiniyor. Georgy’nin tavırlarından da hoşnut değilim gerçi. 7 bölüm oldu ama hala Arisa’ya karşı tavırlarında kayda değer bir düzelme yok. Öküzün önde gideni Georgy. Alla, Georgy, Egor gibi uyuzların arasında şu tatlı kız çocuğu Sonya nasıl filizlenmiş anlamak mümkün değil cidden.
S01E16 (FİNAL)
Öncelikle ucu açık bitmedi ama ne derece kapalı bittiği de tartışılır.
Sezona fena başlamayan dizi çok geçmeden bozdu. İşin polis tarafı epey kötü işlendi, aile draması sezonun ortalarında baydıkça baydı, bilim kurgu kısımları ise bütçesizliğe takıldı. Alla, Georgy, Egor, Bars, Varlamov falan ortalık itici karakter kaynıyordu resmen. Arisa, Sonya ve Lara dışında kimse kendini sevdirmeyi başaramadı desem yeridir. Yine de inat yaptım ve sezonun sonunu görmeyi başardım. Yaptığı kapanışın pek matah bir kapanış olduğunu da söyleyemem bu arada.
Totale vurduğumda vasatın altında bir iş çıkmış ortaya. Kimseye önermiyorum şu noktada.
Dizi için ortalama puanım: 6.5
S01E01-16 (İlk Sezon)
Çok güzel ve tatliş başlayan dizi maalesef düştükçe düştü, son 6 bölüm diziye katılan Lara olmasa sonunu da göremezdim doğrusu. Aslında ilk bir kaç bölüm oldukça güzel geçti, oluşturulan dünyayı tanıma, robotumuzu tanıma, robotumuzun çevresini tanıma kısımları derken eğlenceli ve akıcıydı, işin içine polisiye ve aile draması girdikçe bozuldu, ben yarışma bölümünden sonra koptum mesela…
Yalnız kim ne derse desin Rus kadınları inanılmaz bakımlı, yer yer her karakterin makyaj’sız hallerini de gördüğümüzden bariz göz önündeydi, giyim konusunda inanılmaz zevksizler ama çuval da giyseler bakımlılar.
Bu arada Georgy, sen nasıl bir aptalsın, Arisa gibi bir Robot bulmuşsun yaptıklarına bak, aptalın önde gidenisin.
Buna gelen onay haberinin beni pek mutlu ettiğini söyleyemeyeceğim. Gerek yoktu kesinlikle.
Bunun bölümleri zannedersem yakın zaman önce Netflix Türkiye’ye gelmiş. Günlük Top 10’e de girmiş.
(Gerçi bu zaten Netflix Originals diye geçmiyor muydu? Algoritma herkese tavsiye etmeye başladı da öyle mi girdi acaba? Neyse.)
Netflix Originals derken? Netflix’in satın alıp yayınladığı dizilerden bu. Orijinal yapımlardan değil.
2. sezon Netflix’te gözükmüyor şu an için bir de. Ki söz konusu 2. sezon Rusya’da bile yayınlanmadı ki hala.
Benim kastettiğim bu habere ithaftı. Satın alma olduğunun farkındayım, o yüzden topu Abidin’e atıp tabii ki kaçıyorum.
Benim kastettiğim bu habere ithaftı. Satın alma olduğunun da farkındayım gerçi, o yüzden topu Abidin’e atıp tabii ki kaçıyorum.