Sabrina, the Teenage Witch – Tanıtım
18 yorum pirate 29 Aralık 2020 08:59
Sabrina the Teenage Witch, 1996-2003 yılları arasında yayınlanmış bir fantastik komedi dizisi. 7 sezon süren dizinin ilk 4 sezonu ABC kanalında, son 3 sezonu ise The WB kanalında yayınlanmış. 24, 26, 25, 22, 22, 22, ve 22 olmak üzere toplam 163 bölümden oluşmakta.
ABC’deki sezonlar sırasıyla 9.3, 12.5, 12.2 ve 10.2 milyon izleyici sayısı ortalaması tutturmuş. The WB’deki sezonlar ise sırasıyla 3.8, 3.1 ve 3.0 izleyici sayısı ortalaması elde etmiş.
Kahkaha efektli komedi dizimiz, aynı isimli çizgi roman serisinden uyarlanmış. Archie Comics serisinin bir ürünü olan karakter ilk olarak 1962 yılında ortaya çıkmış. Kendine ait çizgi roman serisini ise 1971 yılından itibaren elde etmiş. Televizyonla ilk buluşması da yine 1971 yılına denk geliyor. Çizgi romanın 1971, 1999 ve 2013 yıllarında olmak üzere 3 adet animasyon dizi uyarlaması yapılmış.
1996 yılı ilkbaharına gelindiğinde yine Melissa Joan Hart‘ın başrolde olduğu bir TV filmi ile kanlı canlı olarak izleyici karşısına çıkmış ilk kez karakter. Aynı yılın sonbahar mevsiminde de Hart ve yepyeni bir kadroyla dizi olarak yayınlanmaya başlamış. Dizi devam ederken 1998 ve 1999 yıllarında yine Hart’ın başrolde olduğu 2 TV filmi daha yayınlanmış bu arada.
2018 yılına gelindiğinde ise daha koyu tonlarda yeni bir dizi uyarlamasıyla karşımıza çıktı karakter. Dizinin Acemi Cadı isimli bir Türk uyarlaması da mevcut bildiğiniz üzere.
Dönelim tekrar yazımıza konu olan diziye.
Jonathan Schmock ve Nell Scovell, dizinin yaratıcıları. Gary Halvorson (Two and a Half Men, Joey, Friends, Everybody Loves Raymond) ve Kenneth R. Koch, dizinin bölümlerinin yaklaşık 1/3’ünün yönetmenleri konumundalar. Koch, ayrıca dizinin en uzun soluklu yapımcısı Paula Hart (Melissa and Joey) ile birlikte. Melissa Joan Hart’ın 2 uzun soluklu dizisinin de yapımcısı olan Paula Hart, soyadından da tahmin edilebileceği üzere Melissa Joan Hart’ın annesi oluyor. Melissa, Paula’nın 2 evliliğinden olma 7 çocuğundan en büyüğü. Paula’nın ilk evliliğinden olma en küçük kızı Emily Hart‘ın da dizideki bu aile buluşmasına katkı sağladığını ve Sabrina’nın kuzeni Amanda rolüyle 8 bölümde boy gösterdiğini de belirtmeden geçmeyelim.
Bu 7 sezonluk serüvenin tamamında yer alan sadece 2 isim var. Biri Melissa Joan Hart, diğeri Salem isimli konuşan kedimizi seslendiren Nick Bakay. Beth Broderick, 6. sezonun ardından diziden ayrılmış. Diziye başlayan kadroda yer alan Caroline Rhea, Nate Richert ve Jenna Leigh Green gibi isimlerin yer almadıkları çok sayıda bölüm bulunurken Michelle Beaudoin ise ilk sezonun ardından kadrodan ayrılmış zaten. İlerleyen sezonlarda kadroya Soleil Moon Frye, Elisa Donovan, Lindsay Sloane, David Lascher, Trevor Lissauer ve Alimi Ballard gibi isimler dahil olmuş belirli süre zarflarında kadrolu oyuncu olarak.
