Günümüz dünyasının artık televizyon çağından dijital çağa geçiş yaptığını söyleyebiliriz. Netflix, bu dijital çağa önder olan platformların başında gelmekte. Bu dijital çağa geçişten ülkemiz de etkilendi. BluTv, Puhu Tv, Fox Play vb. platformlarla kendi havuzumuzu oluşturmanın yanı sıra Netflix, Amazon gibi uluslararası üne sahip platformların da ülkemize gelmesiyle dijital çağa ayak uydurmaya, bu çağın gereklerini yerine getirerek dönüşmeye başladık. Dijital çağın ilerlemesiyle birlikte televizyon dünyasında anlatamadığımız hikayeleri anlatmaya ve belli kalıplar çerçevesinden çıkarak esnek diziler yaratmaya başladık.

Netflix, yerli dijital dizilerimizin artması konusunda bizim için önemli bir platform haline geldi. Bu kapsamda Hakan Muhafız, Atiye, Aşk 101 ve Ottoman Rising gibi işler orada kendine yer buldu. Netflix ve Türkiye işbirliğinin son meyvesi ise Bir Başkadır dizisi oldu. Bir Başkadır’ın senaryosunu yazan ve yönetmenliğini yapan isim Berkun Oya. Berkun Oya ile ilgili özel bir detay da bu dizinin yanı sıra Blutv’de yayınlanan Masum dizisinin de yönetmeni olması.

12 Kasım tarihinde 8 bölümlük ilk sezonuyla bizlerle buluşan Bir Başkadır’ın bölüm süreleri 40-55 dakika arası sürmekte. 2. sezonunun olup olmayacağı hakkında henüz bir haber yok.

“İnsan hayatı ikiye ayrılır. İlk yarısı kendini ispat çabası gibi ego denilen veya kelimenin kifayetsiz kaldığı yerden gelen; bir diğer yarısı ise kişinin kendini kendisine ispatladığı ve meselesiyle işini hallettiği kısmıdır. Eğer kişi kendisiyle olan meselesini hallettiyse o artık kendini tanır. Bastırılmış tarafları kader olarak çıkmaz karşısına. O artık kişinin yaşantısı olur. Benlikle yüzleşme meselesidir bu. Gölgeni, karanlık tarafını tanımak gibidir.”

İstanbul, Türkiye’nin en kozmopolit şehirlerinden bir tanesi. Yıllar boyunca farklı umutlarla kendisine muhtaç olan insanları barındırmıştır içerisinde. Kimisi bu şehirde hayallerini gerçekleştirmiş ve düşlediği hayata ulaşmıştır; kimisi ise verdiği savaştan yenik ayrılmış, hayata beklediği gibi tutunamamış ve başladığı yerde saymıştır adeta. Yıllar geçtikçe modernleşme, demokratikleşme, kentleşme adı altında devlet yapıları ve yaşadığımız dünya değişmiştir. Bu yapıları değiştiren başta kendileri değişen politika yapıcılar olmuştur. Peki, ya bu değişimler toplumu nasıl değiştirmiştir?

Bir Başkadır işte bu değişen dünyada farklı hayatlara ve geleneklere sahip olan insanların tesadüflerle yollarının kesişmesini anlatmaktadır. Her bir karakterin içinde bastırdığı, ortaya çıkaramadığı, çevresiyle, yakınlarıyla ve kendiyle bile açıkça rahatça konuşamadığı, kişiyi huzursuz eden duyguları vardır.


Meryem (Öykü Karayel)

Meryem, ilkokuldan sonrasını okumamış ve muhafazakar bir ailede yetişmiş birisidir. Birden, hiçbir şey yokken bayılınca ve bu bayılmaları artınca çevresindeki birinin önerisiyle bir psikiyatristle görüşme kararı alır. Sinan’ınki dahil üç eve temizliğe giderek ailesine katkıda bulunmaktadır. Ağabeyinden oldukça çekinmektedir. Psikiyatristle görüşmeye başladıktan sonra kendisini ve çevresini tanımaya başlar.

“Abla valla işi biliyorsun sen. Yani evirip çevirip lafı istediğin yere getiriyorsun. 6 sene boşuna okunmuyormuş demek.”

Oyuncuyu Muhteşem İkili, Kalp Atışı ve Kuzey Güney dizilerinden hatırlayabilirsiniz.


Yasin (Fatih Artman)

Meryem’in ağabeyi. İşleri pek de istediği gibi gitmediği için bir mekanda korumalık yapmaktadır. Muhafazakar, dinine bağlı birisidir. Eşinin bir takım sorunları vardır ve onlarla uğraşmaktadır. Meryem üzerinde etkiye sahiptir.

Oyuncuyu Behzat Ç., Menajerimi Ara ve Vatanım Sensin dizilerinden hatırlayabilirsiniz.


Peri (Defne Kayalar)

Meryem’in psikiyatristi. Onunla bir seansta tanışır ve -devam etmek istemese de- onunla terapiye devam eder. Geçmişten gelen bir takım huzursuzlukları vardır.

“Kızı dinliyorum, içimde kaçamadığım ve kurtulamadığım bir öfke… Anormal huzursuzluk, bu duyguyu engelleyemiyorum. Ne zaman başı kapalı biri gelse, diyorum bu düpedüz ötekileştirme, sen ne yapıyorsun. Bu konunun üstesinden gelemiyorsan yapma bu işi diyorum. Başı kapalı dediğin öcü gibi bir şeydi annem için. Önce Robert, sonra fakülte ve daha sonra oradan da Amerika… Döndüm geldim ve böyle bir dünya. Onlar güçlü, çoğunluk onlarda…”

“Hacı, hoca, dua, namaz… Kafayı yemişler resmen. Senin benim anlamamız mümkün değil. Apayrı ülkelerde yaşıyoruz sanki bu kızlarla. Dünyanın öbür ucunda dilini dediğini anlamadığım insanlarla bile daha iyi anlaşıyorum.”

