Kulüp || ‘Öteki’ Olanların Dünyası – Tanıtım
59 yorum aserat 07 Kasım 2021 08:19
Hakan: Muhafız, Atiye, Rise of Empires: Ottoman, Aşk 101, Bir Başkadır, 50M2 ve Fatma dizileri ve birkaç sinema filminin ardından Netflix Türkiye’nin yeni projesi Kulüp de 5 Kasım itibarıyla izleyiciyle buluştu. Hadi gelin, uzun süredir merakla beklenen bu ilgi çekici yapımın detaylarını hep birlikte görelim.
KİMLİK BİLGİLERİ
Tür: Dram |
Sezon/Bölüm Sayısı: 1 sezon 10 bölüm (ilk 6 bölüm yayınlandı) |
Süre: 43-56 dakika |
Yapımcı: O3 Medya |
Yönetmen: Zeynep Günay Tan (1-4, 9-10. bölümler) & Seren Yüce (5-8. bölümler) |
Önemli Bağlantılar: Resmi Site – IMDb – Vikipedi |
KONU
1955’in İstanbul’unda, pek çok farklı millet ve dinden mensup insanın birlikte yaşadığı Beyoğlu’nun renkli dünyasındayız. Kasten adam öldürme suçundan müebbet hapse mahkum edilen Matilda, 17 yıl sonra çıkan af sayesinde özgürlüğüne kavuşur. Tek niyeti memleketi İsrail’e dönmek olsa da kader onu yetimhanedeki kızı Raşel’le bir araya getirince tüm planları yerle yeksan olur. Ele avuca sığmaz genç kızıyla anneliği tecrübe etmeye başlayan Matilda, bu süreçte çalışmaya başladığı Kulüp İstanbul’un sakinleriyle birlikte hayatında yeni bir dönüm noktasına girer.
KARAKTERLER
- Matilda (Gökçe Bahadır): Yıllar önce ailesiyle birlikte İstanbul’a göçmüş Yahudi bir kadın. Önce tüm sevdiklerini, sonra özgürlüğünü kaybetmiş. Hayatın verdiği ikinci şansı değerlendirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır, ağırbaşlı ve dirayetli biri.
- Raşel (Asude Kalebek): Matilda’nın kızı. Annesinin hapse girmesinin ardından yetimhanede büyümek zorunda kalmış. Neşeli, kural tanımaz, bazen çılgın ama bir o kadar da yaralı. Aile ve aşk kavramlarının hayatına girmesiyle tüm bildikleri değişiyor.
- İsmet (Barış Arduç): Pera’nın en yakışıklı ve çapkın adamlarından. Taksicilik yaparak geçimini sağlıyor. Kadınları kendine çeken cazibesini kullanmayı iyi biliyor ama kalbinde yatan aslan Raşel. Pervasız gibi görünse de kimseye göstermediği yaraları var.
- Selim (Salih Bademci): Kulüp İstanbul’un assolisti. Mühendislik bölümünden mezun olmasına rağmen hayallerinin peşinden gitmeyi tercih etmiş, bu nedenle ailesiyle arası bozulmuş. Mesleğinin en iyisi olabilmek için canla başla çalışan, mükemmeliyetçi biri.
- Orhan (Metin Akdülger): Kulüp İstanbul’un vizyoner ve idealist sahibi. Gayrimüslimlerin domine ettiği eğlence sektöründe bir Türk olarak ayakta kalıp devrim yapmak istiyor. Bu fırsatı ise kendisiyle aynı hayallere sahip Selim’in gelişi veriyor.
- Çelebi (Fırat Tanış): Kulüp İstanbul’un müdürü. Patronuna son derece sadık ama onun aksine işe para gözüyle bakıyor. Sertliğiyle nam salmış. Kulübü işletirken uyguladığı kendine has, tartışmalı yöntemler nedeniyle Matilda’yla sıkça takışıyor.
SON SÖZ
Netflix Türkiye’de bugüne kadar pek çok hikaye izledik ve yenilerini de izlemeye devam edeceğiz ama bana kalırsa bunlardan en evrenselini Kulüp’te görüyoruz. Yüksek bütçeli prodüksiyonuna rağmen özünde basit duygu/kavramlar (aile, aşk vs.) var ve bunları ele alırken kanırtmadan, üstünü kalın kalın çizmeden kalplere dokunmayı başarıyor. Türkiye’nin yakın tarihini kendine fon ederken Sefarat Yahudisi anne-kız üzerinden hikayesini şekillendirmesi de ülkemizde yapılan dönem dizileri arasında kendine has bir yer edinmesini sağlıyor.
Teknik açıdan kusursuz bir iş izlediğimizi söylemekte de yarar var. Zeynep Günay Tan ve Seren Yüce atmosfer kurma konusundaki tecrübelerini bir kez daha konuştururken setler, kostümler, makyajlar, görüntü yönetmenliği ve müziklerle 6 bölüm adeta görsel şölen tadında geçiyor. Her biri çok yetenekli oyunculardan oluşan kadrosu (özellikle Gökçe Bahadır, Salih Bademci ve Fırat Tanış‘a parantez açmak lazım) da yine beklentilerimizi haksız çıkarmıyor. 6 bölüme sığdırma kaygısı nedeniyle yaşanan birtakım senaryo zafiyetleri göze batsa da dizinin dünyasına kapıldıkça sorun olmaktan çıkıyor.