Diziyi Sabrina’nın 16 yaşındaki lise öğrencisi haliyle açıyoruz. Dizinin ABC’de yayınlanan ilk 4 sezonu Sabrina’nın lise dönemini kapsıyor. The WB’ya transfer oldukları 5. sezonda ise o artık kendi evine çıkan bir üniversite öğrencisi.
Neyse, dönelim tekrar en başa. Sabrina’nın 16 yaşına girmesiyle cadılıktan doğan özel güçleri ortaya çıkmaya başlıyor. Birlikte yaşadığı halaları Hilda ve Zelda ise Sabrina’nın artık tüm gerçekleri bilmesi gerektiğine karar veriyorlar. Sabrina’ya cadı bir baba ve insan bir anneden olma bir cadı olduğunu ve kendilerinin de aynı zamanda yaşlarını almış birer cadı olduklarını anlatıyorlar. Sabrina, bu yeni bilginin ardından sihir dolu yepyeni bir hayata başlıyor ve olaylar gelişiyor.
*Neşeli ve eğlenceli bir genç kız olan Sabrina karakterine No Good Nick ve Melissa and Joey dizilerinden tanıdığımız Melissa Joan Hart hayat veriyor.
*Sabrina’nın 2 halasından büyük olanı Zelda, daha aklı başında bir kadın. Hilda ise daha uçuk kaçık bir tip. Zelda karakterini Beth Broderick, Hilda karakterini Caroline Rhea canlandırıyor.
*Nate Richert, Sabrina’nın okuldan hoşlandığı çocuk Harvey Kinkle karakteriyle karşımıza çıkıyor.
*Jenna Leigh Green‘i Sabrina’nın lisedeki başının belası Libby Chessler karakteriyle izliyoruz.
*Michelle Beaudoin, Sabrina’nın lisedeki yeni en yakın arkadaşı Jenny Kelley karakterini canlandırıyor.
*Dizinin 2. sezonunda Sabrina’nın en yakın arkadaşı etiketi Valerie Birkhead karakteriyle kadroya dahil olan Lindsay Sloane‘a (The Odd Couple, Grosse Pointe) gidiyor.
*Soleil Moon Frye ve Elisa Donovan (Clueless), Sabrina’nın üniversite döneminde ev arkadaşları olacak olan Roxie King ve Morgan Cavanaugh karakterlerine hayat veriyorlar 5. sezondan itibaren. Trevor Lissauer da 3. ve son ev arkadaşı Miles Goodman karakterini canlandırıyor.
*David Lascher, Sabrina’nın bir kafede birlikte çalıştığı Josh isimli bir genç olarak dahil oluyor 4. sezonda kadroya.
*Kadroya 2. sezonda katılan Martin Mull (The Cool Kids, Dads, The Ranch) ise lisenin müdür yardımcısı Willard Kraft karakteriyle karşımıza çıkıyor.
Diana Maria Riva, Jon Huertas, Dylan Neal, Donald Faison, Michael Trucco ve Essence Atkins, dizide tekrar eden rollerle boy göstermiş oyuncular arasında yer alıyorlar.
1-2 bölümlük konuk oyuncu havuzunda Eddie Cibrian, Erik Estrada, Sophia Bush, Dick Van Dyke, Sisqó, Brian Austin Green, Raquel Welch, Paula Abdul, Tara Lipinski, Tisha Campbell-Martin, Bryan Cranston, Ashanti, Usher, Kal Penn, Andy Roddick, Milo Ventimiglia, Sarah Lancaster, Leslie Jordan, Masi Oka, Nicole Scherzinger, Andrea Savage, Avril Lavigne ve Britney Spears‘ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü isim yer alıyor.
Dizinin ilk 3 bölümünü izledim ve fena bulmadım. İzleyicinin zeka seviyesiyle dalga geçen, basit hamleler var ortada ama eğlenceli ve tatlı da bir iş tabii. Bölümler ilerledikçe daha fazla açılacağını varsayıyorum. Çocukken TV’de birkaç bölüm denk gelmiştim galiba ama pek bir şey hatırladığımı iddia edemeyeceğim.
yorumlar
Dizi ülkemizde yakın zamanda Uçankuş TV’de yayınlanıyordu. Hatta bir bölümünde Dawson’s Creek’teki Doug (Dylan Neal) konuktu, IMBd’de 2003 bölümlerinde kadrolu olarak yer aldığı görünüyor. Ben yaşım itibariyle diziye yetişemedim ama Kids Co’da animasyon formatındaki Sabrina’yı ve Sabrina: Friends Forever isimli televizyon filmini izlemiş ve çok sevmiştim. Yazı için elinize sağlık.