Oyuncuyu Dip, Fi ve Bu Şehir Arkandan Gelecek dizilerinden hatırlayabilirsiniz.


Gülbin (Tülin Özen)

Peri’nin hem arkadaşı hem doktoru. Peri’nin sorunlarını yargılamaz, ancak ona anlam veremez. Kendi hayatında çeşitli sorunlarla uğraşan birisidir. Sinan ile bir ilişkisi vardır.

“Takmış kızın tesettürüne. Kendi kafasında çuvalla geziyor, farkında değil.”

Oyuncuyu Kırmızı Oda, Masum ve Ufak Tefek Cinayetler dizilerinden hatırlayabilirsiniz.


Sinan (Alican Yücesoy)

Meryem’in temizliğe geldiği evin sahibi. Kendi içine kapanık birisidir, pek fazla insanla iletişimde bulunmamaktadır.

Oyuncuyu İntikam ve Şubat dizilerinden hatırlayabilirsiniz.


Melisa (Nesrin Cavadzade)

Peri’nin yoga sınıfından arkadaşı. Ünlü bir oyuncudur.

Oyuncuyu Yasak Elma ve Bizim Hikaye dizilerinden hatırlayabilirsiniz.


Ali Sadi Hoca (Settar Tanrıöğen)

Yasinlerin oturduğu bölgenin imamı. Oralarda sevilen sayılan, her konuda görüşü alınan birisidir.

Oyuncuyu Kuzgun, Baba Candır ve Gece Gündüz dizilerinden hatırlayabilirsiniz.


Hayrunnisa (Bige Önal)

2. bölüm ispiyonu!!

Ali Sadi Hoca’nın kızı. Babasından gizli bir şekilde kendini keşfetmektedir.

Oyuncuyu Sen Çal Kapımı, Hakan: Muhafız ve Bozkır dizilerinden hatırlayabilirsiniz.


Ruhiye (Funda Eryiğit)

Yasin’in eşi. Ruhsal olarak zor bir dönemden geçmekte ve dengesiz hareketler sergilemektedir.

Oyuncuyu Hakan: Muhafız, Poyraz Karayel ve Canım Ailem dizilerinden hatırlayabilirsiniz.


Hilmi (Gökhan Yıkılkan)

Okumuş, kültürlü birisidir. Meryem’den hoşlanmaktadır ama bir türlü ona açılamamaktadır.

Oyuncuyu Behzat Ç. dizisinden hatırlayabilirsiniz.


Ayrıca Gülbin’in kardeşleri rolünde Derya Karadaş ve Öner Erkan rol almaktadır.

Yerli dijital diziler arasında en beğendiğim işlerden birisi olan Masum’dan sonra Berkun Oya’yı da takibe almıştım. Tekrardan dijitale iş yapacağını duyduğuma çok sevinmiş ve merakla nasıl bir şey yapacağını beklemiştim. Ancak Netflix’in daha önceki yerli projelerinin biraz beklenti altında kaldığını düşündüğümden ve tam olarak hakkını veren bir iş çıkmadığından dolayı da endişeliydim. Fakat, Bir Başkadır her anlamda beklentilerimi karşılayan bir dizi oldu. Berkun Oya, Masum dizisinde çıkarttığı çıtanın altında kalmayan, hatta üstüne çıkan müthiş bir işe imza atmış kesinlikle. Bu yılın izlediğim yeni dizileri içerisinde en iyilerin arasına koyarım. Aynı zamanda Netflix için yapılan yerli dizilerin en iyisi olduğunu da düşünüyorum. Dijitale yapılan yerli dizilerde de en iyi ilk üç dizi arasında yer alıyor bence (Masum, Şahsiyet ve Bir Başkadır). Bu üç dizinin ikisinde Berkun Oya’nın imzasının olması da ayrı bir başarı bana kalırsa.

Dizi her yönüyle Türkiye’nin nasıl bir yer olduğunu inceleyen bir iş olmuş. Toplumun her ucuna dokunup bizi dışarıya en iyi şekilde yansıttığını düşünüyorum. Hatta ülkemizde yaşamayan bir insana Türkiye hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsa kılavuz olarak bu diziyi önerirdim. Netflix sayesinde ise birçok farklı milletten insana Türkiye hakkında doğru bir gözlem imkanı sunacaktır. İçerisinde muhafazakarlık ekseninde aile yapılarına bir bakış, bireyin yalnızlığı, yabancılaşması, taşra ve kent çatışması gibi bir sürü konuyu da bir arada barındıran farklı bir dizi olmuş. Sinematografisini de çok başarılı buldum. Yer yer Nuri Bilge Ceylan sinemasını anımsattı bana hatta, onu seven bünyeme de bir nevi ilaç gibi geldiğini de söyleyebilirim. Oyuncuların her biri işini çok düzgün yapmış ve hepsini ayrı beğendim. Bu tarz bizi anlatan projeler çok fazla olmadığından dolayı kıymetinin bilinmesi gereken bir yapım Bir Başkadır.

Dizinin devamı gelse de olur gelmese de olur ama ben Berkun Oya’nın elinden çıkma dijital platformda yayınlanacak daha fazla iş izlemek isterim. Ayrıca bu dizinin de devamının geleceğini düşünüyorum.

Elimden geldiğince bu güzel yapımın hakkını veren bir tanıtım çıkarmak istedim. Sürç-i lisan ettiysek affola. İzleyecek olanlara iyi seyirler dilerim.

Not: Daha önce dizi hakkında burada yorum yapılıyordu.