Black Widows hikayesi, ilk olarak 2014 yılında Finlandiya’da Mustat Lesket ismiyle başlamış. 2 sezon ve 12’şerden toplam 24 bölümden oluşan Mustat Lesket, 2016 yılında sona ermiş. Aynı yıl içerisinde Norveç’te dizinin Black Widows isimli uyarlama dizisi başlamış. 2 sezon ve 8’erden toplam 16 bölümden oluşan Black Widows ise 2017 yılında sona ermiş. 2020 yılının Kasım ayına gelindiğinde ise yine Black Widows ismiyle Hindistan uyarlaması yayınlanmış. Söz konusu Black Widows ise 12 bölümden oluşuyor ve 2. sezonunun olup olmayacağı hakkında bir bilgi yok. Bir de bu yazıya konu olmayacak olan bir Çek Cumhuriyeti uyarlaması mevcut. Černé Vdovy isimli bu dizi ise 2019 yılı içerisinde izleyiciyle buluşmuş. Tek sezon ve 8 bölümden oluşmakta.

Fin yapımı dizi de Norveç yapımı dizi de Hint yapımı dizi de yaklaşık 40’ar dakika uzunluğundaki bölümlerden oluşuyor. 3 dizinin de ilk bölümlerini izledim. Benzerlikler ve farklılıklar üzerinden değineceğim üç diziye de ama öncelikle ortak konuyu anlatayım kısaca:

3 kadın karakter bulunuyor hikayemizin merkezinde. 3 adet berbat kocaya sahipler. Kocaları birlikte iş yapıyorlar ve kadınlarımız da bu sayede tanışıyorlar. Üçü de kocalarının onlara karşı olan kötü davranışlarından artık bıkmış durumdalar ve bir araya gelip bir plan yapıyorlar. Aralarından birinin bir göl evi var. Orada toplandıkları bir gün kocalarını tekneyle açılmaya gönderiyorlar ve tekne patlıyor. Onlar da bu anı kıyıdan keyifle izliyorlar. Bu andan itibaren ise yaslı dulları oynamak durumundalar. Polis olayı araştırmaya geliyor, olayın kaza değil cinayet olduğu sonucu çıkıyor doğal olarak. Kadınların renk vermemesi gerek ama aynı zamanda potansiyel bir katil adayı da gerek. O kişi de ayaklarına geliyor: Kocalarıyla iş yapan 4. bir pislik. Bir de ispiyon (spoiler) verip ortalığı biraz daha karıştırayım. Merak eden okusun: İçlerinden birinin kocası patlamada ölmüyor.

Fin yapımı orijinal dizi, daha ciddi bir atmosferde sunulmuş. Norveç yapımı dizi, daha eğlenceli bir anlatımı tercih etmiş. Hint yapımı dizi ise hem trajediyi bastıra bastıra vermeyi tercih etmiş hem de eğlenceli olmaya çalışmış. Kocaların pislik oluşlarını ve onlara acımamamız gerektiğini epey bir hissettirmişler anlayacağınız.

Fin yapımı dizi ile Hint yapımı dizide biri kadın biri erkek 2 adet dedektif mevcut. Kadın dedektif, olay yerinde ilk sorguyu yapan kişi. Erkek dedektif ise sonradan ipleri eline alıyor. Norveç yapımı dizide ise tek bir dedektif mevcut. Norveç yapımı dizideki göl evi üç ülkenin (Danimarka, İsveç, Norveç) sınırına yakın bir yerde konumlanmış. Kadınlar da ayrı ayrı bu 3 ülkenin vatandaşılar. Kocaları İsveç’te yer alan bir taşımacılık şirketinde çalışıyorlar. Dedektif, olayın yaşandığı ülkeden kalkıp İsveç’e geliyor ve soruşturmaya orada da devam ediyor. Norveç yapımı dizide tek dedektif olmasından dolayı Fin ve Hint dizilerindeki bazı sahneler bu dizide mevcut değil.

Hint ve Fin yapımı dizilerde ‘3 farklı yaş grubundan 3 kadın’ vurgusu net bir şekilde veriliyor. En genç olanı en hafifmeşrep ve en aptal olanı aynı zamanda. En yaşlı olanı en fazla hırpalanmış olan. Bir kız çocuğu sahibi olan, aynı zamanda göl evinin de sahibi olan diğer kadın ise operasyonun beyni konumunda. Norveç yapımı dizide göl evinin sahibi olan kadının küçük bir kız çocuğu var yine ama tam olarak operasyonun beyni diyemeyiz onun için. Ondan birkaç yaş büyük diğer kadın da epey aktif bu konuda. Norveç yapımı dizideki kadın karakterlerin yaşları da birbirine yakın sayılır bu arada. Yaşça en küçük olanın tasviri de diğer iki dizideki netlikte diyemeyiz.

Fin yapımı dizinin başrollerini Pihla Viitala (Karppi, Cold Courage), Wanda Dubiel ve Malla Malmivaara paylaşıyorlar. Norveç yapımı dizinin başrollerini Cecilia Forss, Beate Bille ve Synnøve Macody Lund (Ragnarok, Frikjent, Riviera, Bloodride) paylaşıyorlar. Hint yapımı dizinin başrolünde ise Mona Singh, Swastika Mukherjee ve Shamita Shetty bulunuyor.

Karppi’den sevdiğim Pihla Viitala’nın varlığı bir artı yazıyor Fin yapımı dizinin hanesine. Malmivaara da fena sayılmaz ama Dubiel’in varlığı aşağıya çekiyor bence diziyi. İşin dedektiflik tarafı bu dizide daha fazla yer kaplayacak gibi görünüyor. Biraz daha ciddi oluşu da sepete eklenince haliyle biraz sıktı Fin yapımı dizi beni.

Norveç yapımı diziye geçeyim. İlk bölümde çok fazla ön plana çıkmamış olsa da Synnøve Macody Lund’un varlığı çok büyük bir artı benim için. Aktrisi Ragnarok, Frikjent ve Bloodride dizilerinde izledim daha önce özel bir hayranlığım var diyebilirim. Diğer 2 başrol de yeterince hoş görünümlü kişiler ve yaşların yakın olması da bir başka artı elbette dizi için. Hikayenin eğlenceli bir atmosferde sunulmasından memnun kaldım ama kocaların berbatlık seviyelerini yansıtma konusunda da aşırı derecede yüzeysel kaldıklarını düşünüyorum. 3 dizi arasında bu konuda en yüzeysel kalanı buydu hatta.

Hint yapımı dizi ise Hindistan yapımı işlere yabancı bünyelere uymayabilir ama benim açımdan renkli geçti. Yukarıda da dediğim gibi kocalarının ne derece berbat insanlar olduklarını tam anlamıyla yansıtmış olmaları ise diziye büyük bir artı yazdı benim açımdan.

Söz konusu 3 diziyi birden izlemeye devam etmek gibi bir niyetim yok elbette. Hangisine devam edeceğime de tam olarak karar veremedim açıkçası. Hangisini izlemeye devam etmeyeceğimden eminim ama. Bana pek uymayan Fin yapımı orijinal diziyi pas geçeceğim. Diğer ikisi arasından birini mi seçerim yoksa ikisine de devam eder ve birine yol verip vermemeye ilerleyen bölümlerden sonra mı karar veririm bilemiyorum şu anda.