S01E05
10 yaşındaki Amanda baya sinir bozucuymuş yalnız. İlerleyen sezonlarda büyüdükçe biraz düzelmiştir umarım.
Otomatik pilot Sabrina’yı sevdim. Ona bir daha işin düşerse 3. cümleyi ‘No way!’ yapsan daha iyi olur ama Sabrina.
Şu Harvey denen çocuğa ısınamadım hala ben bu arada. Bırak böyle bir kadrolu rolü konuk oyunculuk bile vermem ben bu çocuğa.
S01E06
Eddie Cibrian’ı 3. bölümde kendisi olarak konuk ettikten sonra başka bir rolle tekrar konuk etmek? Sevmiyorum bu tarz şeyleri.
Brian Austin Green’i görmek güzeldi bu arada.
S01E07
Hilda’yı şutlayıp Vesta’yı kadrolu yapabilirlermiş aslında.
Raquel Welch’e selam olsun. Bol kapılı ev de hoşmuş bu arada.
Küçükken bizim TV’de yayınlandığında izliyordum. Bayağı da izlemiştim, pek bir şey hatırlamıyorum tabii artık. Zamanına göre eğlenceli bir sitkomdu.
dizi aslında yıllar önce atv’de yayınlandı ve doksanlar çocuklarının en sevdiği yabancı dizilerden birisiydi. her ne kadar sonraki sezonlarda karakterler değişince eski keyfi kalmasa da yıllar sonra uçankuş tv’de yayınlandığında da kendini izletmişti. Sonrasında çekilen hiçbir uyarlama aynı keyfi veremedi.
S01E15
Son bölümlerde vasatın altına düşmüştü iyice ama bu bölüm keyifli geçti. Zellary’yi (Genç Zelda’yı) yeniden görmek isterdim ilerleyen süreçte.
Libby’nin etkin bir şekilde yer aldığı bölümlerin Libbysiz bölümlere oranla çok daha akıcı olması gibi bir istatistikten söz edilebilir bu arada şu ana kadarki süreçte.
S01E24 (Sezon Finali)
İlk anda fark edemedim o adamın Bryan Cranston olduğunu. İkinci sahnede yakın plan gelince fark ettim.
21. bölümde Donna D’Errico’yu görmek güzeldi. O bölüm formatından daha iyi bir şey çıkabilirdi daha fazla özen gösterilmiş olsa bu arada.
İyisiyle kötüsüyle bitti sezon. Bazı bölümler eğlendirirken bazı bölümler sıktı. Libby’nin etkin bir şekilde yer aldığı bölümlerin Libbysiz bölümlere oranla çok daha izlenesi olduğu düşüncem baki. Okulla alakalı bölümler ve okuldan bağımsız olan bölümler şeklinde de yapabiliriz bu ayrımı aslında. Kedi yarışması temalı 19. bölüm ise bu kapsamdaki birkaç istisnadan biriydi ve eğlendirmeyi başardı. Şu aptal Harvey’den hala haz etmiyorum bir de.
Bu dizinin o dönemki izleyicilerine sorsan The WB sezonlarından ABC sezonlarındaki tadı alamadıklarını söylerler muhtemelen ama benim içimde söz konusu son 3 sezonu daha fazla sevecekmişim gibi bir his var açıkçası.
Bunu TV’den izlerdim. Backstreet Boys ve Britney Spears’ın konuk olduğu bölümleri hatırlıyorum. Harvey’e baktım yeni haline saç kalmamış
S02E01
Valerie’nin olduğu küçük sahneleri hariç kötü bir bölümdü. Lindsay Sloane’u The Odd Couple ve Playing House dizilerinden severim. Buraya da iyi bir başlangıç yapmış diyebilirim. Renkli bir karakter olacağa benziyor Valerie.