Sonuç olarak karşımızda sadece yılın değil, son dönemin en parlak dijital projelerinden biri var. Hatta Bir Başkadır’la aşık atabilecek bir seviyede olduğunu da iddia edebilirim. Ne yapın edin ama 2021’i Kulüp’ü izlemeden kapatmayın.
[Not: Dizinin aslında @raninimanini adıyla tanınan TV yazarı Rana Denizer‘in hayatından ilham alınarak, içinde kendisinin de yer aldığı bir senarist ekibi (Necati Şahin, Ayşin Akbulut, Bengü Üçüncü & Serkan Yörük) tarafından hazırlandığını ekleyelim.]
yorumlar
Olmuş bu, beğendim. Eli yüzü düzgün bir iş. Kullanılan müzikleri daha çok sevdim. Dönem havasını da vermişler, her şeyden bir tutam var gibi+gibi. Yalnız çok fazla karakter ve dolayısıyla hikaye var. Matilda, Raşel, İsmet, Selim, Orhan, Çelebi, “Kulüp” ve dahası…
Fena da olmayan bir şekilde ilerledi aslında ama altı bölüm az geldi o yüzden. Şu haliyle açık bittiğini söylemem gerçi, rahatsız olmadım kapanışından. Devamını istedikleri belli gibi sadece, kaldı ki daha ikinci kısım gelecek…
Salih Bademci’yi ve Metin Akgülder’i ayrı sevdim. Raşel’i oynayan Asude Kalebek de dahil diğer oyuncular da yerinde oynadı. Fırat Tanış’a kötü karakterler yakışıyor zaten.
+ Raşel’in hamile kalacağı çok önceden hissediliyordu, şaşırtmadı. Ben zaten çocuğu tutacağı düşüncesindeydim. İsmini ne koyacaklar acaba?
+ Orhan’ın da aslında gayrimüslim olmasını, Selim’in kendi vizyonu için ailesinden uzak kalmasını falan da fena işlemediler. Selim’de haliyle biraz Zeki Müren esintisi vardı ama göze battığını düşünmüyorum. Bu iki karakteri daha çok sevdim o yüzden. Fıstık İsmet’ten de fena iş çıkmadı ama bu ikisinin gerisinde kaldı o yüzden.
2. kısım yayınlandığında görüşürüz.
S01B01
Pek güzel iş çıkarmış görsel açıdan Zeynep Günay Tan ve prodüksiyon ekibi. Avrupai olduğunu söylemek mümkün ayrıca. Durumu anlatmak için şunu söyleyeyim: Düzgün bir dublajla İspanyol dizisi diye satarsın pekala. Bu özelliğiyle Netflix’in dış ülkelerde en çok izleyici çeken Türk yapımı dizisi olma ihtimalini epey yüksek görüyorum ilerleyen süreç için.
Salih Bademci, yakışmış role. Gökçe Bahadır, hangi rolü verseler hep aynı kişi. Biraz güncelleme getirmesi lazım artık kendine. Fırat Tanış, yaşlanmış baya. Yaşlanmış demişken hiçbir oyuncuyu olduğundan daha genç gösterme çabasına girmemiş prodüksiyon ekibi. Barış Arduç’tan bir Bulut Aras çıkarmaya çalışmışlar. Raşel denen kız ise dizinin en büyük eksisi tartışmasız. Hem karakter itici/yorucu yazılmış/resmedilmiş hem de seçilen oyuncu çok sıradan, çok itici.
CÖzdemir de beğenmiş diziyi. Ben şok.
İlk bölümden sonraki düşüncelerim baki. Güzel diziydi elbette ama Raşel denen tipsiz olmasaydı daha da güzel olabilirdi. Bir de Çelebi daha siyah ya da daha gri bir karakter olarak sunulabilirdi bence. En işlevsel karakter olmasına rağmen teraziyi pek dolduramadı bu haliyle. Sezonun kalan kısmında daha cesur hamleler gelir umarım bu karakter için.
2. Kısım -> Ocak 2022
‘Fıstık İsmet ile Raşel arasındaki aşk ilk sezona damgasını vurmuş’. İki gündür magazin haberlerinde bu görüntüler dolaşıyor, bu tarz magazincilik artık bitti sanıyordum. ‘Atiye’ ilk yayınlandığında da bu tarz haberler çıkmıştı gerçi.
Resim – Salih Bademci
Masal – Salih Bademci
Seni Düşünürken – Salih Bademci
Adio Kerida – Yasmin Levy
Yo Era Ninya – Anonim
Dört Mevsim – Fazıl Say & Serenad Bağcan
Bir alana hepsi bedava.