S02E04
17 yaşındaki Sarah Lancaster’ı o şapkanın etkisiyle tanımakta zorlandım ilk dakikalarda. Adrianne Palicki mi acaba diye düşündüm hatta ama tevellüt yetmiyor elbette.
S02E05
Amanda’yı ve Donna D’Errico’yu tekrar görmek güzeldi.
S02E26 (Sezon Finali)
Sezon finali kavramına uygun bir bölüm olmuş.
İyisiyle ve kötüsüyle bitti bir sezon daha. Martin Mull takviyesinin sezonu aşağıya çektiğini düşünüyorum. Aşırı yorucu bir karakterdi cidden Kraft. Lindsay Sloane’dan da o ilk bölümde vaat ettiği katkı gelmedi açıkçası. İlk sezondaki en iyi arkadaşı buna tercih ederim. İlk sezonun öne çıkan karakteri olan Libby de pek verimli kullanılamadı açıkçası bu sezon. Harvey gereksizinden de hala haz etmiyorum.
S03E01
Lindsay Sloane doğru olanı yapıp burun ameliyatını aradan çıkararak başlamış sezona. Melissa Joan Hart ise kısalttığı saçlarıyla canlandırdığı karakterin yaşına daha uygun bir görüntüye bürünmüş ilk 2 sezona kıyasla sanki.
S03E03
*Libby: ‘But I bought you diner.’
*Roland’ın konukluklarını seviyorum.
*Sabrina’ya yeni saçları, yeni giyim tarzı derken bir güzellik geldi bu sezon.
S03E15
Tek açıkta kalan Justin olmasaymış iyiymiş.
S03E18
1 tane normal öğretmen yok şu okulda.
S03E25 (Sezon Finali)
Berbat ötesi bir sezonu geride bıraktık. Her yeni gelen sezon bir öncekinden daha kötü çıkıyor. Lisenin ve ABC’nin son sezonu olan 4. sezonu da bitirebilsem The WB’deki son 3 sezondan umutluyum ama …
S04E01
Boş bölümdü ama Britney Spears’ı görmek güzeldi.
S04E02
Libby ve Valerie diziden ayrılmış; yerlerine Brad ve Dreama isimli 2 karakter gelmiş. Brad, aşırı tırt duruyor. Dreama ise tüm yorucu sakarlığına rağmen tatlı gibi.
S04E02
Gerçek olamayacak kadar cool bir patron tasviriydi.
S04E22 (Sezon Finali)
Bitti çok kötü bir sezon daha. Bölümlerin büyük çoğunluğunu atlaya atlaya bitirdim. Halaların saat işi, kötü sezonu daha da aşağıya çekti diyebilirim. Libby’nin, hatta Valerie’nin eksiklikleri hissedildi. Harvey ve Kraft da diziye eksi yazmaya devam etti. Dreama’yı daha etkili kullanabilirlerdi ama onu da becerememişler. Senaristi, yapımcısı falan her şeyiyle her türlü negatif eleştiriyi hak ediyor bence dizi.
ABC sezonları bitti nihayet. Umarım en baştan beri daha iyi olacağını varsaydığım The WB sezonları beklediğim gibi çıkar.
S05E05
The WB sezonlarına ulaşmak için çok sabrettim. İlk The WB sezonu olan bu 5. sezona başlamak için de 3 aylık bir ferahlama arası verdim kendime falan ama nafile yani. Aynı kafa, aynı berbatlık devam ediyor bu sezonda da. Ne Harvey eziğinin yokluğu ne de yeni karakter eklemeleri fayda etmedi çünkü kafayı değiştirmeleri gerekiyordu diğer şeyleri değiştirmeden önce. Neyse, çok bile sabrettim bu diziye. Bıraktım gitti.
Martin Mull, vefat etmiş.
Halalar Hallmark’ın yeni filmlerinden Holiday Mismatch‘te birlikte başroldeler. 3 Kasım.